Elbistan yeniden ayağa kaldırılacak

İçişleri Bakanlığınca, Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından Elbistan ilçesinde görevlendirilen Samsun Valisi Zülkif Dağlı, burasını en kısa zamanda hayatın normale döndüğü bir kent haline getireceklerini söyledi.

Depremin ardından Elbistan'da görevlendirilen Zülkif Dağlı ile Aksaray Valisi Hamza Aydoğdu, Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu, 2 mülkiye müfettişi, 1 vali yardımcısı, 8 kaymakam, bölgede yaraların en kısa sürede sarılması için çalışma yürütüyor. Depremin ikinci merkez üssü Elbistan'da yürütülen çalışmalar kapsamında 14 Şubat'ta, 2 bin 899 binada hasar tespit edildi. Samsun Valisi Zülkif Dağlı, ekiplerle yürütülen koordinasyon sayesinde Elbistan'da arama kurtarma faaliyetlerini sonlandırdıklarını ve enkaz kaldırma çalışmalarına başladıklarını kaydetti.

Dağlı, "İlçede hayatın normalleştirilmesi anlamında elektrik, su, doğal gaz kullanımına yönelik çalışmalarımız devam ediyor. Çadır kentleri kurduk. Konteynerlerle ilgili alanlarımızın tespiti yapıldı ve altyapısı hazırlanıyor. Bir hafta içerisinde konteynerlerimiz çok profesyonel bir şekilde kurulmaya başlayacak. Okullarımızı açacağız. Sosyal marketlerimizi açtık. Yine gıda yardımlarımızı yapıyoruz. Hayatı normalleştirmek için hep birlikte çaba gösteriyoruz."

UZMAN EKİPLER DELİL TOPLUYOR

Adıyaman'da, 20'nin üzerinde uzman ekip, binaların yıkılış nedeninin belirlenmesi amacıyla yürütülen soruşturma kapsamında enkazlardan karot ve demir örnekleri topluyor.

Adıyaman Cumhuriyet Başsavcılığının yıkılan binalarla ilgili soruşturma başlatmasının ardından bölgede görevlendirilen Ordu Valisi Tuncay Sonel koordinesinde, Cumhuriyet savcıları, inşaat ve jeoloji mühendisleri, mimarlar, teknik personel, kâtip, jandarma ve polislerden 20'nin üzerinde ekip oluşturuldu.

Depremde yıkılan ve arama kurtarma çalışmaları tamamlanan binalardan karot ve demir örnekleri alan ekipler, numuneleri laboratuvar ortamında analiz ettikten sonra binaların yıkımına neden olan unsurları tespit edecek. Örnek alınan enkazlarda binaların kolon kalınlığı, demir kullanımı gibi unsurlar da tespit edilerek delil dosyasına ekleniyor. İnceleme işlemleri tamamlanan enkazlara "kontrol edilmiştir" yazısı asılıyor.

Sonraki Haber