Elon Musk'tan seçmenlere her gün 1 milyon dolar! Hukukçular ne diyor?

ABD başkan adayı Donald Trump'a destek veren milyarder Elon Musk, kilit eyaletlerdeki seçmenleri oy vermeye teşvik etmek için her gün 1 milyon dolar dağıtacağını duyurdu. Seçim hukukçuları ise bu durumun "açıkça yasadışı oy satın alma" olduğunu belirtti.

Milyarder Elon Musk, 2024 seçimlerinde cumhuriyetçi aday Donald Trump'ı desteklemek için doğrudan müdahalesini daha da arttırdı. Musk, geçtiğimiz cumartesi günü, Trump'ı destekleyen siyasi eylem komitesi America PAC'in, kilit eyaletlerdeki Cumhuriyetçileri oy kullanmaya teşvik eden dilekçesini imzalayan kişilere seçime kadar çekilişle günlük 1 milyon dolar (34 milyon TL) dağıtacağını duyurdu.

ELON MUSK SEÇMENLERE 1 MİLYON DOLAR VERİYOR

Bloomberg tarafından 269 milyar dolarlık net servetiyle dünyanın en zengin adamı olarak gösterilen Musk, Cumartesi günü Trump için kampanya yürütmek üzere kurduğu America PAC'ın, seçim gününe kadar her gün "kararsız eyaletlerde ifade özgürlüğü ve silah taşıma hakkını desteklemek üzere dilekçeyi imzalayan herkese 1 milyon dolar vereceğini" duyurdu.

İlk milyon dolar kazanan Cumartesi günü belli oldu ve Musk Harrisburg'daki etkinliğinde kazanan kişiye dev bir çek verdi. Musk, Pazar günü öğleden sonra ise Pittsburgh'daki bir etkinlikte ikinci kazananı açıkladı.

HUKUK UZMANLARI YASALLIĞINI SORGULUYOR

Pensilvanya Valisi Josh Shapiro, Pazar günü NBC'nin "Meet the Press" programında, Musk'ın Pensilvanya'daki kayıtlı seçmenlere para verme planının “son derece endişe verici” olduğunu ve "kolluk kuvvetlerinin inceleyebileceği bir şey olduğunu" vurguladı.

Hukuk uzmanları ise, federal yasalar uyarınca açıkça yasaklanmış olan seçmen kayıt durumuna parasal bir ödül bağlandığı için bu hareketin yasallığını sorguluyor. Notre Dame Hukuk Fakültesi'nde ders veren seçim hukuku uzmanı Derek Muller, Elon Musk'ın çekilişi hakkında "Ödülleri veya çekilişleri sadece kayıtlı seçmenlerle veya sadece oy kullanmış kişilerle sınırlandırmaya başladığınızda, rüşvet endişeleri ortaya çıkar. Bir çekilişi sadece kayıtlı seçmenlerle sınırlandırdığınızda, seçmen kaydı için nakit para veriyormuşsunuz gibi görünür." dedi.

Kaliforniya Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nde seçim hukuku uzmanı olan ve Trump'ı eleştiren Rick Hasen ise, bir blog yazısında Musk'ın çekilişinin "açıkça yasadışı oy satın alma" olduğunu ifade etti. Hasen, Adalet Bakanlığı'nın seçim suçları el kitabında, seçmen kaydı gibi eylemleri "teşvik etmek ya da ödüllendirmek amacıyla" "piyango şansı" sunmanın yasa dışı olduğunun özellikle belirtildiğine dikkat çekti.

Elon Musk'ın para çekilişlerine devam edip etmeyeceği ise merak konusu oldu.

Sonraki Haber