Emniyet 'tümor'ü temizledi

Mafya tipi suç örgütlerine yönelik mücadelede son günlerde vites yükseldi. Diyarbakır'da 'baronlar' yakalandıktan, Ankara'da demir çelik piyasasını manipüle eden yüzlerce kişi elebaşlarıyla gözaltına alındıktan sonra dün de 'tümör' operasyonu başlatıldı.

İçişleri Bakanlığının; vatandaşlar üzerinde baskı, cebir, tehdit ve şiddet yöntemlerini kullanarak kendilerini devletin erklerinden üstün göstermeye çalışan mafya tipi organize suç örgütleri ve bu örgütlere silah temini sağlayan suç gruplarına yönelik mücadelesi sürüyor.

Çalışmalarda “suç işlemek amacıyla örgüt kurmak” ve “örgütün faaliyetleri kapsamında yağma, tefecilik, tehdit” suçlarını işledikleri belirlenen 9 organize suç örgütü ile söz konusu örgütlere silah sağladıkları saptanan 26 suç grubu üyesinin kimlikleri tespit edildi.

Emniyet Genel Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele (KOM) Daire Başkanlığı koordinasyonunda dün 284 şüpheliye yönelik “Tümör” operasyonu başlatıldı. Ankara, İzmir, Adana, Aydın, Afyonkarahisar'ın da aralarında bulunduğu 24 ili kapsayan operasyonda 11 uzun namlulu tam otomatik tüfek, 135 tabanca, 50 tüfek, 2 bin 633 fişek, çok sayıda silah parçası, çok miktarda uyuşturucu madde ve çok sayıda çek-senet ele geçirildi. Operasyonlar neticesinde dün öğlen saatleri itibariyle 215 şüpheli şahıs yakalanarak gözaltına alınırken firari 69 şüphelinin yakalanması için çalışmaların devam ettiği belirtildi.

BORÇLANDIRIP SENET İMZALATTILAR

KOM birimlerinin teknik ve fiziki takip çalışmalarında şüphelilerin kumarhanelerde borçlandırdıkları kişilere zorla senet imzalattıkları ve tehdit yoluyla tahsilat yaptıkları, eğlence mekanlarını para vermeden alarak haksız kazanç elde ettikleri, ticari işletmeleri baskı altında tutarak yağmaladıkları ve uyuşturucu madde sattıkları belirlendi.

Suç örgütlerinin ayrıca vatandaşlar arasındaki ticari anlaşmazlıkları örgütün korkutucu gücünü kullanarak çözüp maddi menfaat elde ettikleri, bazı kişilerin mallarını yağmaladıkları ve taşınmazlarını zorla ellerinden aldıkları, araç kiralamalarında çıkan anlaşmazlıkları çözerek para aldıkları, çek senet tahsilatı yaptıkları ve çok sayıda asayiş suçuna karıştıkları tespit edildi.

Bakanlığın yazılı açıklamasında, Emniyet Genel Müdürlüğü KOM Daire Başkanlığınca organize suç örgütleri ile mücadele kapsamında geçen yıl 8 ilde "Sahil Rüzgarı", 9 ilde "Sahil Rüzgarı-2", 30 ilde "Tırpan" ve nisan ayında da 16 ilde eş zamanlı "Müsilaj" operasyonlarının yapıldığı da hatırlatıldı. Açıklamada, "Kamu güvenliği ve barışını korumak en büyük önceliklerimizden olup suç ve suçluyla mücadelemiz kararlılıkla devam edecektir." ifadesine yer verildi.

PEŞ PEŞE OPERASYONLAR

İçişleri Bakanlığı ve güvenlik güçleri suç örgütleriyle mücadelede vites artırdı. Son günlerde peş peşe önemli gruplara büyük operasyonlar düzenlendi. 22 Haziran'da Diyarbakır merkezli 10 ilde uyuşturucu satıcılarına yönelik 'Kökünü Kurutma Operasyonu' başlatıldı. 292 adreste 213 gözaltı yapıldı. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, uyuşturucu baronlarının, baroniçelerinin, sokak satıcılarının tek tek tespit edildiğini ve yakalandığını duyurdu.

MİLYARLARCA ZARARA DEMİR YUMRUK

28 Haziran'da ise 'Demir Yumruk' Operasyonu yapıldı. Demir çelik piyasasını manipüle ederek fiyat istikrarını bozan, sektördeki firmaları devre dışı bırakarak tekelleşen, kurdukları paravan şirketler üzerinden 105 milyarlık sahte fatura ile kamuoyunu 25 milyar zarara uğratan firmalara ve suç örgütlerine darbe indirildi. İlk aşamada 374 kişi hakkında yakalama kararı çıktı. Erol Eşrefoğlu’nun (Evcil) da aralarında olduğu üç ayrı suç örgütünün lideri gözaltında.

29 Haziran'da da kamuoyunda 'Sarallar' adıyla biline organize suç örgütüne yönelik İstanbul merkezli 13 ilde düzenlenen operasyonda iş adamı Erdal Acar ile çete lideri İlyas Saral'ın da aralarında olduğu 117 şüpheli yakalandı.

Sonraki Haber