Elma sirkesi yapmak sanıldığı kadar zor değil! Bundan sonra marketten asla almayacaksınız…

Leziz salataların başrolü elma sirkesini evde yapmayı denediniz mi? Hazır sirkeler yerine evde elma sirkenizi kendiniz hazırlayarak daha sağlıklı ve lezzetli bir sirke elde edebilirsiniz. İşte evde elma sirkesi yapmanın püf noktaları…

Elma sirkesinin mutfakta turşu yapmak ya da salata sosu hazırlamak dışında birçok kullanım alanının olduğunu biliyor muydunuz? Saç ve cilde iyi gelen özellikleriyle bilinen ve hasta olduğunuzda dahi kullanabileceğiniz elma sirkesinin faydaları bir hayli fazla. Evinizde bulunan birkaç ana malzeme ile elma sirkesi yapmak ise oldukça kolay! Gelin, evde elma sirkesi yapmanın yöntemlerine birlikte bakalım.

EVDE ELMA SİRKESİ NASIL YAPILIR?

Elma sirkesi nelere iyi gelir?

Elma sirkesinin bilinen faydaları en çok yapım aşamasındayken ortaya çıkıyor. Sirkenin fermantasyon aşamasında ortaya çıkan asetik asit sayesinde sindirime, bağışıklık sistemine ve hatta kilo vermeye yardımcı olduğu biliniyor. Gribal enfeksiyonlarda boğaz gargarası yapılan elma sirkesi, bakterilerle mücadele etmeye de destek.

Elma sirkesi nasıl yapılır?

İşte kolayca hazırlayabileceğiniz ev yapımı elma sirkesinin tarifi ve detayları ise şöyle:

  • 2 kg elma
  • 6 yemek kaşığı bal
  • 5 lt içme suyu

İyice yıkadığınız elmaları cam bir kavanoza küçük küçük keserek yerleştirin. Organik ve ilaçsız olduğuna emin olduğunuz elmaların kabukları ile doğranması sirke için daha iyi sonuç verir. Kavanozun yarısına kadar olacak şekilde doğradığınız elmaların üzerine içme suyu ve balı ekleyin. Kavanozun ağzını hava alabilen pamuklu bir bez ile kapatın ve her gün sirke anası oluşmaya başlayana kadar tahta kaşık yardımıyla karıştırın. Güneş görmeyen karanlık bir yerde yaklaşık olarak 1-1.5 ay kadar beklettiğiniz sirkenin üzerinde sirke anası denilen beyaz bir katman ve keskin bir koku oluştuğunda elma sirkeniz hazır! Artık sirkenizi süzüp kullanmaya başlayabilirsiniz.

Evde elma sirkesi yapılırken nelere dikkat edilmeli?

  • Daha iyi bir sirke elde etmek için elma sirkesi yaparken kullandığınız kavanozun yarısına kadar elma, yarısına kadar temiz su kullanmalısınız.
  • Kullandığınız elmaların organik ve ilaçsız olması daha etkili bir sonuç verir.
  • Fermantasyonun gerçekleşebilmesi için malzemelerin hava ile temasının kesilmesi gerekir. Bu yüzden kavanozun kapağına bez örtmeyi unutmayın.
  • Oluşan sirke anasını buzdolabında hava almayan bir kap içinde saklayarak bir sonraki sirke yapımında da kullanabilir ve daha iyi bir sonuç elde edebilirsiniz.
Sonraki Haber