Emekli ve memur maaşları Ocak’ta yüzde kaç zamlanacak! İşte o hesaplama

2025 yılı Ocak ayı hem asgari ücretli çalışan hem özel sektör çalışanlarını hem de memur ve memur emeklileri için önemli bir ay olacak. Herkesin zam oranları belli olacak. SGK uzmanı İsa Karakaş, 2025 yılı için memur ve memur emeklilerine yapılacak zam oranını hesapladı.

Memur ve memur emeklileri yılda 2 kere enflasyon zammı alıyorlar. Temmuz ayında memur ve memur emeklilerine enflasyon zammı olarak maaşlarına yüzde 19,31 oranında zam geldi. Peki 2025 yılında memur maaşları ne olacak? Memur emeklilerine yüzde kaç zam yapılacak? Maaşlara refah payı eklenecek mi? SGK uzmanı İsa Karakaş, 2025 yılı memur ve memur emeklilerinin zam oranını hesapladı.

SGK uzmanı İsa Karakaş'ın hesaplamasına göre, 2025 yılı Ocak ayında memur ve memur emeklilerine en fazla yüzde 10 oranında zam yapılacak. Ancak refah payı konusunda beklentilerin karşılanmayacağını ve ilave bir artış yapılmasının söz konusu olmadığını belirtti.

MEMUR VE MEMUR EMEKLİLERİ MAĞDUR OLDU

İsa Karakaş Türkiye Gazetesi köşe yazısında memur ve memur emekli zammı ile ilgili yaptığı açıklama;

"Sosyal güvenlik mevzuatı gereği, tüm memurların maaşları Ocak ayında güncellenmek zorundadır. SSK ve BAĞ-KUR emeklilerinden farklı olarak, memur ve memur emeklilerinin maaş güncellenmesinde toplu sözleşme hükümleri esas alınmaktadır.

Bu doğrultuda, geçtiğimiz Temmuz ayında memur ve memur emeklilerinin maaşlarına yüzde 19,31 oranında zam yapılmıştır. Aynı dönemde SSK ve BAĞ-KUR emeklilerinin maaşlarına ise 6 aylık enflasyon farkı göz önünde bulundurularak yüzde 24,73 oranında artış yapılmıştır.

Ancak memur ve memur emeklileri, sadece toplu sözleşmeye tabi olmaları nedeniyle enflasyonun yüzde 5,42 altında maaş güncellemesi alarak mağdur edilmiştir. Ayrıca memur emeklileri, memurlara verilen seyyanen zamdan faydalanamadıkları için mağduriyet yaşamaya devam etmektedir. Bu durum, özellikle memur emeklilerinin yeni yıldaki maaş zammını büyük bir merakla beklemesine yol açmıştır. Eylül ayı enflasyon verilerinin açıklanmasıyla birlikte muhtemel zam oranları güncellenmiştir.

3 AYLIK ENFLASYON FARKI BELLİ OLDU

Temmuz, Ağustos ve Eylül aylarına ait enflasyon verileri baz alındığında, 3 aylık enflasyon farkı yüzde 8,93 olarak gerçekleşmiştir.

2024-2025 dönemine ilişkin memur maaşları ve memur emeklisi maaşlarına yapılacak zamları kapsayan 7. Dönem Toplu Sözleşme gereğince, 2024 yılının ilk 6 ayında yüzde 15, ikinci 6 ayında ise yüzde 10 oranında zam yapılmıştır.

2025 yılının ilk 6 ayı için yüzde 6, ikinci 6 ayı için yüzde 5’lik zam oranları belirlendi. Üç aylık enflasyon farkı yüzde 8,93 seviyesinde gerçekleştiği için, şu an itibarıyla memur ve memur emeklileri için enflasyon farkı doğmamıştır.

Toplu sözleşme gereğince memur ve memur emeklisi maaşlarına yüzde 6 oranında zam yapılması kesinleşmiştir. Eğer yılın son üç ayında enflasyon farkı oluşursa, bu fark da eklenerek zam oranına dahil edilecektir.

MEMURLARA NE KADAR ZAM YAPILACAK?

Hükümetin güncellediği ettiği Orta Vadeli Program'da (OVP) öngörülen yüzde 41,5’lik enflasyon hedefiyle uyumlu bir zam yapılması durumunda, zam oranının yüzde 10’un altında kalması beklenmektedir. Ancak Eylül ayı enflasyon verileri bu oranın tutmayacağını göstermektedir.

Yıl sonu itibarıyla enflasyonun yüzde 43 seviyelerinde olacağı öngörülmektedir. Piyasa katılımcıları anketleri de bu yönde sonuçlar vermektedir. Bu bağlamda, Ocak 2025’te memur ve memur emeklisi maaşlarına azami yüzde 10’luk bir güncelleme beklenmektedir.

Refah payı beklentilerine dair açıklamada bulunan Karakaş, edindiği bilgilere göre, memur ve memur emeklilerine ilave refah payı verilmesinin öngörülmediğini vurguladı.

Sonraki Haber