Emekli ‘kök ücret’ sorununa çözüm talep etti

Çalışma Bakanlığı, emekli olup fiilen çalışmaya devam eden emeklilere de 5 bin lira ikramiye verilmesi için önergenin TBMM’ye gönderildiğini duyurdu.Emekliler ise, ocak ayında yapılacak iyileştirmelerin hakkaniyetli şekilde yansıması için kök ücretlerin en az 7bin 500 liraya yükseltilmesini istedi

Fiilen çalışmayanların dışındaki emeklilere de 5 bin lira verilmesini içeren önergenin TBMM'ye gönderildiği bildirildi. Türkiye Emekliler Derneği (TÜED) Kartal Şube Başkanı Hüseyin Araz, önergenin TBMM’ye gönderilmesinin mutluluğunu yaşadıklarını paylaşırken, emeklilerin taleplerini sıraladı. Araz, en düşük emekli aylığının en az asgari ücret seviyesinde olması gerektiğini vurgularken kök maaş sorununun da giderilmesini istedi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının yazılı açıklamasında, emekli olup fiilen çalışmaya devam etmeyen emeklilere 5 bin lira ikramiye ödendiği anımsatıldı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla tek seferlik verilecek ikramiyeden kapsam dışında tutulan emeklilerin de faydalanması için çalışmanın başlatıldığı belirtilerek, şu bilgiler paylaşıldı: "Bu kapsamda, Meclis Plan ve Bütçe Komisyonunda görüşülecek Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi'ne ihdas maddesi olarak eklenmesi için hazırlanan önerge, AK Parti Grubu'na gönderildi."

EN AZ ASGARİ ÜCRET

TÜED Kartal Şube Başkanı Hüseyin Araz, en düşük emekli maaşının 7 bin 500 lira olarak uygulandığını, TÜED Genel Merkezi ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığında bir görüşme yaptıklarını hatırlatarak şunları kaydetti:

“Bu görüşmede emeklilerin aldığı aylıkların düşük kaldığını, bunun en kötü ihtimalle asgari ücret düzeyinde olması gerektiğini belirttik. Devletimiz bunu gözeterek, bu hakkaniyetli davranışı sergilerse çok iyi olur. Öte yandan dul ve yetim maaşları çok daha düşük aylıklar alıyor. Burada da önemli bir düzenlemeye ihtiyaç var.”

EMEKLİYE REFAH SOSYAL DEVLETİN GEREĞİ

Ocak ayında emeklilere uygulanacak 6 aylık TÜFE farkının şu anda 29,4 puan olduğunu, önümüzdeki 2 aylık süreçte refah payı dahil edilerek yüzde 50’nin üzerinde bir rakamın maaşlara yansıtılacağını tahmin ettiklerini belirten Araz, şöyle devam etti: “Sosyal ve büyük devletin olmanın kendi emeklilerine refah ve güzel bir yaşam sunmasıyla mümkün olabileceğini düşünüyorum. Bu nedenle asgari ücret altındaki bir emekli maaşının emeklerimizi üzeceğini belirtmek istiyorum.

SEYYANEN ZAM

“Temmuz ayında memurlara verilen seyyanen 8 bin liralık zammın emeklilere de en azından bu ocak ayında uygulanmasının denge sağlanabilmesi için önemli olduğunu düşünüyorum. Öte yandan emeklilerimizin büyük bir kısmının kök maaşı 5 bin lira civarındadır. Eğer, kök maaşları 7 bin 500 liraya yükseltseler, ocak ayında uygulanacak ortalama yüzde 40-50’lik artıştan emekliler tam anlamıyla faydalanabilecektir. 5 bin lira ile 7 bin 500 lira üzerinden uygulanacak artışların arasında önemli bir fark var. Büyük devlet olma özelliği taşıyan Türkiye Cumhuriyeti devletini yöneten yöneticilerimizin bu konuda bir hassasiyet göstereceklerini düşünüyorum. Umuyor ve diliyorum.”

HASTANEYE GİDEN MAAŞI KONTROL EDİYOR

Emekli ikramiyelerinin mutlaka bir asgari ücret düzeyine çıkarılması gerektiğini kaydeden Hüseyin Araz, aylık bağlanma oranlarının da en az yüzde yetmişlere çıkarılması gerektiği vurguladı. Araz, şunları ekledi: “Yıllarca sağlık sigortası ödemiş olan emeklilerin maaşlarından kesilen ilaç, muayene, reçete ücretleri bir an önce kaldırılmalı. Çünkü yıllarca sağlık sigortası ödemiş olan emekliler bu konuda çok muzdarip durumda. Hastaneye ger gidip geldiklerinde emekli maaşlarına bakmak zorunda kalıyorlar. Emeklerimizi bu durumdan kurtarmak lazım.”

Sonraki Haber