Elektrik faturası 'nefes' aldırmıyor

Elektriğe yapılan kademeli zamlar, yaşamını cihazlara bağlı olarak sürdüren kronik hastaları etkiledi. Hak sahiplerine ödenen 200 TL’lik elektrik desteği, yetersiz kaldı. Öte yandan öksürtme cihazı bedeli de hala SGK tarafından ödenmiyor, cihaza erişim zorlaşıyor.

GÜN BOYU KULLANIYORLAR

DMD kas erimesi hastalığı ciddi solunum ve kardiyak sorunlar yaşanmasına neden oluyor. Hastalar zamanla öksürme yetisini kaybediyor ve cihaz desteğiyle ciğerlerini temizleyebiliyorlar. DMD Aileleri Derneği'nden Taylan Çakır, konuya ilişkin şu açıklamalarda bulundu:

“DMD, SMA gibi genetik hastalıklara sahip hastalar gün boyu solunum cihazı ve bazı elektrikli cihazlar kullanmak zorunda. Elektrik faturalarının çok yükselmesi, zaten geçim zorluğu çeken ailelerin yoksulluğunun artması demek. Faturasını ödeyemeyen ailelerin elektriğinin kesilmesi ise hastaların ölüme terk edilmesi demek. Korona salgını nedeniyle solunum cihazına bağlı olarak yaşamını sürdürmek zorunda olan hasta sayısının daha da arttığı düşünülürse, elektrik zammının yaratacağı felaket daha kolay anlaşılacaktır. Solunum yetmezliği çeken, hayatını oksijen cihazına bağlı olarak sürdüren milyonlarca hastanın endişeli bekleyişi sürüyor, sosyal devlet anlayışıyla sorunlarının acilen çözüme kavuşturulmasını istiyorlar.”

SGK DESTEĞİ YETERSİZ

Çakır, elektrik desteğinin cihaza bağlı yaşayan tüm hastaları kapsayacak biçimde tekrar ele alınması gerektiğini belirterek, “Bu sorunun sürüncemede kalması, telafisi mümkün olmayan sonuçlar doğuracaktır. Ayrıca hastalarımızın kullanmak zorunda olduğu medikal cihazlara SGK desteği çok yetersiz. Aileler SGK farkını öderken çok zorlanıyorlar. SGK katkı paylarının acilen güncellenmesi, ailelerin sırtındaki yükün hafifletilmesi gerekiyor” şeklinde konuştu. Çakır, medikal cihazlara katkı payının artırılması gerektiğinin altını çizdi.

Sonraki Haber