Elon Musk, AfD Eş Başkanı Weidel ile X'te sohbet etti
Almanya'da düzenlenecek erken seçimler öncesinde anketlerde ilk sırada görünen Weidel, Nazi benzetmelerinden Batı'daki sansüre, göç politikalarından Merkel'e, oradan da İsrail-Filistin ve Ukrayna-Rusya çatışmalarına merak edilenleri yanıtladı. Alman ana akım medyası derhal saldırıya geçti.
Elon Musk, Almanya'daki erken seçimler öncesinde merakla beklenen bir mülakata imza attı. Almanya için Alternatif (AfD)'in Eş Başkanı Alice Weidel ile X platformunda canlı yayınlanan uzun bir sohbete ev sahipliği yaptı. “Almanya'da önde giden adayla konuşma" başlığıyla düzenlenen sohbeti 200 binden fazla kişi dinledi. Weidel Bild gazetesinin açıkladığı son ankete göre Şansölyelik yarışında ilk sırada yer alıyor.
ABD merkezli Politico sitesi görüşmeden önce 150'ye yakın uzmanın Almanya'nın seçim yasalarının olası ihlallerini takip etmek için yayını izlemesinin beklendiğini yazmıştı.
Musk ise daha önce AfD'nin göç konusundaki duruşu da dahil olmak üzere politikalarını överek başta devrik Şansölye Olaf Scholz olmak üzere Berlin'deki siyasetçilerin tüylerini diken diken etti. Weidel ile yaptığı görüşmede daha önce de belirttiği gibi "sadece AfD'nin Almanya'yı kurtarabileceğine" olan inancını yeniden teyit etti.
'HİTLER KOMÜNİSTTİ'
45 yaşındaki Alman siyasetçi, sohbet boyunca AfD ile Naziler arasında yapılan karşılaştırmaları defalarca reddetti. Adolf Hitler'in ne bir liberteryen ne de muhafazakar olduğunu savundu. Aksine Führer'in bir “komünist" olduğunu iddia eden Weidel sözlerini şöyle sürdürdü:
"Tarihimizin o korkunç dönemi sonrasındaki en büyük başarıları Hitler'i sağcı ve tutucu olarak damgalamalarıydıç Hitler tutucu değildi, özgürlükçü de değildi. O komünist, sosyalist biriydi. Biz ise tam zıddıyız."
AfD'nin Thüringen Eyaleti Başkanı Bjoern Hoecke de dahil olmak üzere bazı mevcut ve eski parti üyeleri, Almanya'nın Nazi geçmişiyle ilgili tartışmalı açıklamalarda bulundu ve neo-Nazi gruplarıyla bağlantıları olduğu iddiasıyla suçlandı. Diğer tüm ana akım partiler bu suçlamaları gerekçe göstererek AfD ile çalışmayı reddediyor. 2021'de Almanya'nın iç güvenlik kurumu BfV, AfD'yi "şüpheli" aşırılıkçı bir grup olarak sınıflandırdı. Parti, mahkemede bu tanımlamaya itiraz etti ancak başarısız oldu.
'İFADE ÖZGÜRLÜĞÜ SANSÜRÜ'
Alman lider, AfD'yi bürokrasiye karşı savaşan ve hükümetin kamusal yaşamdaki rolünü azaltarak "halkı devletten kurtarmayı” amaçlayan "özgürlükçü muhafazakar bir parti" olarak tanımladı. "Özgüvenli insanların" ifade özgürlüğünden yararlanmasını ve servet üretmesini istediğini belirtti.
Weidel, partisinin medya tarafından "olumsuz bir şekilde çerçevelendirildiğinden" şikayet ederek Musk'a, sözünün düzenli olarak "kesintiye uğramadığı bu normal bir sohbet" için teşekkür etti. İkili, Avrupa Birliği (AB) yetkililerini söylevlerini yakından takip ederek, "ifade özgürlüğü sansürü" uyguladıkları için eleştirdi. Özgürce konuşabilmenin "demokrasinin temeli" olduğu konusunda ikisi de hemfikirdi.
