Elgin Mermerlerinin fermanı nerede?

İngiltere ile Yunanistan arasındaki problemli konulardan biri, Elgin Mermerlerinin iadesi konusu. Elgin mermerlerinin diğer ismi Partenon mermerleri.

Olay şöyle: 1800'lerin başı, daha Yunan bağımsız olmamış ve Osmanlı hakimiyetinde. İskoç Elgin Bölgesi lordu, Britanya Krallığı tarafından Osmanlı'ya gönderilen elçilerden. Bu zat, 75 metrelik Akropolis'teki mermerleri ve çevredeki diğer tapınaklardaki bazı eserleri söktürüyor, gemiye koyup önce Malta’ya birkaç sene sonra da İskoçya'daki evine (şatosuna) gönderiyor. Zaman içinde eserlere Napolyon dahil çeşitli talipler çıkıyor ve sonunda İngiltere devleti tarafından satın alınıyor. Bugün bu eser İngiliz Müzesi’nde (British Museum) ayrı bir alanda sergileniyor. Zaten bu müzedeki eserlerin çoğu Osmanlıdan getirilen (Ağırlıklı Mısır, Yunan, Bizans, ve Osmanlı) eserlerden oluşmuş durumda. Elgin lordu, Osmanlı Sultanı'ndan (veya temsilcisinden) izin aldığını söylüyor ancak bu izin belgesi Osmanlı arşivlerinde henüz ortaya çıkartılamamış durumdaymış.

 Yunanlılar, yıllardır bu eserleri tekrar Akropol'e getirebilmek için mücadele veriyorlar. Yunanlılar, bu eserleri eninde sonunda alacaklardır ve bu durum İngiliz Müzesi’ndeki diğer eserlerin de iadesinin yolunu açacaktır. Türkiye'nin hem bu davaları yakından takip etmesi, hem iadesini istediği eserler konusunda çalışmalarını artırması gereklidir. Ayrıca şu Elgin Mermerleri’nin satılması veya devri için gerekli belgenin de Osmanlı arşivlerinden bulunması ve ilgili ülkeler ile diplomaside bir araç olarak kullanılması makul olabilir.

Sonraki Haber