Kamu işçisine yüzde 45 zam
700 bin kamu işçisini ilgilendiren görüşmelerde anlaşmaya varıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, kamu işçilerinin ücretlerine refah payı dahil yüzde 45 zam yapıldığını açıkladı. Böylece en düşük kamu işçisi ücreti 15 bin liraya çıktı.
700 bin kamu işçisini ilgilendiren Kamu Toplu İş Sözleşmeleri Çerçeve Anlaşma Protokolü görüşmelerinde anlaşmaya varıldı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, kamu işçilerinin ücretlerine refah payı dahil yüzde 45 zam yapıldığını, böylece en düşük kamu işçisi ücretinin 15 bin liraya çıkarıldığını bildirdi.
İmzalanan protokolle kamu işçilerinin taban ücretleri, ücret zamları, sosyal yardımları, maktu ödemeleri, diğer özlük ve yan hakları da belirlendi. Protokolün detaylarını açıklayan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, şunları söyledi:
"Bu toplu iş sözleşmesi çerçevesiyle refah payı dahil, ücretlerde yüzde 45 zam yapıyoruz. Böylece, en düşük kamu işçisi ücretini de 15 bin liraya çıkarıyoruz. Başkaca iş primi ödemesi bulunmayan işçilerimize yüzde 4 ile yüzde 6 arasında prim ödemesi uygulamasını da bu sözleşmeyle getiriyoruz. Ayrıca, gazi, terör mağduru ve şehit yakını işçilerimizin çıplak ücretlerine yüzde 10'luk ilave yapıyoruz. Fazla çalışma ücretlerinde ise yüzde 70'lik artışa gidiyoruz. Gece çalışanların ücretlerinin de yüzde 8 zamlı ödenmesini öngörüyoruz. Giyim ve yemek yardımlarının rakamlarını güncelleyerek, ücret zammı oranında artırıyoruz. Ek ödeme, sosyal yardım ödemesi, hizmet zammı, tediye dışı ikramiye gün sayısı gibi başlıklarda da artışlar yapıyoruz. Toplu sözleşmenin işçilerimize ve kurumlarımıza hayırlı olmasını diliyorum."
Erdoğan, enflasyonun ve hayat pahalılığının yol açtığı sıkıntılara karşı temmuz ayı için, enflasyon farkı ve refah payı esasına dayanan hazırlıkları olduğunu bildirdi.
KONFEDERASYONLAR DEĞERLENDİRDİ
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin ve konfederasyon başkanları da kamu işçilerinin ücret artışını değerlendirdi.
Bakan Bilgin, "Toplu sözleşme bir ülkede serbestçe işliyorsa işçiler ve işverenler toplu pazarlığı özgür iradeleriyle gerçekleştiriyorlarsa demokrasinin işleyişi sağlıklı demektir. Bu bakımdan Türkiye'de bu kurumun işleyişi Türk demokrasisine katkı yapmaktadır." diye konuştu.
HAK-İŞ Genel Başkanı Mahmut Arslan da "Tarafların birbirini anlaması, sosyal diyalog mekanizmalarının en ince ayrıntısına kadar kullanılmasıyla önemli bir aşamayı geride bıraktık." dedi.
TÜRK-İŞ Genel Başkanı Ergün Atalay da toplu iş sözleşmesi için "700 bine yakın işçinin çoluk çocuğuyla 3 milyonluk bir aileyi ilgilendiriyor." değerlendirmesinde bulundu.
DİĞER SÖZLEŞMELERİ İLGİLENDİRİYOR
Kamu işçilerini ilgilendiren çerçeve protokol, memurların toplu sözleşmesi başta olmak üzere özel sektörde imzalanacak toplu iş sözleşmelerinin çerçevesini belirlemesi açısından da önem taşıyor. Yaklaşık 3,5 milyon memur ile 2,5 milyon memur emeklisinin zam oranının belirleneceği 2024-2025 yıllarını kapsayan 7. Dönem Toplu Sözleşme görüşmeleri ise 1 Ağustos'ta başlayacak.