AfD liderine göre "aşırı sansür" Hitler'in iktidarını pekiştirmesine yardımcı oldu. Musk, "Sansür isteyenlerin ne istediklerine dikkat etmesi gerektiğini düşünüyorum çünkü bir kez sansür uyguladığınızda, sansürün size karşı kullanılması da an meselesi haline gelir" yorumunda bulundu.
GÖÇ ELEŞTİRİLERİ
Weidel, 2015 göçmen krizi sırasında eski Şansölye Angela Merkel'in uyguladığı "açık kapı politikasını" sert bir dille eleştirdi. Almanya o dönemde Afrika ve başta Suriye olmak üzere Batı Asya'dan yaklaşık bir milyon sığınmacıyı kabul etmişti.
AfD lideri, vergi mükelleflerinin parasının önemli bir kısmını tüketen “sosyal sisteme göçü” teşvik ettiği için hükümeti eleştirdi. 2015 yılından bu yana 7 milyondan fazla insanın Almanya'ya geldiğini belirten politikacı, bunların neredeyse yüzde 60'ının olası sınır dışı işlemlerini zorlaştırmak için kimlik belgelerinden kurtulduğunu savundu. Bu durumdan Merkel döneminde göçmenlere karşı takınılan “gevşek tutumu” sorumlu tuttu. Musk da 45 yaşındaki siyasetçiye destek vererek, ABD'nin de Meksika sınırından benzer bir kayıtsız göçmen akınıyla karşı karşıya olduğunu ifade etti.
Berlin hükümeti verilerine göre federal ve bölgesel makamlar sadece 2023 yılında sığınmacılara yardım programı kapsamında 6 milyar 29 milyon avro harcadı.
YAHUDİLERİN TEK KORUYUCUSU
Weidel, partisini Almanya'daki Yahudilerin "tek koruyucusu" ilan etti ve İsrail'e desteğini dile getirdi. Aynı zamanda, Gazze halkının içme suyuna ve diğer temel kaynaklara erişebilmesi gerektiğini vurguladı. İsrail-Filistin ihtilafının "karmaşık" olduğunu belirten Alman siyasetçi, şu anda belirgin bir çözüm görmediğini sözlerine ekledi.
Musk'ın "İsrail'in varlığını destekliyor musun?" sorusuna Weidel şöyle yanıt verdi:
"Tabii ki. İsrail'in varlığını korumalıyız. Binyamin Netanyahu geçmişte birçok hata yaptı ancak Alman toplumu olarak Yahudi hayatlarını Müslüman suçlarına karşı da korumalıyız. Onlar artık güvende değil. Mesela Berlin'deki görüntüleri gördün mü bilmiyorum ama buradaki Filistinlilerin gösterilerinden Yahudiler sokaklarda adım atamaz oldu. Şunu diyebilirim ki AfD onların koruyucusu olacak."
Weidel, İsviçre, Fransa ve Avusturya'daki Yahudilerin de büyük korku içerisinde yaşadığını, "Filistinlilerin saldırısına uğrayacaklar diye endişeli olduklarını" da iddia etti.
'AFFETMEDE BİLGELİK VAR'
"Ben de İsrail'i destekliyorum ancak ölen sivillere karşı da empati duymamız gerektiğine de inanıyorum." değerlendirmesinde bulunan Musk, HAMAS ve İsrail'in "yıkımını" amaçlayan diğer güçlerin "ortadan kaldırılması" gibi çatışmaların sona ermesine yardımcı olacağını söylediği bazı adımlar önerdi. Filistin eğitim sisteminin "düzeltilmesi" çağrısında bulundu. Filistin topraklarının müreffeh olması gerektiğini söyledi. Musk, "Bence affetmede büyük bir bilgelik var. Bu, şiddetin sonsuz döngüsünü durdurmanın tek yoludur." diye vurguladı.
