Emekliden beş talep
Emekliler dört gözle maaş zammı beklentisinde. Hayat pahalılığıyla baş edemeyen emekliler taleplerini sosyal medyadan dile getirdi. En düşük emekli maaşının asgari ücretle eşitlenmesi isteniyor.
Artan hayat pahalılığı karşısında geçinemeyen emekliler “bıçak kemiğe dayandı” dedi. Sosyal medyada etiket çalışması yapan emekliler Türkiye’nin gündemine oturdu. “Emekliyi Şimşek çarptı”, “emekli biletinizi kesti” etiketleriyle binlerce paylaşım yapıldı. Emeklilerin başlıca talebi en düşük emekli aylığının asgari ücret seviyesine çıkarılması oldu. Türkiye Emekliler Derneği (TÜED) yetkilileriyle konuştuk. Çözüm önerilerini ve talepleri sıraladılar.
BAKANLAR KURULU GÖRÜŞECEK
2024 için geçerli olacak maaş artışlarıyla memur emeklisi ile SSK ve Bağkur emeklisi arasında uçurum oluştu. Memur emeklisine yüzde 49,25; SSK ve Bağkur emeklilerine ise yüzde 37,57 oranında zam uygulanacak. Aradaki 12 puanlık farkın kapatılması önemli bir gündem maddesi. Konunun bugün Bakanlar Kurulu toplantısında gündeme gelmesi öngörülüyor. Toplantıda belirlenecek ek zammın dün Meclis'e sunulan ekonomiye ilişkin torba kanun teklifine eklenebileceği bildirildi. Emeklilerin taleplerine ilişkin Aydınlık’a konuşan TÜED İstanbul Kartal Şube Başkanı Hüseyin Araz, şöyle konuştu:
"Emekliler insanca yaşam koşulları olmadığı için sıkıntı yaşıyoruz. Bu sıkıntı aileye de yansıyor. Ülkemizde bu anlamda adaletsizlik söz konusu. Ocak ayı itibariyle yapılan zam sıkıntılı oldu. Maaşların hangi ücretlerle saplanacağı konusunda tereddütlerim vardı. Maalesef endişe ettiğimiz şey gerçekleşti. Eski kök maaş üzerinden zamlar hesaplanarak aktarıldı. Büyük bir hayal kırıklığı söz konusu. Emekliler bu kök maaş zamlarından dolayı büyük bir hayal kırıklığı içinde. Bu zamlar ceplere girmeden marketlerde, pazarlarda her şeye zam geldi. Fiyatlar değiştirildi. Daha maaşlar cebe girmeden bu zamlar yapıldı.
HAYAL KIRIKLIĞI DÜZELTİLMELİ
“İlgili bakanların çalışmasından söz ediliyor. Umuyorum bu hayal kırıklığı ile ilgili bir düzenleme söz konusu olur. Emekli dul ve yetimler de düşük kategoride yaşamlarını sürdürüyor. Bunların hepsini gözeten bir düzenleme olmalı. Emeklilerin en az asgari ücret düzeyinde maaş alması gerekir. Hayat pahalılığı gittikçe artıyor. Enflasyonun önüne geçilmiyor. Talebimiz en düşük maaş asgari ücret düzeyinde olmalı.”
FATURA BİZDEN SORULUR OLDU
TÜED Trabzon Şube Başkanı Burhan Bayraktar ise şu değerlendirmede bulundu: “Asgari ücret altında maaş bizi açlık sınırı altında bırakır. 179 bin emeklinin yaşadığı Trabzon'da 82 bin emekli açlık sınırının altında ve asgari ücret altında maaş alıyor. Emekliler ortadan ikiye bölünme isteniyor. İşçi emekçisi ile memur emeklisini aynı pazardan aynı malzemeyi alan insanları ikiye ayırmak eşitlik ilkesine aykırı. Emekliler en güzel yıllarını bu ülkenin hizmetine vermiştir. Emekliler, asgari ücretin altında maaşa maruz kalamaz. Asgari ücretin bir tarifi vardır. Asgari ücret en düşük ücrettir. Ekonomiyi de emekli bu hale getirmedi. Ekonominin bozuk giden faturasını bizden sorar oldular. Bu fatura emekliden çıkarılmamalı."
