Elon Musk Twitter’ı resmen satın aldı: ‘Kuş artık özgür’

Dünyanın en zengin iş insanlarından Elon Musk’ın sosyal medya şirketi Twitter’ı 44 milyar dolara satın alma süreci resmen tamamlandı.

Daha önce yaptığı hisse başına 54,20 dolarlık teklifi askıya aldığını söyleyen Musk, Twitter ile mahkemelik olmuştu. Sonrasında aynı fiyattan teklifi yineleyerek şirketle anlaşan Musk’ın başlattığı alım süreci nihayete erdi. Elinde bir lavaboyla (İngilizcede “Kabullenin” manasına gelen “Let that sink (lavabo) in” deyimiyle ilgili bir kelime şakası) Twitter’ın San Fransisco’daki ana merkezine gelen Musk, Twitter’daki profil bilgisini “Baş Twit” (Chief Twit) olarak değiştirdi.

TRUMP’IN HESABINI KAPATANLARI KOVDU

Musk’ın ilk yaptığı işlerden birinin Twitter Üst Yöneticisi (CEO) Parag Agrawal, Mali İşler Direktörü (CFO) Ned Segal, üst düzey hukuk ve politika yöneticisi Vijaya Gadde ile genel danışman Sean Edgett’i görevden almak olduğu kaydedildi. Bu isimlerin Eski ABD Başkanı Donald Trump’ın Kongre Baskını olayı sırasında Twitter hesabının askıya alınmasının kararını veren yöneticiler olduğu biliniyor. Kendisini “ifade özgürlüğü mutlakiyetçisi” olarak tanımlayan Musk, benzer durumların yaşanmasına izin vermeyeceği taahhüdünde bulunmuştu.

CNN, Elon Musk’ın söz konusu üç yöneticiye, sahip oldukları hisselerin karşılığı olarak toplamda 187 milyon dolar tazminat ödemek zorunda kalacağını yazdı.

Bloomber ise, Musk’ın görevden aldığı Agrawal’ın yerine geçmek ve CEO’luk görevini üstlenmek istediğini iddia etti. Bloomberg’e konuşan bir kaynak, Musk’ın kısa süreliğine Twitter’ın CEO’su olacağını fakat daha sonra görevi başkasına devredebileceğini söyledi.

Öte yandan söz konusu kaynak, Musk’ın, Twitter’da ömür boyu ceza alanların yasaklarını kaldırmayı planladığını belirtti. Musk’ın böyle bir karar alması halinde platformdan yasaklanan eski ABD Başkanı Donald Trump da Twitter’a geri dönebilecek.

‘İNSANLIĞA KATKI İÇİN ALDIM’

Musk, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, Twitter’ı satın alma gerekçesini açıkladı.

Musk, “Twitter’ı satın almamın nedeni, geniş bir inanç yelpazesinin şiddete başvurmadan, sağlıklı bir şekilde tartışılabileceği ortak bir dijital kent meydanına sahip olmanın uygarlığın geleceği için önemli olmasıdır.” ifadesini kullandı.

Sosyal medyanın daha fazla nefret üreten aşırı sağ ve aşırı sol yankı odalarına ayrılmasının büyük bir tehlike olduğuna dikkati çeken Musk, tıklanma arayışında geleneksel medyanın çoğunun bu kutuplaşmış uç noktaları körüklediğini ve onlara hizmet ettiğini ancak bu şekilde diyalog fırsatının kaybolduğunu kaydetti.

Musk, “Bu yüzden Twitter’ı satın aldım. Kolay olacağı için yapmadım. Daha fazla para kazanmak için yapmadım. Sevdiğim insanlığa yardım etmek için yaptım. Ve bunu alçakgönüllülükle yapıyorum, tüm çabalarımıza rağmen bu hedefe ulaşmadaki başarısızlığın çok gerçek bir olasılık olduğunu kabul ediyorum.” değerlendirmesinde bulundu.

Bununla birlikte Twitter’ın herhangi bir sonucu olmadan her şeyin söylenebileceği bir ortam olamayacağını savunan Musk, yasalara bağlı kalmanın yanı sıra platformun herkese karşı “sıcak” olması gerektiğini aktardı.

İÇERİK DENETLEME KONSEYİ

Musk, Twitter’dan yaptığı bir başka açıklamada askıya alınan ya da engellenen hesapların açılması veya içerik politikası değişiklikleri için acele etmeyeceğini söyledi. Twitter bu kararların alınması için bir “içerik denetleme konseyi” oluşturulacağını duyurdu. Musk şu açıklamayı paylaştı: “Twitter, çeşitli bakış açılarına sahip bir içerik denetleme konseyi oluşturacak. Bu konsey toplanmadan önce hiçbir önemli içerik kararı alınmayacak veya yasaklı bir hesabın eski durumuna döndürülmesi yani engelinin kaldırılması gerçekleştirilmeyecek.”

AB’DEN RAHATSIZLIK SİNYALİ

Avrupa Birliği (AB), Elon Musk’ın sosyal medya platformu Twitter’ı satın almasının ardından “Avrupa’da bizim kurallarımız geçerli” mesajı verdi.

AB Komisyonu’nun İç Pazardan Sorumlu Üyesi Thierry Breton, Musk’ın Twitter’ı satın alma sürecinin tamamlanmasıyla “Kuş özgür kaldı.” mesajını paylaşmasına karşılık verdi. Breton, “Avrupa’da kuş bizim kurallarımıza göre uçacak.” ifadesini kullandı.

Breton mesajında, AB’nin Dijital Hizmetler Yasasına atıf yaparak “DSA” etiketini kullandı. Bu yasa dijital hizmet sağlayıcılarının “nefret söylemi” gibi internetteki yasa dışı olduğuna karar verilen içeriklerin Twitter benzeri dijital hizmet sağlayıcılar tarafından en kısa sürede kaldırılmasını öngörüyor.

AB Komisyonu üyesi Breton, ayrıca, Mayıs ayında Musk ile yaptığı görüşmeden sonra yaptıkları açıklamanın videosunu da paylaştı. Videoda Breton Musk’a, AB’nin Dijital Hizmetler Yasası’nı açıkladığını söylüyor. Musk da Breton’a, “Söylediğiniz her şeye katılıyorum.” karşılığını veriyor.

Sonraki Haber