Enerji zamlarına karşı yedi öneri

Akaryakıt zamlarının önü kesilmiyor. Önceki gün gelen 44 kuruşluk zammın ardından İstanbul'da benzinin litre fiyatı 8.37 TL'ye kadar çıktı. 27 Ekim tarihinden itibaren pompa fiyatlarına yansıyacak şekilde 28 kuruş zam yapılacağı dün ajanslara yansıdı. Bunun yanında 2022 Yılı Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı'na göre, akaryakıtta eşel mobil sisteminin 2022'de de devam edeceği kaydedildi. Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı Nureddin Nebati, akaryakıtta yıl sonunda feragat edilen ÖTV tutarının 58.5 milyar TL'ye ulaşmasının tahmin edildiğini açıklamıştı.

TMMOB AÇIKLADI

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği'ne (TMMOB) bağlı odalar dün enerji zamlarına ilişkin ortak bir açıklama yaptı. Açıklamada küresel “enerji krizi”nin ülkemizde yaşanan yansımalarını önlemek ve bu olumsuz gidişi durdurabilmek için şu öneriler sunuldu: “1- Petrolün üçte ikisini tüketen ulaşım sektöründe toplu taşımaya ağırlık verilmeli. 2- Konutlarda elektrik, doğalgaz ve suda KDV oranı yüzde 1’e çekilmeli ve ÖTV oranları düşürülmeli. 3- Elektrik üretiminde öncelik ve ağırlık, dışa bağımlılığı artıran ve ithalat faturasını yükselten ithal kömür, petrol ve doğalgaza değil, başta güneş ve rüzgar olmak üzere yenilenebilir kaynaklara verilmeli. 4- YEKDEM kapsamında devam eden döviz endeksli uygulamalara derhal son verilmeli. 5- Sanayide, ulaşımda, binalarda ve tarımda enerji verimliliğini sağlamaya dönük teşvik ve adımlar hızla atılmalı. 6- Dışa bağımlı mazot, gübre dahil tarımsal girdilerde KDV/ÖTV oranlarının yüzde 1’e çekilmesi ve sulamada kullanılan elektrik fiyatlarının indirilmesi ile üretim maliyetleri düşürülmeli. 7- Düşük gelir grupları için hane başına ayda 230 kwH elektrik ile, bulunulan bölge ve ısınma biçimine göre belirlenecek miktarda doğalgaz halka ücretsiz verilmeli.”

VERİMLİLİK İÇİN RAPOR HAZIRLADI

ESCON Enerji, ‘Türk Sanayisinin Enerji Verimliliği Raporu’ başlıklı bir çalışma hazırladı. Çalışmada yer alan 14 sektördeki 320 işletmenin 137’si İSO ilk 500, 41’i ise İSO ikinci 500 listesinde yer alıyor. ESCON Enerji Genel Müdürü Onur Ünlü, raporda enerji verimliliği açısından incelenen işletmelerin toplam enerji tüketimlerinin yıllık 6.6 milyon TEP (Ton Eşdeğer Petrol) olduğunu anlattı. Bu işletmelerde yapılacak enerji verimliliği yatırım projelerinin ortalama geri ödeme süresinin 2 yıl 8 ay olduğunu vurgulayan Ünlü, bunun sonucunda elde edilecek emisyon azaltımının ise toplam 1.1 milyon ton karbondioksit olduğuna dikkat çekti. Ünlü, raporda enerji etüdü yapılan işletmelerin faaliyet gösterdiği sektörler olarak bakıldığında ise en yüksek tasarruf potansiyelinin yüzde 67.3 ile ticari binalarda tespit edildiğini, onu 49.9 ile orman ürünleri, yüzde 45.07 ile kağıt ve yüzde 44.7 ile gıda sektörünün izlediğini söyledi.

Sonraki Haber