'Emekli maaşları asgari ücret düzeyinde olmalı'

Türkiye Emekliler Derneği (TÜED) Bayrampaşa İlçe Başkanı Fettah Deniz ile emeklilerin yaşadığı sorunları konuştuk.

TÜED Bayrampaşa İlçe Başkanı Fettah Deniz, emekli maaşlarının en az asgari ücret düzeyinde olmasını savundu. Günümüz şartlarında asgari ücretin yoksulluk sınırının dahi altında olduğunu hatırlattı. Deniz, emeklilerin maaşının asgari ücretin altında kalmasının emekliler için çok ağır bir durum yarattığını belirterek şunları söyledi:

'ASGARİ ÜCRET YILDA 3 SEFER HESAPLANSIN'

"Şu an sorunumuz mevcut asgari ücretin insanca yaşam koşullarının çok altında olması. Onun için bu fahiş zam ortamında emeklilerin maaşları her ay güncellenmeli. Ona göre yükseltilmeli. Şimdi Ocak, Şubat, Mart aylarının Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) oranlarına göre yüzde 22,81 oranında bir zam var. Fakat Nisan, Mayıs, Haziran aylarında gelecek enflasyonu henüz bilmiyoruz. Dolayısıyla doğmamış çocuğa don biçmemek lazım. Bunun hesabı belli olmaz. Diyelim biz yüzde 60 hesaplarız ama bir bakarsınız yüzde 200 olur. Fakat net olarak şunu söyleyebiliriz. Bugün bir işçinin insanca yaşayabilme sınırı TÜRK-İŞ'in açıkladığı verilere göre 7 bin TL. En aşağı 7 bin TL isteriz gibi söyleyebiliriz. Bütün basın, henüz Nisan, Mayıs, Haziran aylarının verisi elimizde yokken doğmamış çocuğa don biçiyor. Ama TÜRK-İŞ'in verileri ortada. Biz de 7 bin TL emekli maaş isteriz. Ama asgari ücret bile 4 bin 253 TL. Asgari ücret alan arkadaşlarımızın aldıkları zam zaten iki ay içinde eridi. Bize göre emekli maaşı en düşük asgari ücret düzeyinde olmalı. Bugünkü şartlarda bunun yarısı gitti zaten. Aynı zamanda asgari ücretin yılda 3 sefer hesaplanmasını istiyoruz. Eskiden yılda 2 sefer hesaplanırdı. Ama günümüzdeki durumda 3 sefer hesaplanmalı. Çünkü neyin ne olacağını kestirmek çok zor günümüzde."
Bayram ikramiyelerinin 2005 yılından beri artmadığını söyleyen Deniz, mevcut enflasyon ortamında emeklileri tatmin edecek rakamın en az 2 bin 500 TL olması gerektiğini söyleyerek şunları kaydetti:

'EN AZ 2 BİN 500 VERİLMELİ'

"Yıllardan beri bayram ikramiyeleri ile ilgili hiç artış yok. Geçtiğimiz yıllarda yüzde 7, yüzde 8 TÜFE'ye göre yüzde 6 zam aldık. Ama günümüzde epey yükseldi. Bizim hesaplarımıza göre ikramiye 1,300 TL olarak veriliyor onun 2 bin 300 TL olması lazım. Geriye dönük enflasyona göre en aşağı 2 bin 300 TL olması lazım. 2 bin 300 en az fiyat. Bizce emekliyi memnun etmek için ikramiye 2 bin 500 TL olmalı."

'EN BÜYÜK SORUNUMUZ İNTİBAK YASASI'

Deniz, intibak yasasının emeklilerin en büyük sorunu olduğunu söyledi. Türkiye'de bu konu hakkında çok yanlış bilgilerin paylaşıldığını bu konunun aydınlatılması gerektiğini belirtti. 2000 yılından sonra intibak yapılmadığını bu durumun emekliler arasında maaş farkları yarattığını ifade etti. İntibak yasasının maaşlar arasında denge yaratacağını söyleyen Deniz, şu ifadeleri kullandı:
"En büyük acımız tam olarak budur. Türkiye'de bu konuda muazzam bir bilgi kirliliği var. Emeklilerin en büyük sorunu budur. Şimdi en düşük emekli maaşı 2 bin 500 TL. Ama 2005 yılında 2000 bin öncesine intibak yapıldı. 2000 sonrasına yapılmadı. Bu da maaş farklılıkları yaratıyor. Bu da kamuoyunda bilgi kirliliği yaratıyor. Emekliler birbirleriyle konuşurken niye benim maaşım düşük diye soruyor. Biz bunu mahkemeye verdik. Aslında bu mahkemelik bir olay bile değil. Hükümetin bir karar alması lazım. İntibakı bütün emeklilere uygulaması lazım. O zaman emeklilerin çoğu rahatlayacak. 2006 yılında açtığımız dava sonuçlandı. Hakim mahkemelik bir dava olmadığına karar verdi. Çünkü bu siyasetle yapılır. Hükümet kararı sonucunda olur. Genel Başkanımız Kazım Ergün bu konuyla ilgili açıklamalar yaptı. Biz bir an önce intibakın çıkmasını istiyoruz. Bu konuda kamu gücünü kullanmaya çalışıyoruz. Farklı farklı arkadaşlarımız farklı zamanlarda emekli oldular. Bundan dolayı arkadaşlarımız az maaş alıyor. Ama intibak olursa ortalama olarak denge sağlanmış olacak. Yani emeklinin çalışmış olduğu, prim almış olduğu günlere göre hesap edilirse o zaman maaşlar arasında bir eşitlik olacak. Mesela bugünde yürürlükte olan 2008 yılında çıkmış olan 5510 sayılı yasa emeklilerin çok düşük maaş almalarını sebep oldu. Sosyal Güvenlik Kurumu diye bir yasa çıkardılar. Yani SSK emekli sandığı ve Bağ-Kur'u birleştirdiler. Sosyal güvenlik yaptılar. Orada tavan ücret 60'ın üzerine konarak hesaplanırken onu yüzde 30'a indirdiler. 2 bin 750 TL'den emekli olacak arkadaşımız bin TL'den emekli olma durumu doğdu. Bu çok kötü bir şey. Bu daha sonra bin 500 TL'ye en son yılbaşında hükümet tarafından 2 bin 500 TL'ye çıkarıldı. Şimdi 2 bin 500 TL olan arkadaşlarımız bu 7, ayda zam alamayacak. Çünkü tavanda fiyatları bin 500 TL üzerinden gözüküyor. Parayı alıyor ama zammı alamayacak."

Sonraki Haber