Endemik Vadi’de ata tohumu çeşidi artıyor
Başkente özgü bitki ve hayvanların yetiştirildiği Endemik Vadi'deki tesislerde ziraat mühendisleri kontrolünde üretilen ata tohumu çeşidi sayısı 320'ye ulaştı. Vadi, Ankara tavşanı, güvercini, keçisi, kedisinin de ilk defa bir araya geldiği bir merkez.
Ankara'daki endemik bitki, endemik hayvan türleri ve tıbbi aromatik bitkilerin korunması ve bunlarla ilgili bilimsel çalışmaların yapılması amacıyla 2021'de Pursaklar ilçesinde açılan "Endemik Vadi"de ata tohumu çeşidi sayısı 320'yi buldu.
Pursaklar Belediyesi ve Gazi Üniversitesi iş birliği ile oluşturulan Endemik Vadi, Başkentin çekim merkezlerinden biri haline geldi. Doğal ortamında lokasyonları tespit edilen, Tarım ve Orman Bakanlığının izniyle alanında uzman öğretim üyeleri ile yerlerinden alınan endemik ve tıbbi aromatik bitki türleri, vadi bünyesinde bulunan seralarda üretiliyor. Sergileme kasalarında bu yolla elde edilen 35 farklı tıbbi aromatik bitki ve 12 farklı endemik bitki bulunuyor.
ÖĞRENCİLERE YÖNELİK EĞİTİMLER
Pursaklar Belediye Başkanı Ertuğrul Çetin, vadide hafta içi özellikle öğrencilere yönelik etkinlikler düzenlendiğini ifade ederek, "Endemik Vadi'deki eğitim atölyemizin katkılarıyla öğrencilere eğitim veriliyor. Günümüzün en büyük sorunu olan ekran bağımlılığından çocuklarımızı uzaklaştırıyoruz. Çocuklarımıza hayvan, bitki ve toprak sevgisini aşılamayı amaçlıyoruz. Diğer taraftan Ankara'ya ait endemik hayvan ve bitkilerin hem tanıtımını hem üretimini yapıyoruz." diye konuştu.
ŞAH CİVANPERÇEMİ ÇİÇEKLENDİ
Biyolog Osman Erdoğan da Ankara'nın 340 civarında endemik bitki türü bulunduğunu, Endemik Vadi'de Ankara çiğdemi, Şah civanperçemi, Angora tırfılı, Türk kantaronu gibi 12 tür üzerinde çalıştıklarını, "Türk kantaronu"nun Gölbaşı bölgesi için lokal olan endemik bir tür olduğunu söyledi.
Çiçeklerin yerlerinin daha önce tespit edildiğini, çiçeklenme dönemlerinde topraklarıyla beraber Endemik Vadi'ye taşınarak burada üretildiğini dile getiren Erdoğan, bu yıl ilk defa Ankara şah civanperçeminin kendi doğası haricinde Endemik Vadi'de çiçeklendiğini, bundan gurur duyduklarını belirtti.
Erdoğan, tesisteki hayvan türlerine ilişkin de "Ankara tavşanı, güvercini, keçisi, kedisinin de ilk defa bir araya geldiği merkez burası oldu. Özellikle 'Angora tavşanı' yaklaşık 30 yıldır Ankara’da olmayan bir hayvan. Biz yurt dışından bularak getirdik. İlk etapta 6 tane olan tavşan sayımız şimdi 25-30'a ulaştı." dedi.
HEDEF ÇEŞİTLERİ ARTIRMAK
Erdoğan, Endemik Vadi'de "ata tohumu üretim tesisi" de bulunduğunu belirterek, "Vadimizin içinde ziraat mühendisleri kontrolünde ekim, dikim ve üretimlerini yapıyoruz. Ata tohumu çeşidimiz bu sene itibarıyla 320'ye ulaştı. Şu anda da bahçemizde çalışmalar devam ediyor. Hedefimiz ilerleyen süreçlerde bunları artırmak, biyolojik çeşitlendirme alanındaki çalışmalarımızı sürdürerek halkımızı bilinçlendirmeye devam etmek." diye konuştu.