Ejderha görevi tamamladı: Filistin'de bölünmüşlük sona eriyor

HAMAS, el-Fetih ve diğer direniş grupları sonunda mutabakata vardı. Çin Dışişleri anlaşmanın en önemli maddesinin, geçici hükümet üzerine uzlaşma olduğunu söylüyor. İsrail'e karşı direnme hakkını teyit eden gruplar, Filistin üzerindeki her türlü vesayeti reddedecek.

HAMAS ve el-Fetih'in de aralarında bulunduğu 14 Filistinli grup salı günü Pekin Deklarasyonu'nu imzaladı. Taraflar, aralarındaki bölünmüşlüğü sona erdirme ve Filistin birliğini güçlendirme sözü verdi. Zirve, Çin'in Filistinli grupları uzlaşma görüşmelerine davet etmesinin ardından 21-23 Temmuz tarihlerinde Pekin'de yapıldı.

Kapanış törenine katılan Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi, tüm katılımcı gruplar arasında savaştan sonra Gazze'yi yönetecek bir “geçici ulusal uzlaşı hükümeti” kurulması konusunda anlaşmaya varıldığını açıkladı. Bakan, geçici hükümet mutabakatının görüşmelerin “en önemli noktası” olduğunu vurguladı.

BAŞKENT KUDÜS

HAMAS heyetine başkanlık eden Musa Ebu Marzuk şunları söyledi: “Bugün ulusal birlik için bir anlaşma imzalıyoruz ve bu yolculuğu tamamlama yolunun ulusal birlik olduğunu söylüyoruz. Bunun için çağrıda bulunuyoruz.” El-Fetih ise Çin'e takdirlerini dile getirerek, Pekin'in Filistin'e desteğinin hiç bitmediğini ve son yıllarda artarak devam ettiğini söyledi.

Taraflar, tüm Filistinli güçleri ve grupları içeren “kapsamlı bir ulusal birlik oluşturulması”; Uluslararası Adalet Divanı'nın İsrail işgali ve yerleşimlerinin hukuka aykırılığını ifade eden görüşünün memnuniyetle karşılanması suretiyle “başkenti Kudüs olan bağımsız bir Filistin Devleti'nin kurulması konusunda” anlaştı.

SEÇİMLERE GİDEN YOL

Katılımcılar, uluslararası yasalar ve Birleşmiş Milletler Tüzüğü ışığında Filistin halkının “işgale karşı direnme ve işgale son verme hakkını” teyit etti. Gazze'nin yeniden inşasının başlaması ve genel seçimlerin düzenlenmesi için hazırlıkların yapılması amacıyla geçici ulusal uzlaşı hükümeti kurulması kararlaştırıldı. Gruplar, Filistin'e dair siyasi karar alma süreçlerinde ortaklık için geçici ve birleşik liderlik çerçevesini harekete geçirme konusunda anlaştı.

Direniş, başta Gazze ve Batı Şeria olmak üzere Filistin halkı üzerindeki kuşatmanın kaldırılması ve “Kudüs şehri ile kutsal mekanlara yönelik devam eden ihlallere karşı durulması” gerektiğini vurguladı. Her türlü vesayeti ve Filistin halkının kendini temsil etme hakkından mahrum bırakılması girişimlerini reddettiklerinin altını çizdi. Direniş grupları Çin'e Filistin halkına verdiği destek ve bölünmüşlüğü sona erdirme konusundaki istekliliği için teşekkür etti.

TAHRAN-RİYAD HATTI

Çin Uluslararası Araştırmalar Enstitüsü Kıdemli Araştırma Görevlisi Rong Ying, CGTN sitesine yaptığı açıklamada, Pekin Deklarasyonu'nun imzalanmasının Filistin'in iç uzlaşısı açısından bir dönüm noktası olduğunu vurguladı. Ortak açıklamanın Filistinli ve İsrailliler arasında da birlik ve uzlaşının sağlanması açısından büyük öneme sahip olduğunu kaydetti. Çin'in Suudi Arabistan-İran uzlaşmasını da teşvik ettiğini hatırlattı. Filistin temsilcilerinin bir araya gelmesinin Tahran-Riyad hattında olumlu gelişmelere yol açacağını söyledi. Pekin'in Orta Doğu diplomasisinin Çin'in uluslararası çatışmalarda etkili bir arabulucu olarak rolünü tam olarak ortaya koyduğunu aktardı.

Filistinli gruplar yıllardır süren ayrılığın ardından ilk kez nisan ayı sonunda Pekin'de bir araya gelmişti. İkinci buluşma için 24 Haziran tarihi işaret edilse de toplantı ertelenmişti. Lübnan yayını el-Ahbar, görüşmeyi Filistin Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas'a baskı yapmak suretiyle İsrail ile işbirliği içinde olan Ürdün'ün sabote ettiğini yazmıştı. Bir gün önce Filistin haber ağı, HAMAS'ın Pekin'e ulaştıktan sonra 21 Temmuz'daki ilk toplantıda el-Fetih ile bir araya gelmeyi reddettiğini iddia etmişti.

Sonraki Haber