Enflasyon 50'yi aşacak 23'ten kapatacak

Merkez Bankası dün yılın ilk enflasyon raporunu açıkladı. Raporda yer alan bilgilere göre 2022 yıl sonunda enflasyon oranı yüzde 23.2 olarak tahmin edildi. 2023'te ise enflasyonun yüzde 8.2'ye gerileyeceği öne sürüldü. Merkez Bankası'nın yayınladığı tablodaki tahmin aralığına baktığımızda mart-haziran döneminde enflasyon yüzde 50-55'lere kadar çıkacak. Enflasyonun eylülden sonra ise hızla düşmesi bekleniyor. Yıl sonu gıda enflasyon tahmini ise yüzde 24.2 olarak belirlendi.

LİRALAŞMA STRATEJİSİ

Rapor toplantısında konuşan Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu, “'Liralaşma Stratejisi' politika gözden geçirme sürecinin asli unsurlarından biri olacak. Liralaşma süreciyle enflasyon tek haneye inecek ve Türkiye'nin gündeminden kalkacak. 'Liralaşma Stratejisi' yeni finansal ürünler, teminat çeşitlendirilmesi ve likidite yönetimi uygulamaları vasıtasıyla, Türk lirasının sistemdeki kullanımını merkeze alan bütüncül bir yaklaşımla oluşturulmaktadır.

Reel sektöre finansal sistem tarafından sağlanan kredilerin belirlenmiş amaçlarına uygun kullanımı, söz konusu buluşmanın finansal istikrarı güçlendirmesi dolayısıyla Türk lirasının temellerinin sağlamlaştırılması açısından elzemdir. TCMB’nin politika gözden geçirme sürecinde liralaşma stratejisi çerçevesinde, yakın, orta ve uzun vadede devreye alınacak tüm uygulamaların odağı, fiyat istikrarının sürdürülebilir bir zeminde yeniden şekillenmesi amacıyla finansal sistemin liralaşmasını sağlamak olacaktır.” mesajları verdi.

'YÜZDE 30 FAİZE RAZI DEĞİLİZ'

20 Aralık'ta Merkez Bankası'nın tek kuruş satmadığını da not eden Kavcıoğlu, bireysel ve kurumsal tasarruf sahiplerinin 2.2 milyar dolar satış yaptığını belirtti. “Liradaki değer kaybının faiz indirimiyle ilgisi yok.” ifadesini de kullanan Başkan Kavcıoğlu, kur korumalı TL mevduatta biriken paranın 209 milyar TL'ye ulaştığını, dövizden TL'ye dönen kısmın 4.7 milyar dolar olduğunu açıkladı. Kavcıoğlu, “Tüm bankacılık sektörünün Merkez Bankası’nın yanında durup daha düşük oranlarda kredileri finanse etmesi gerekiyor. Bankanın ortalama maliyetleri yüzde 16-17 civarında. Biz Merkez Bankası olarak yüzde 30 faizle kredi verilmesine razı değiliz. İç borçlanmada dövizle borçlanma diye bir şey söz konusu olmayacak.” dedi.

Sonraki Haber