Ekonominin bel kemiğinde enflasyon muhasebesi endişesi

KOBİ’ler enflasyon muhasebesi düzenlemesi karşısında en çok etkilenecekler arasında yer alıyor. KOBİDER Başkanı Özgenç, enflasyon muhasebesinin en azından yılda bir yapılmasını talep etti

Büyük sanayicisinden KOBİ’sine dek iş dünyası temsilcileri 27 Ağustos'ta sona erecek geçici vergi beyanname verme süresi öncesi enflasyon muhasebesine geçişe tepkili. Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmeler Derneği (KOBİDER) Başkanı Nurettin Özgenç halihazırda finansman sıkıntısı içinde olan KOBİ’lerin böyle bir yük altında bırakılmasının ekonomiyi olumsuz etkileyeceğini dile getirdi.

Enflasyon muhasebesi, paranın satın alma gücündeki değişmeler nedeniyle gerçek durumu ifade edemeyen mali tabloların, gerçek durumu ifade eder hale gelmelerini sağlamak üzere düzeltme işlemine tabi tutulması olarak tanımlanıyor.

Nurettin Özgenç

SON GÜN 27 AĞUSTOS

İşletmeler en son 2004 hesap dönemine ilişkin bilançolarında enflasyon muhasebesine tabi tutulmuştu. 2021 hesap dönemi sonuna kadar, şartların gerçekleşmemesi nedeniyle düzeltme yapılmadı.

Enflasyon düzeltmesine tabi tutulacak mali tablolar ve yapılacak düzeltme işlemlerinin usul ve esasları 30 Aralık 2023’te yayımlanan Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile belirlendi. İlgili meslek kuruluşlarının görüşleri dikkate alınarak Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile birinci geçici vergilendirme döneminde (Ocak-Mart 2024) mükelleflerin enflasyon muhasebesi yapmamaları uygun görüldü.

Gelir İdaresi Başkanlığı da 2024 yılı ikinci geçici vergi döneminde enflasyon düzeltmesi yapılması gerektiğini son kez geçici vergi beyanname verme sürelerini 27 Ağustos Salı gün sonuna kadar uzatıldığını bildirdi.

İŞ DÜNYASI TEPKİLİ

İş dünyası ağustos ayı içinde yayınlanan bir kararla bu ay uygulanması istenen enflasyon muhasebesinin özellikle reel sektör ve sanayici açısından haksız bir vergi oluşturacağı görüşünde. Özellikle KOBİ'ler, bu durumdan en çok etkilenenler arasında. Her üç ayda bir yapılması gereken enflasyon muhasebesinin en azından yılda bir yapılması talebi dile getirildi.

KOBİDER Başkanı Nurettin Özgenç enflasyon muhasebesinin KOBİ’lerin aleyhine olduğunu belirtti ve mevcut ekonomik koşullarda KOBİ’lere bu şekilde yüklenilmesinin kabul edilemez olduğuna işaret etti. Başkan Özgenç, “Kendi öz sermayesi dışında örneğin bankadan kredi alan bir KOBİ’nin bu şekilde enflasyon muhasebesine tabii olması çok olumsuz sonuçlar yaratacaktır. Bunun üç ayda bir olması da önemli bir sorun.” dedi.

‘İSTİHDAMI OLUMSUZ ETKİLER’

Özgenç, “Öte yandan sıkıntıya girip kendini döndüremeyecek olan KOBİ ne yapacak? İşten çıkarma. Bu sefer istihdam da olumsuz etkilenecek. Hükümetten beklentimiz, Hazine’nin gelirlerini küçük KOBİ’ler üzerinden bu şekilde sağlamaması. Biz ‘bunlar yapılmasın’ demiyoruz. Fakat bari yılda bir olsun.” diye konuştu.

‘PİYASADA ENDİŞE YARATIYOR’

Ekonominin bel kemiğini oluşturan KOBİ’lerin bu şekilde sıkıştırılmasının ekonomide olumsuz etkiler yaratacağına işaret eden Özgenç, “Nihayetinde KOBİ’ler zaten finansman zorluğu içinde. Şimdi bir de kendine ait olmayan bir sermayenin ödemesini yapmak zorunda bırakılıyor. Bu şekilde piyasaya korku salınması endişeye sebep oluyor.” ifadelerini kullandı.

MUHASEBECİLER BİLGİSAYAR FIRLATMIŞTI

Ankara Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası taleplerini duyurmak için 19 Ağustos günü Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın önünde eylem yaptı. Muhasebeciler, Bakan Mehmet Şimşek'e tepkiyle "buyurun enflasyon muhasebesini siz yapın." diye seslenerek diz üstü bilgisayarlarını yere attı.

Açıklamada “Enflasyonu biz mi yarattık? Enflasyon düzeltmesi yoluyla vergi beklemek, ileride muhtemel belirsiz kazançlar üzerinden vergi toplamak doğru değildir. Gelirin tanımına aykırıdır. Böyle bir vergi toplama yöntemi olamaz. Enflasyon düzeltmesi yıllık uygulanmalıdır. Geçici vergi dönemlerinde enflasyon düzeltmesi uygulanamaz.” ifadeleri kullanılmıştı.

Sonraki Haber