Enflasyon sorunu fındık ihracatını kısıtladı
Fındık üretiminin yoğunlaştığı Trabzon'dan yapılan ihracatta düşüş yaşandığı bildirildi. İhracatta yaşanan gerilemenin Avrupa'daki enflasyonun yüksekliğinden ve bu nedenle siparişlerin azalmasından kaynaklandığı belirtiliyor.
Türkiye'nin en fazla net döviz girdisi sağlayan tarım ürününün fındık olduğu belirtiliyor.
Trabzon'da faaliyet gösteren firmalar tarafından 2023'te 59 ülkeye fındık satıldı.
Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği Fındık ve Mamulleri Sektör Komitesi Başkan Yardımcısı Sebahattin Arslantürk, bir açıklamada yaparak Trabzon'dan yapılan ihracat verilerine ışık tuttu.
Veriler bilgilere göre, Türkiye'den 2023'te 284 bin 141 ton fındık ihraç edildi, bu gönderim karşılığında 1 milyar 866 milyon 735 bin 417 dolar döviz girdisi sağlandı.
FINDIK İHRACATININ YÜZDE 29'U TRABZON'DAN
Aslantürk, ihracatın 531 milyon 17 bin 330 dolarla yüzde 29'luk kısmının Trabzon'dan yapıldığına işaret ederek, şu açıklamada bulundu:
"2023 yılında Trabzon'dan ihraç edilen fındık miktarında önceki yıla göre yüzde 22, ihracat tutarında ise yüzde 4 oranında düşüş yaşandı. Trabzon'dan 59 ülkeye fındık ihraç edilirken, en çok ihracat yapılan ülkeler sırasıyla İtalya, Almanya, Polonya, Fransa ve Brezilya oldu."
'AVRUPA ÜLKELERİ, SİPARİŞLERİ KISTI'
Geçen yıl Avrupa ülkeleri ve diğer küresel pazarlardaki yüksek enflasyon nedeniyle siparişlerde büyük oranda düşüş olduğunu, bu durumun fındık ihracatına da yansıdığını belirten Arslantürk, bu yıl için ise Avrupa piyasalarında kısmi toparlanma öngördüklerini vurguladı.
'BAHÇE YENİLEME ÇALIŞMALARININ YAPILMASI LAZIM'
Arslantürk, Türkiye'de 750 bin hektarda fındık yetiştirilmesine rağmen üretim miktarının 700 bin tonun altında olduğuna dikkati çekerek şunları kaydetti:
"Türkiye ortalaması dekar başına 85 kilogram. Trabzon'da ise dekar başında 50 kilogramı bile bulamıyoruz. 85 kilogram verimle dünyanın en verimsiz üretimini yapan ülke konumundayız. Verim bu kadar düşükken üreticinin bu üretim miktarları ve desteklerle bu işi sürdürmesi mümkün değil. Bahçe yenileme çalışmalarına ağırlık verilirse verimi 4-5 kata kadar çıkarmak mümkün. Bu nedenle ülkemizde destekleme politikalarının, üreticiyi daha kaliteli ve birim başına verimi artıracak üretime teşvik etmesi gerekiyor."