'TEK BAŞARILARI ÇATIŞMAYI TIRMANDIRMAK'
Weidel, Rusya-Ukrayna çatışmasının AB'nin "her şeyden nasıl vazgeçtiğini" ve ABD'ye ne kadar bağımlı olduğunu gösterdiğine işaret etti. Devam eden düşmanlıkların Avrupa güvenliği için "büyük bir tehlike" olduğunu belirtirken, AB'nin başardığı tek şeyin "Rusya ile olan çatışmayı tırmandırmak" olduğunu kaydetti.
"Olup bitenleri çok tehlikeli” ifadeleriyle tanımlayan Weidel, AB ülkelerini "hiçbir stratejisi" ve "kırmızı çizgileri" olmamakla eleştirdi. Çatışmanın "nükleer bir değişime doğru büyük ölçüde tırmanabileceği" konusunda uyardı.
Musk, Donald Trump'ın krizi hızla çözebileceğine dair umudunu dile getirdi ancak göreve gelen yönetimin planları hakkında yorum yapmayı reddetti. Çatışmanın uzatılmasının yalnızca "daha küçük bir ülke" olan ve büyük kayıplara tahammülü olmayan Ukrayna'yı zayıflatacağı gözleminde bulundu.
MERKEL VE ENERJİ KRİZİ
AfD lideri, Merkel'in "ülkeyi mahvettiğini" belirterek, ucuz nükleer enerjinin aşamalı olarak kullanımdan kaldırılmasının Alman ekonomisinin "belini büktüğünü" kaydetti. Almanya'nın nükleer santrallerini kapatan tek sanayii ülkesi haline geldiğini söyledi.
2011'de Alman parlamentosu, Japonya'daki Fukuşima felaketinin ardından santralleri kapatmaya karar vermişti. Son reaktör de Merkel'in Şansölyelikten istifa etmesinden iki yıl sonra 2023'te kapatıldı.
Weidel, Almanya'nın Berlin tarafından teşvik edilen yeşil enerjiye daha ucuz bir alternatif olarak nükleer enerjiyi yeniden devreye sokması gerektiğini kaydetti. Kendisini “güneş enerjisinin büyük bir hayranı” olarak tanımlayan Musk, Almanya'nın nükleer enerji santrallerini yeniden açmakla kalmayıp, üretimlerini “önemli ölçüde arttırmasını” önerdi.
Stern'e göre beş yalan
Alman ana akım medya kuruluşları sohbetin ardından ikiliye karşı saldırıya geçti.
Stern dergisi, "Elon Musk'ın Alice Weidel ile sohbetindeki en büyük 5 yalan" başlığını taşıyan haberinde sohbet sırasında gerçeklerin saptırıldığını savunarak meseleyi beş konu başlığı üzerinden inceledi:
"Almanya nükleer enerjiden aşamalı olarak vazgeçen tek ülke.
"Almanya tüm OECD ülkeleri arasında en yüksek vergilere sahip ülke.
"Gençler daha iyi bir eğitim sistemi için AfD'ye oy veriyor.
"Hitler bir komünistti.
"Bill Gates koronavirüs pandemisi sırasında kendi mRNA aşısını satmaya çalıştı."
Yayın Alman siyasetçinin bu ifadelerinin tümünün yalan olduğunu savundu.
'KARŞILIKLI HAYRANLIK ÜZERİNE KURULU'
Focus dergisi, "Bolca kahkaha, çözüm yok, biraz da Hitler" başlığını kullanarak, canlı sohbetin, gazeteci ile politikacı arasında geçen bir röportaj olmadığını savundu. Yayın, sohbetin, ortak hedefi olan iki kişi arasındaki bir görüşmeden ibaret olduğu, amacın da AfD'yi seçim kampanyasında desteklemek olduğunu öne sürdü.
"X'te Musk ve Weidel: Hitler karşılaştırması itirazsız kalıyor" başlığını kullanan Berliner Morgenpost, ikili arasındaki sohbetin karşılıklı hayranlık üzerine kurulu olduğunu kaydetti.
Welt gazetesi de Weidel'in Adolf Hitler hakkında söylediği "O bir komünist, sosyalistti." ifadesini manşete taşıyarak eleştirilerde bulundu.