El Kaide bombacısı markette çalışırken bulundu!

İngiltere ve ABD'de binlerce kişiyi öldürmeyi amaçlayan bombalı saldırı planından hüküm giyen bir El Kaide'li terörist, cezaevinden erken çıktıktan sonra markette çalışmaya başladı.

El Kaide bombacısı markete çalışırken bulundu!

İngiltere ve ABD'de binlerce kişinin hayatını hedefleyen bir bombalı saldırı komplosunda yer aldığı için mahkum olan bir El Kaide üyesi terörist, cezaevinden erken tahliye edildikten sonra bir markette işe başladı. Bu olay, terör suçlarına karşı ciddiyetle ele alınan güvenlik sorunlarını yeniden gündeme getiriyor ve kamuoyunun güvenlik önlemlerine olan güvenini sarsıyor.

EL KAİDE BOMBACISI MARKETE ÇALIŞIRKEN BULUNDU!

Qaisar Shaffi, 2001 yılında Usame bin Ladin tarafından gerçekleştirilen 11 Eylül vahşetinden sadece aylar önce hedefleri belirlemek üzere New York'a gitmişti.

Hücresinin İngiltere'deki binaları ve ulaşım ağlarını da hedef aldığı söyleniyordu.

45 yaşındaki Shaffi 2007 yılında cinayete teşebbüs suçundan 15 yıl ceza aldı.

Cezasının yarısında serbest bırakıldığına ve 2015'te lisanslıyken Asda'ya çalıştığına inanılıyor.

MAĞAZA MÜDÜR OLMUŞ

Shaffi'nin adına açılmış bir LinkedIn profiline göre, Watford'daki bir süper mağazanın operasyon müdürlüğüne kadar yükselmiş.

Paylaşım sitesindeki bir fotoğrafta yeşil Asda kordonu takan bir işçi görülüyor.

Shaffi daha sonra geçen ay ayrılmadan önce yönetici olarak Kuzey Batı Londra'daki Harrow'a taşındı.

The Sun'a konuşan bir kaynak şunları söyledi:

"Her şey çok ani oldu. Bir dakika önce mağaza müdürüydü ve sonra gitti. Görevden mi alındığı yoksa istifa mı ettiği bile belli değil. Personelin onun bir terörist olduğu hakkında konuştuğunu duydum ama bunun ne zaman ve nasıl ortaya çıktığını bilmiyorum. Görünüşe göre, bir mağazanın alkol ruhsatı başvurusunda onun adı kullanıldığında bir sorun ortaya çıkmış. Bu durum tuhaf bir şekilde geçmişi geçen yıl bir istihdam mahkemesinde ortaya çıktı.

Uygunsuz davranışları nedeniyle işten çıkarılan bir Asda çalışanı haksız yere işten çıkarıldığı gerekçesiyle dava açmıştı.

Shaffi'nin terör suçundan hüküm giymiş olmasına rağmen işten çıkarılmadığını belirtti.

Mahkeme kararında şu ifadelere yer verildi:

Davalının (Asda) Bay Shaffi'nin geçmişini bildiğine ve onu işe almak için uygun bir kişi olarak gördüğüne ikna olduk. Kendisi bir tehdit olarak görülmemiştir ve davalının istihdamında kalmasının nedenleri de bunlardır.

MARKET SABIKALI KİŞİLERİ İŞE ALMIYOR

Asda'nın web sitesinde, zincirin artık rutin olarak başvuru sahiplerinden çoğu iş için sabıkasız olup olmadıklarını açıklamalarını istemediği belirtiliyor.

Bazı pozisyonlarda adayın "göreve uygunluğunu" teyit etmek için DBS kontrolü yapılması gerekiyor.

Tehlikeli mahkumların erken tahliyesi, 2019'da Usman Khan'ın terörizm suçundan hapisteyken iki kişiyi öldürdüğü Londra Köprüsü saldırısının ardından sorgulanmaya başlandı.

Cezanın yarısında otomatik tahliye artık engelleniyor. Bu karar Shaffi'nin suç işlemesi ve ardından serbest bırakılması bu değişiklik yürürlüğe girmeden önce gerçekleşmişti.

Eski Met Polisi dedektifi Peter Bleksley Shaffi hakkında şunları söyledi: "Bu çok endişe verici. Müşteriler bunu şok edici bulacaktır."

Shaffi, Worcestershire'daki Long Lartin Cezaevinde yüksek riskli A kategorisinde bir mahkumdu.

Kaynak: The Sun

Derleme-Çeviri: Aydinlik.com.tr / Samet Can Kocagür

Sonraki Haber