En düşük emekli maaşı kaç TL olacak? Uzman isim açıkladı

Emeklilerin gözü kulağı Ocak ayında gelecek olan zamlarda. Peki emekliye kaç TL zam gelecek? En düşük emekli maaşı kaç TL olacak? Sosyal Güvenlik Müşaviri Emin Yılmaz ve Ekonomist Muhammet Bayram emekliye yapılması planlanan zamları açıkladı. İşte o açıklamalardan öne çıkanlar...

Sosyal Güvenlik Müşaviri Emin Yılmaz, 2024 yılı Orta Vadeli Programı'nda (OVP) kaydedilen yüzde 41,5'lik enflasyon tahminine göre, emeklilerin maaşlarına yüzde 13,45 oranında zam yapıldığını duyurdu. Yılmaz, bu artışın, yılın ikinci yarısındaki enflasyon oranlarına bağlı olarak maaşlara yansıyacağını belirtti.

Bu durumda emekli maaşlarında kayda değer bir artış bekleniyor. Yeminli Mali Müşavir ve Ekonomist Muhammet Bayram, ağustos ayı enflasyonunun belirlenmesiyle birlikte iki aylık enflasyon farkının yüzde 5,78 olarak hesaplandığını ifade etti.

REFAH PAYI OLACAK MI?

Bayram, yılın geri kalanında enflasyon farkının yüzde 2 civarında seyretmesi durumunda, yıl sonunda emekli maaşlarına yansıyacak farkın yüzde 15'e çıkabileceğini açıkladı. Geçmiş dönemdeki yüzde 24,73'lük zammın enflasyona göre belirlendiğini vurgulayan Bayram, bu dönem için de benzer bir artış beklediğini ancak ek bir refah payı öngörmediğini belirtti.

EN DÜŞÜK EMEKLİ MAAŞI KAÇ TL OLACAK?

Bu dönemde düşük emekli maaşına yüzde 15 oranında bir zam yapılırsa, maaş 14 bin 345 TL'ye çıkacak. Yüzde 20 oranında bir zam yapılması durumunda ise en düşük maaş 15 bin TL'ye ulaşacak.

Sosyal Güvenlik Müşaviri Emin Yılmaz ise emeklilerin yılda iki kez, Ocak ve Temmuz zamanlarındaki enflasyon değişimlerinin maaşlarına zam oranlarına göre olduğunu belirtti. 2024 yılı Orta Vadeli Programı'nda (OVP) güncellenen yüzde 41,5'lik enflasyon tahmini, yılın ilk yarısında gerçekleşen yüzde 24,73'lük kısmı düştüğünde, emekliler için yüzde 13,45 oranında bir zam farkı öngörülüyor.

Yılmaz, refah payının emeklilik maaşlarına eklenmesi konusunda bir yasal düzenlemenin yapılmadığını, temmuzda da refah payının verilmediğini ancak geçmişte bu şekilde kullanıldığını belirtti. Özellikle düşük gelirli emekliler için refah payının eklenmesi vurgulandı.

Ayrıca Yılmaz, 2024'ün ikinci yarısında yüzde 13,45'lik enflasyon farkı hesaplandığında, kök maaşı ek ödeme dahil 11 bin 18 TL'nin altında olan emeklilerin yine sıfır zaman riskiyle karşılaşılabileceğini ifade etti.

Sonraki Haber