Emekli Albay Alican Türk: Ezber bozacak bilgiler

28 Şubat döneminin üzerinden 24 yıl geçti ama tartışmalar bitmedi. 28 Şubat davasında yargılanıp beraat kararı alan emekli Albay Alican Türk, “Bitmeyen Sömürü: 28 Şubat” isimli bir kitap çıkardı.

Kitaptaki bilgilerin, “Ezber bozucu” olduğunu belirten Alican Türk, belli kesimlerin artık 28 Şubat konusunda eskisi gibi rahat yalan söyleyemeyeceklerini vurguladı.

Necmettin Erbakan’ın ölümünün hemen ardından 28 Şubat dönemine ilişkin soruşturmaya başlanırken açılan dava kapsamında 21 sanık hakkında müebbet hapis cezası verildi, 68 sanık da beraat etti. İstinaftan geçen kararın Yargıtay’daki temyiz incelemesi devam ediyor. Diğer yandan davanın iddianamesini hazırlayan eski savcı Mustafa Bilgili de 15 Temmuz sonrası gözaltına alınarak tutuklanmıştı. Bilgili bu süreçte ‘FETÖ’ye üye olmak’ suçundan da cezalandırıldı.

MAHKEME İSTİFA AÇIKLAMASINI DİNLEMEDİ

28 Şubat sürecinin en önemli olaylarından birisi de dönemin Başbakanı Erbakan’ın istifasıydı. Davada yargılanan sanıklar, Erbakan’ın Refah Partisi ve DYP arasındaki protokole uygun olarak Başbakanlık görevinden istifa ettiğini hatırlatmış, Erbakan’ın bu açıklamasını duruşmada dinletmek istemişleri. Ancak mahkeme tarafından bu talep kabul edilmemişti.

Necmettin Erbakan; DYP Genel Başkanı ve Başbakan Yardımcısı Tansu Çiller ile BBP Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu’nun da katıldığı basın toplantısında, 18 Haziran günü kendilerinin DYP ile 1 yıl önce yaptıkları protokol uyarınca Demirel’e Başbakanlıktan istifa mektubunu sunduğunu hatırlatmıştı. Bu mektubu sunduktan sonra Cumhurbaşkanına 2’nci mektubu da yazdığını söyleyen Erbakan, bu mektupta da, “Aşağıda imzaları bulunan siyasi parti genel başkanları olarak Türkiye’yi seçime götürecek olan 55. hükümeti DYP Genel Başkanı Çiller’in başkanlığında kurmak için anlaştığımızı kamuoyuna duyururuz” şeklinde ifadelerin yer aldığını bildirmişti.

ERBAKAN: İSTİFA MEKTUBUMUZ ORTADA

Erbakan söz konusu basın toplantısında, demokrasinin gereği olarak yapılacak işin hemen Çiller’i çağırıp yeni hükümeti kurma görevinin Cumhurbaşkanı tarafından Çiller’e verilmesi olduğunu kaydederek, “Hal böyle iken ülkeye zaman kaybettirici bir yola sapılmıştır. Birdenbire bir sürprizle karşılaştık. Bu da Mesut Yılmaz’a görevin verilmeye çalışılmış olması olayıdır. Demirel’in birdenbire demokrasiyle bağdaşması mümkün olmayan böyle bir yola girişeceğini kesinlikle tahmin etmedik. Bu, demokrasi tarihimizin acı bir olayıdır. Biz buradaki 3 partinin genel başkanı olarak TBMM’nin çoğunluğunu temsil ediyoruz. Ülkede bir gerginlik varmış da hükümet bunun için istifa etmiş. Hayır. İstifa mektubumuz ortada. Başarılı bir hükümet ahde vefa örneği gösteriyor. Türkiye’de suni gündemlerle gerginlik çıkartmak isteyenler olmuştur. Bunlar bugün kendisine görev verilmiş kimselerdir. TBMM’nin çoğunluğu hepimizi bağlar. Meclis çoğunluğunun imzalarını takdim ediyoruz. 278 imzalı kağıt Cumhurbaşkanının önünde olacaktır” ifadelerini kullanmıştı.

28 Şubat dönemine ilişkin son günlerde yeni bir olay daha yaşandı. 28 Şubat davasında yargılanıp beraat eden emekli Albay Alican Türk tarafından, “Bitmeyen Sömürü: 28 Şubat” isimli kitap yazıldı. 28 Şubat konusunda büyük bir bilgi kirliliği olduğunu, 28 Şubat’ın bir, “Askerî darbe” olarak gösterildiğini ve toplumun çok geniş biçimde manipüle edildiğini belirten Türk, bu kitapla bu hususlara bir yanıt vermeyi ve toplumu doğru bilgilerle aydınlatmayı hedeflediğini belirtti.

‘EN FARKLI 28 ŞUBAT KİTABI’

Kitapta 28 Şubat’la ilgili bugüne kadar hiç bilinmeyen (ya da yanlış bilinen), hiç konuşulmayan, dava sürecinde dahi üzerinde hiç durulmayan, kamuoyunda hiç gündeme getirilmeyen pek çok konuya belgeleriyle yer verildiğini söyleyen Türk, kitabın içerik ve kapsam itibariyle bugüne kadar yazılmış en farklı 28 Şubat kitabı olduğuna işaret etti. Alican Türk, kitapta Türkiye’de irticaî hareketin kronolojik olarak 1970’lerin başından itibaren yükselişi, giderek radikalleşmesi, 1980’ler ve 1990’larda yaşanan olaylar, Refahyol Hükümetinin kuruluşu, Erbakan’ın istifası ve sonraki gelişmelerin detaylarıyla anlatıldığını kaydetti.

‘28 ŞUBAT’IN NEDEN ASKERİ DARBE OLMADIĞINI İŞLEDİM’

Türk, kitabında 28 Şubat’ın neden bir askerî darbe olmadığını işlediğini söylerken, o süreçle birlikte anılan Batı Çalışma Grubu, Aczmendiler, MGK kararları, Genelkurmay brifingleri, TSK’dan ihraçlar, türban tartışmalarının iç yüzü, Sincan’dan geçen tanklar meselesi, FETÖ’nün 28 Şubat’taki durumu gibi pek çok olaya belgeleriyle değindiğini ifade etti. Kitaptaki bilgilerin, “Ezber bozucu” olduğunu belirten Alican Türk, belli kesimlerin artık 28 Şubat konusunda eskisi gibi rahat yalan söyleyemeyeceklerini vurguladı. Türk ayrıca, kitabın Balyoz kumpası mağduru Emekli Kurmay Albay Veli Murat Tulga’nın sahibi olduğu Galeati Yayıncılık tarafından yayımlandığı bilgisini paylaştı.

Sonraki Haber