TALEPLER SIRALANDI
Türkiye Emekliler Derneği (TÜED) yalnızca emekli aylıklarını değil topyekûn sistemi düzeltmek gerektiğini bildirdi. TÜED’in çözüm için şu beş maddeyi sıraladı:
-
Norm ve standart birliği sağlanmalı.
-
İntibak yasası 2000 sonrası için de çıkarılmalı.
-
Seyyanen zam olmalı.
-
İkramiyeler iyileştirilmeli.
-
EYT’de kapsam genişletilmeli.
SEFALETE MAHKUM EDENLERE HAKLARINI HELAL ETMEDİLER
Sosyal medyada gündeme oturan paylaşımlarda hükümetin uyguladığı ekonomik politikalar büyük tepki toplarken sandığa da işaret edildi. Öte yandan kulislere düşen MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin emeklilere verilmesini önerdiği seyyanen zamma Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in sıcak bakmadığı iddiaları da sert eleştiriler aldı. Öne çıkan paylaşımlardan bazıları şöyle:
-
“Koskoca ülkede zam gelmeyen 2 şey kaldı.
1 - market poşeti
2 - emekli maaşı.” -
“Emekliye gelince TEFE-TÜFE kendilerine gelince açık büfe.”
-
“Dul ve yetimleri düşünen zaten yok. 2 bin 393 lira maaş ile faturalarımı ödesin geçinsin mi çıkmazda bununla milletvekili geçindin bakalım insani bir durum mu reva görülen maaş.”
-
“Bütçe kısıtlı ise sebebi emekli değil, başarısız ekonomi politikalarınız, beceriksizliğiniz.”
-
“50 yıl çalıştım 25 yılı yurtdışında ülkeme çok büyük maddi katkılar sağladım bize bu yaşam standartlarını reva görenlere hakkımı helal etmiyorum!”
-
“Sandıklar önümüze geldiğinde mühür bizde olacak!”
-
“Emeklinin hali perişan seyyanen kök maaşlara zam ve %50 enflasyon farkı bu çok mu zor?”
-
“Orda mecliste vatan hainleri bedavaya on binlerce lirayı götürürken emekliye en azından ailelerini geçindirebilecek kadar bir para bile verilmiyor emekli bu ülke için yıllarca çalışmışken oradaki vekiller paraları götürüyorlar bunlara ne faydam olduysa haram olsun.”
-
“Madem para yok madem deprem oldu milletvekilleri neden maaşlarına zam aldılar? Yatarak milleti temsil edenler milleti ezerek, milletin cebinden çalmaya devam edenler milletin içinden geçtiniz. Kebap partisi veriyorsunuz çok çalıştınız ya acıktınız”
‘ORAN VEREMEM’
Ak Parti Grup Başkanı Abdullah Güler, emeklilere yapılması beklenen ek zam ile ilgili konuştu. Güler, "Etki analizleri, bütçe imkanları değerlendiriliyor." dedi. Asgari ücret desteğinin 700 lira olarak uygulanması ve kısa çalışma ödeneği için asgari prim ödeme gün sayısının 450'ye indirilmesini içeren kanun teklifi TBMM Başkanlığına sunuldu. Teklifi Ak Parti Grup Başkanı Abdullah Güler açıkladı. Mecliste basın toplantısı düzenleyen Güler, emekli maaşlarına ilişkin şu açıklamalarda bulundu: "Etki analizleri, bütçe imkanları değerlendiriliyor. Şu an oran verme imkanım yok. Bu değerlendirmelerin hepsini bakanlıklarımız yapıyorlar. Oran analizlerini bir bütün olarak değerlendirmemiz lazım. Ama ortaya çıkan net bir şey olmadığı için bir şey söyleme imkanım yok."