Emniyet çalışanlarına ait çarpıcı anket

Emniyet, Jandarma ve Sahil Güvenlik’te çalışan sivil memurların örgütlendiği SAVDES-SEN, enflasyon oranlarıyla uyuşmayan maaş artışlarının memurların fakirleşmesine neden olduğunu belirtti, refah payı ve 3600 ek gösterge talebinde bulundu. Emniyet çalışanlarına ait çarpıcı anketi paylaştı

Savunma Büro ve Destek Hizmetleri Sendikası (SAVDES-SEN) Genel Başkanı Tuncay Cengiz, memurlar ve emeklilerin ekonomik sorunlarına dikkat çekmek amacıyla düzenlediği basın toplantısında, enflasyon karşısında memur ve emeklisine öngörülen yüzde 11,54 maaş artışının zulüm olduğunu ve emeklilikte karşılaşacakları zorluklar gündeme taşındı.

'13 OCAK'TA İŞ BIRAKACAĞIZ'

Memurun tüm beklentilerine rağmen hükümetin yaptığı artışın beklentileri boşa çıkararak ciddi bir hayal kırıklığı yarattığını söyleyen Cengiz, tepkilerini ortaya koymak ve kamuoyu baskısı oluşturmak için 7 Ocak 2025 tarihinde bir günlük iş yavaşlatma ve iş bırakma eylemi uyguladıklarını, 13 Ocak Pazartesi günü de iş bırakacaklarını ve önümüzdeki günlerde de benzer eylem ve etkinliklerin devam edeceğini duyurdu.

REFAH PAYI TALEBİ

Memurların maaşlarında ekonomik büyümeden pay almadıklarını dile getiren Cengiz, “2025 yılı Ocak ayında ülkenin son 5 yıllık büyüme oranından az olmamak üzere 2025 yılı yeniden değerleme oranı da dikkate alınarak 'refah payı' verilmesini istiyoruz... Refah payı talebimiz, devletin yeniden değerleme oranı olan yüzde 43,93’ün altında olmamalıdır.” ifadelerini kullandı.

'MEMUR EMEKLİ OLMAYA KORKUYOR'

Müfettiş vb. bazı kadrolar için planlanan ilave ödeme kapsamının genişletilerek, tüm memurlara verilmesinin sağlanmasını talep eden Cengiz, uzun süredir gündemde olan 3600 ek gösterge vaadinin yerine getirilmesi çağrısında bulundu. Memurun mevcut şartlarda emekli olmaya korktuğunu söyleyen Cengiz, devamında şöyle konuştu:

"Birinci dereceye gelmiş tüm memurlara '3600 ek gösterge verilmesini, Yardımcı Hizmetler Sınıfının' kaldırılması ve mevcut personelin eğitim ve kadrolarına uygun diğer hizmet sınıflarına atanması istiyoruz."

'LOJMAN TAZMİNATI YENİDEN ÖDENSİN'

Cengiz, büyükşehirlerdeki yüksek kira fiyatlarının memurların bütçelerine ağır bir yük getirdiğini ifade ederek, lojman tazminatının yeniden ödenmesi gerektiğini söyledi. Bunun yanı sıra kamu mühendisleri ve teknik personelin tazminatlarının artırılmasını, yurt dışında görev yapan sözleşmeli personelin maaşlarının bulundukları ülkelerin ekonomik şartlarına uygun şekilde düzenlenmesini ve yardımcı hizmetler sınıfının kaldırılarak bu personelin hak ettikleri kadrolara geçirilmesini talep etti.

EMNİYET GENEL MÜDÜRLÜĞÜNDE YAŞANAN SORUNLAR

SAVDES-SEN, ekonomik taleplerin yanında, basın toplantısında Emniyet Genel Müdürlüğünde görevli sivil devlet memurları ile ilgili yaptıkları "İkinci Emniyet Çalıştay Sonuç Raporu" ile "Saha Araştırması" adını verdikleri 520 sendikalı sivil memurla yaptıkları anketten elde edilen önemli bulguları da paylaştı.

'EN ÖNEMLİ SORUN STATÜ KARMAŞASI VE PERSONEL YETERSİZLİĞİ'

En önemli sorunun Emniyet Genel Müdürlüğü'nde çalışan sivil devlet memurlarının uygulamada yaşadığı statü karmaşasının giderilememesi ve 'personel yetersizliği' olarak koyan Genel Başkan Cengiz, "66 bin civarında polis memuru, idari, teknik ve sağlık alanında çalışıyor. Çok ciddi bir personel açığı var. Sivil memurlar ise her işi yapabilir konuma getirilmiştir. Aynı gün içinde paspas atıyor, çay dağıtıyor, bariyer taşıyor." dedi.

'SAĞLIK DAİRE BAŞKANLIĞINININ BAŞINDA DOKTOR OLSUN'

Açıklamada verilen çarpıcı örneklerden biri de Emniyet Genel Müdürlüğü'nde hukuk, sağlık ve inşaat daire başkanlarının başında 1. Sınıf Emniyet Müdürü olduğuydu. SAVDES-SEN, bu birimlerin başında avukat, doktor, mühendis gibi alanında uzman kişilerin istihdam edilmesi gerektiğini aktardı.

SİVİL EMNİYET MEMURUNUN %55,6'SI AYRIMCILIĞA MARUZ KALIYOR

Detaylı bilgilerin yer aldığı Çalıştay Sonuç Raporunu Cumhurbaşkanlığı, İçişleri ve Çalışma Bakanlıkları, Emniyet Genel Müdürlüğü ve siyasi parti genel merkezlerine sunmaya başladıkları bilgisini paylaşan Cengiz'in, yaptıkları anket ise aktardığı çarpıcı veriler şöyle:

* Sivil Devlet memurları, ayrımcılığa maruz kaldığını düşünüyor.

Katılımcıların %24,6'sı "çok olumsuz" ve %31'i ise "olumsuz" şekilde ayrımcılığa maruz kaldığını belirtiyor.

* Sivil Devlet memurları mobbinge maruz kalıyor.

Yapılan bu çalışmada katılımcıların %56'sı çalışma hayatında mobbinge maruz kaldığını belirtirken, bu oranın hem kadınlar hem de erkekler açısından benzer düzeyde olduğu görülüyor.

* Sivil Devlet memurlarının sağlığı bozuluyor, umutsuzlar...

Katılımcıların %20,4'ü "Gün geçtikçe ruhsal ve bedensel olarak sağlığımı kaybettiğimi düşünüyorum" derken, %23,1'i geleceğe umutla bakamadığını söylüyor. "Fırsatım olsaydı başka bir sektörde çalışırdım veya başka bir meslek seçerdim" diyenler %39,2 ile en yüksek oranı oluşturuyor.

* Ankete katılanların %64,6'sı aylık maaşlarını "Kesinlikle Yetersiz" bulurken, %27,7'si ise "Kısmen Yetersiz" olarak değerlendirmiş.

* %63,5 oranındaki katılımcı "Tayinler Objektif ve Adil Bir Şekilde Yapılmıyor" yanıtını vermiştir.

* Sivil memurlara göre toplu sözleşmeler "başarısız"

Toplu Sözleşme Görüşmelerini Başarılı Buluyor musunuz?" şeklinde bir soruya verilen yanıtlara göre; %61,6 oranıyla "Kesinlikle Başarısız" ve %20,2 oranıyla "Başarısız" denilmiştir.

Sonraki Haber