Emekliler dikkat! Maaşlarda kesinti olmayacak

Emekliler bankalardan kredi çektikleri zaman imzaladıkları sözleşmeden 'emekli maaşlarına bloke' konulabileceğine dair imza alıyorlar. Kredi çekecek emekliler dikkat! 'Bankalar emeklilere kredi vermek istemiyor' diyen Avukat Mücahit Küçük'ten emeklilere kritik uyarı geldi.

Bankalar kredi sözleşmesi esnasında binlerce kağıdın arasına ekledikleri muvafakatname ile emeklilerin maaşlarına doğrudan, emeklinin hesabına bile yatırmadan bloke koyarak kredinin taksitlerini tahsil etmeye çalışıyorlardı. Artık Yargıtay son noktayı koydu ve emekli maaşlarından artık kesinti yapılamıyor.

GEÇERSİZ SAYILIYOR

Kredi çekerken verilen muvakafakatnamelerin Yargıtay’ın kararı ile geçersiz sayıldığını söyleyen Avukat Mücahit Küçük, “Öncelikle şunu söyleyelim; bankalar kredi çekimi esnasında vatandaşlara imzalattıkları evraklarla örneğin emekli maaşının kendi maaşının yattığı bankadan kullanılması durumunda bloke konulabileceğini ve borç taksitlerinin oradan alınabileceğine yönelik muvafakatname alıyorlardı ve sözleşmeler yapıyorlardı. Fakat Yargıtay son kararında bu yapılan işlemin hukuka aykırı olduğuna ve emekli maaşının haczedilemezliğini belirterek bu işlemlerin geçersiz olduğuna hükmetti en son kararında.

EMEKLİLERE KRİTİK UYARI

Küçük, emeklilerin kredi çekme aşamasında sözleşmelere dikkat etmesi gerektiğini söyleyerek, “Şu an için geldiğimiz aşamada bankalar bu sebepten emeklilere kredi vermekten kaçınıyor. O yüzden emeklilerin kredi çekerken dikkat etmelerini söylemek gerekiyor. Emekliler imzalamış oldukları sözleşmelerin en azından başlıklarına yani neye muvafakat verdiklerine, imzalamış oldukları borcun niteliğine dikkat etmeleri bu aşamada önemli.

O yüzden vermiş oldukları muvafakatnameler geçersiz olsa da ilerideki günlerde hukuki süreç başladığı zaman bunu ispat yükünde mağduriyet yaşayabilirler. O yüzden bu imzalama sürecinde dikkat etmeleri gerekiyor. Vatandaşlardan Emeklilikte Yaşa Takılanlar kapsamında emekli olmuş ama hem emekli maaşının yetmediği için hem de kendi isteği doğrultusunda çalışıyor. Hem emekli maaşı hem de çalıştığı yerden ücret alınması durumunda da İcra İflas Kanunu’nda maaşların sadece 1/4 ‘üne haciz konulabileceği düzenlenmiştir. Böyle bir durumda dahi emekli maaşı haczedilemeyecek, sadece çalışarak almış olduğu ücretin 1/4’ü haczedilebilecek durumdadır” ifadelerini kullandı.

Sonraki Haber