Elmada rekolte düştü fiyatlar sevindirdi

Türkiye’nin elma deposu Karaman’da hasat bitti. Aşırı sıcaklar ve susuzluk nedeniyle üretimde yüzde 40’a varan ürün kaybına rağmen fiyat ve kalite üreticinin yüzünü güldürdü

Ağaç sayısıyla Türkiye’de birinci, elma üretiminde ise ilk üç il arasında yer alan Karaman'da elma hasadı, bölgeye özel bir çeşit olan Pink Lady cinsinin toplanmasıyla sona erdi.

Türkiye’deki üretimin yüzde 15’ini karşılayan Karaman’da geçen yıl 250 bin dekar alanda 600 bin ton civarında elma elde edildi. Ağustos ayında Gala cinsi elmanın hasadı ile başlayan sezon, kasım ayı sonuna kadar devam ediyor. İklimsel şartlar nedeniyle bu yıl rekolte 450 bin ton civarında oldu. Elmanın fiyatı ve kalitesi, üreticinin bir yıllık emeğini kurtardı.

Hasat edilen elmalar, Rusya, Irak, Suriye ve Hindistan olmak üzere birçok ülkeye ihraç ediliyor.

‘ÜRETİM YÜZDE 40 AZALDI’

Türkiye'nin elma üretiminde dünyada üçüncü sırada yer aldığını belirten Karaman Ziraat Odası Başkanı Mehmet Bayram, sezon hakkında Aydınlık’a şu değerlendirmede bulundu:

“Geçen yıl üretimimiz Türkiye geneli 4 milyon 715 bin ton civarındaydı ama bu yıl bir dalgalanma var ve geçen yıla göre yüzde 30-40 civarında üretim az. Karaman, Türkiye'deki elma üretiminde ikinci sırada. Bölgemizde 15 milyon adet ağacımız var.

“Geçen yıl üretimimiz yaklaşık 600 bin ton civarındaydı ama bu rakam bu yıl 450 bin tonlara düşecek gibi. Bunun da birçok sebebi var, tarım bir şeye bağlı değil. Yağmur, sıcaklıkların çok fazla olması, haziran dökümünün az olması, rüzgârlı geçmesi gibi sebepler var. Özellikle yüksek olmayan, suya daha çok ihtiyaç duyan, güneşi gören yerlerde meyve yok. Hepsini birleştirdiğimizde iklimsel sebeplere bağlı olarak bir azalma var.”

Elma fiyatlarının bu yıl 11 ile 17 lira arasında olduğunu belirten Bayram, “Üreticilerimiz fiyatlardan memnun olduğunu söylüyor. Elma üretiminde ve tesisleşmede son yıllarda ülkemizde söz sahibi olan Karaman, hem iç piyasada insanlarımızın yiyebileceği hem de ihracatı karşılayacak kapasitede üretim yapmaktadır.” dedi.

AVRUPA’NIN EN BÜYÜK TEK PARÇA BAHÇESİ

Karaman, Türkiye'nin elma üretiminin önde gelen şehirlerinden biri olarak biliniyor. İlde yaklaşık olarak 15 milyon elma ağacı bulunuyor. Yılda 550 bin ton elma üretimiyle Türkiye'de ikinci sırada yer alıyor. Ayrıca, Avrupa'nın en büyük tek parça elma bahçesi olan 6 bin dekarlık alana da sahip. Karaman genelinde ise yaklaşık olarak 215 bin dekarlık alanda elma üretimi yapılıyor. Elma hasat mevsiminde istihdama önemli katkı sağlayarak 14 bin kişi bahçelere elma toplamaya gidiyor. İlde ayrıca Türkiye’nin ilk Elma Borsası kuruluyor. Tesisler bitme aşamasında.

Sonraki Haber