Elbistan’da konteyner çarşı açıldı: ‘Hayat döndü ben de döndüm’

Deprem nedeniyle Ankara’ya giden kadın kuaförü Nuran Köker, Elbistan'a döndü. Köker, ‘Dükkan hayalimi tamamen bırakmıştım, şimdi hayat adeta yeniden başladı.’ dedi

Kahramanmaraş merkezli 7,6 ve 7,7 büyüklüğündeki depremlerin ardından 22 gün geride kaldı. Depremin merkez üssü Elbistan’da toparlanma adımları atılmaya başlandı.

Çarşı içinde telefoncu, giyim, tesisat, kuaför, berber, büfe, market, fotoğrafçı gibi birçok dükkan kuruldu. Çarşı hakkında bilgi veren Elbistan Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mustafa Paksoy, şöyle konuştu:

"Şu anda 86 konteynerin kurulumu tamamlandı. 84’ü dolu. Biz önce meslek gruplarına göre sınırlandırma yaptık. Ardından talepleri topladık. Noter huzurunda çekilişle yedekleriyle beraber belirledik. Gelmeyenlerin yerine yedekleri yerleştirdik. Bir sonraki adımda da gübreci, inşaatçılar vb. için büyük yerler tesis edilecek. Esnafa göre planlayacağız.”

Esnafın, konteynerleri küçük bulduğuna ilişkin eleştirileri ilettiğimiz Paksoy, “İleride sorunlar geldikçe çözmeye çalışacağız. Burası aslında vatandaşın günlük ihtiyacını karşılayacak şekilde yapıldı. Toptancılara büyük yer almak için çabalayacağız.” diye konuştu.

‘GERİ DÖNDÜM İŞİMİN BAŞINDAYIM’

Nuran Köker, kadın kuaförü. Depremde evini de dükkanını da kaybetti. Bir hayırseverin yardımı sayesinde çocuklarıyla beraber Ankara’ya gitti. Şimdi yine Elbistan’da. Nuran Köker, duygularını şöyle aktardı:

“Hayata pozitif bakmaya çalışıyorum. Belki de bu hayat bize yeni bir başlangıç ve döngü oldu. Ben depremden sonra dükkan hayalimi tamamen bırakmıştım. Nerede dükkan açacaktım ki? Derken, konteyner çarşı bana nasip oldu. Geri döndüm, işimin başına geçtim. Sanki hayat bitmemiş, yeniden başlamış gibi. Evim de dükkanım da gitti. Ben Ankara’daydım. Şimdi dükkana bakmak için geldim. Allah razı olsun orada da burada da çok iyi insanlar tanıdım. Çekilişe yetişemem sanmıştım ama şansıma ben çıktım. ‘Hayat döndü, ben de geri dönüyorum.’ dedim.”

'AYAĞA KALKACAĞIZ'

Manav Teber Çolak da konteyner çarşıda yerini aldı. Çarşıya ilişkin görüşlerini paylaşan Çolak da “Malzeme bekliyoruz, çocuklar depoya gitti mal getirecek. Benim evim, dükkanım, 19 yaşındaki torunum gitti. Şimdi köydeyiz, Allah’a şükür yardımlar da geldi. Artık ne olacak, ayağa kalkmaya çalışacağız inşallah.” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, depremin merkez üssü Elbistan'da incelemelerde bulundu. Erdoğan, konteyner kentte kalan vatandaşları ziyaret etti.

'GÜNEŞ ENERJİSİ KATKI SAĞLAR'

Elbistan Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mustafa Paksoy, bölge esnafının taleplerini Aydınlık’a anlattı. Yeni kurulan organize sanayinin desteklenmesinin öncelikli olduğunu kaydeden Paksoy, şöyle konuştu:

“Üretim istihdam demek. Ondan sonra tarım desteklenmeli. Bizim kuru tarımımız üçüncü ayın 15’inden sonra başlar. Mazot ve gübre desteğinin bir an önce ödenmesi lazım. Buranın yatırımlarında güneş enerjisine önem verilirse çok büyük katkı sağlayacak. Enerjiye çok ihtiyacımız var.”

ESNAFA ‘DÖNÜN’ ÇAĞRISI

“Nasıl düştüysek öyle kalkarız.” diyen Paksoy, şöyle devam etti:

“Dışarı giden arkadaşlarımızı buraya davet ediyoruz. Elbistan’ı ayağa kaldırırsak biz kaldırırız. Bölgede yüzde 70 hayvancılık ve tarıma dayalı bir ekonomi var. Şimdi sanayi tekrar ayağa kalkıyor. Ancak şu an kapasitemiz hayvancılıkta yüzde 30 civarına geriledi. Devletin teşvik ve yardımlarıyla bunu yüzde 100’e ulaştırabilirsek çok iyi olacak. Tarımda çalışmalar vardı ama depremden dolayı aksayan noktalar oldu. Kuru tarım yapacağız artık. Güneş enerjisinde Türkiye’de 3’üncü bölge burası, buna da yönelmemiz gerekiyor artık. Üretim için elimizi taşın altına koyuyoruz, başarılı da olacağız. Yavaş yavaş küçük esnafımız açmaya başladı. Küçük sanayimiz de depremin 3’üncü gününden itibaren fedakarlıkla yardıma koştu. El birliğiyle Elbistan’ımızı il olmak şartıyla ayağa kaldırmaya çalışacağız.”

‘BURADA İŞ HER ZAMANKİNDEN FAZLA OLACAK’

Elbistan Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Mehmet Erdoğan da esnafın esas kaygılarından birinin göç olduğunu kaydetti. Mehmet Erdoğan, şunları söyledi:

“Gidenin geri dönmesi adına çok sivri kararlara ihtiyaç var. Vatandaş, gelmek için gerekçe bekliyor. Bazı esnaf arkadaşlarımız var, diyorlar ki ‘Benim dükkanım, evim yıkıldı. Arabam gitti. Oraya gelmek için sebebim kalmadı.’ Nüfusta olan azalmanın etkisiyle ne yapacağını bilemeyen esnafımız var. Ancak şu da bir gerçek ki burada iş her zamankinden daha fazla olacak. Ben tarım sektöründeyim, önceki yıllardan daha iyi olacağına inanıyorum. Burası yeniden yapılacak, inşaat sektörü gelişecek. Aşağı yukarı 300 kaleme hitap eden bir sektördür inşaat, dolayısıyla işler her zamankinden daha iyi olacak. Biraz zaman lazım. Aceleyle karar vermemek gerek. Çoğunun döneceğine ben inanıyorum.”

Sonraki Haber