En yoksulun enflasyonu yüzde 140

DİSK-AR'ın TÜİK verilerinden yararlanarak hesapladığı farklı gelir gruplarına göre hissedilen enflasyon sonuçları emeklilerin, dar gelirlilerin, düşük gelirlilerin geçim derdini bir kez daha gösterdi.

DİSK Araştırma Merkezi (DİSK-AR), Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından yayımlanan verilere göre farklı gelir gruplarının enflasyonu nasıl hissettiğini hesapladı.

Hesaplamaya göre gıda enflasyonu ortalama yüzde 94,7 olurken emeklilerde gıda enflasyonu yüzde 120,6 oldu. Üçüncü yüzde 20’lik gelir grubunun gıda enflasyonu yüzde 102,8; düşük gelirli ikinci yüzde 20’lik grubun gıda enflasyonu yüzde 122; en yoksul yüzde 20’lik gelir grubun gıda enflasyonu ise yüzde 139,7 olarak hesaplandı. En yüksek gelir grubunun gıda enflasyonu ise yüzde 69,6 oldu. TÜİK'e göre de temmuz ayında tüketici fiyat endeksi (TÜFE)’nde bir önceki yılın aralık ayına göre yüzde 45,72, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 79,6 oranında artış oldu.

MAKAS AÇILACAK

Yİ-ÜFE ve TÜFE değişim arasındaki farkın 65 puana yükseldiği hatırlatılan raporda, TÜFE’nin önümüzdeki aylarda da artmaya devam edeceğine dikkat çekildi. DİSK-AR'ın raporunda şu ifadeler yer aldı: "Böylece en yoksul gelir grubu yüzde 140 oranında gıda enflasyonu hissederken, en yüksek gelir grubu ise yüzde 70 oranında gıda enflasyonu hissetmiş oldu. Bu durum enflasyonun gelir gruplarına göre önemli ölçüde farklı hissedildiğini ortaya koyuyor."

TÜİK’in gelire göre tüketim harcamasının ve temel gelir kaynağının hanehalkı tüketim harcamasının türlerine göre dağılımı (2019) verileri ile ana harcama gruplarına göre TÜFE verileri esas alındı.

Sonraki Haber