Elbistanlı halcilerden çağrı: Zincir marketler bizden alsın

Depremden en çok etkilenenlerden olan meyve ve sebze halcileri, afet boyunca yaşadıklarını Aydınlık’a anlattılar. Ürünlerinin telef olmaması için zincir marketlere ‘satın alın’ çağrısı yapan halciler, göç eden Elbistanlılar ilçeye dönsün diye maliyetine satış yaptıklarını da bildirdiler.

Ürünler depolardan indiriliyor.

Kahramanmaraş’ın Elbistan ilçesindeki meyve sebze halinin esnafının taleplerini dinledik. Halciler, dükkan sahiplerine ve vatandaşlara geri dönme çağrısı yaparken zararlarını telafi edecek destekler beklediklerini kaydettiler. Bölgedeki zincir marketlere ürünleri Elbistan halinden almasını önerdi.

Türkiye’yi sarsan depremlerin ardından 20 gün geride kaldı. Yıkımın büyük olduğu şehirde çalışmalar devam ediyor. Depremin merkez üslerinden Elbistan’da konutların yanı sıra iş yerleri de büyük zarar gördü. Merkez nüfusu 140 binin üzerinde olan ilçe çok sayıda göç verdi. Göç eden vatandaşların geri dönmesi için konteyner kent ve çarşı çalışmaları devam ederken Elbistan halcileri de esnaf dostlarına “geri dönün birlikte ayağa kalkalım” dedi. Elbistan halkının geri dönmesini isteyen halciler, maliyetine satış da yaptıklarını, en iyi hizmeti verebilmek için ürünleri de çeşitlendirmeye çalıştıklarını belirtti.

Hatay'dan gelen maydanozlar

‘DEPOYA BAKINCA İÇİM YANIYOR’

Yaş sebze meyve haline kamyonlar Adana, Mersin ve Hatay’dan gelen ürünleri getirmeye başladı. Salatalık, biber, muz, limonlar kasalardan indirildi. Aydınlık’a konuşan halcilerden Murat Orman, depremden 1 saat önce depoya indirdikleri ve telef olan ürünlerini gösterdi. Orman, şöyle konuştu:

“Halciler zararlarının karşılanmasını bekliyor. Biz kendi yağımızda kavrulur gideriz ama içeriyi görünce insanın içi yanıyor. Şu çuvalların tanesi 100 lira, şimdi çöp oldu gitti. Bunları hayvanlara bile veremezsiniz. Bugün ilk defa geldik zaten manav falan yok pek. Şu an pazarcılara veriyoruz ürünleri. Şu an gördüğümüz bir destek yok ama geleceğini biliyoruz. En azından şunu isterim, ulusal zincir marketler bu hale destek versin. Bu yeter. İstanbul’dan malzeme alıp getireceğine buradan alsın, benim de iş yapmam lazım. Bu kadar malı heder edeceğimize biz de çorba kaynatalım.”

Murat Orman

Bir başka halci de tüm esnaflara kepenkleri açma çağrısı yaptı ve özetle şunları dile getirdi:

“Gücümüz yettiği kadar Elbistan halkına en güzel hizmeti vereceğiz. Rantçılara fırsat vermeyeceğiz. Maliyetine satışlarımız var. Elbistan halkımızın geri dönmesi için ne mücadele varsa vermeye hazırız. Yani herkesin binası yıkılmadı. Türkiye nasıl bölünmüyorsa Elbistan da bölünmeyecek.”

‘KALANLARLA DEVAM EDECEĞİZ’

Telef olan ürün deposu

Pazar esnafı Mustafa Kara da halden ürünlerini aldı. Üç gündür tezgah açtıklarını söyleyen Kara, “Vatandaş geliyor, alıyor. Bizim yerimiz var, orada açıyoruz. Bizim iş yerimiz şükürler olsun zarar görmedi.” dedi ve ekledi:

“Yavaş yavaş başlıyoruz, yapacak bir şey yok. Kayıplarımız çok ama kalanlarla devam edeceğiz. Giden kadar gelecek de var, biliyoruz. Biraz düzelince gelecekler. Birçoğu çocuklarını bıraktı güvenli yerlere, geri geldi. Korkusundan, ne olacağını bilemediği için gidip de dönmeyen de olur ama birçoğu döner. Burayla bağları var. Siz memleketinizden kopabilir misiniz? Canın sağ olduğunda memleketinize dönme mücadelesi vereceksiniz."

Sonraki Haber