Enflasyonist ortamda vade farkı bizi zorluyor! Armatür Derneği Başkanı anlattı
Resmi enflasyon yüzde 65-70 olsa da markete gittiğinde yüzde 150 enflasyonla karşılaştığını ifade eden Turhan, üreticinin enflasyonist ortamda vade farkı yüzünden zorlandığını, para mefhumunun kalmadığını söyledi
Armatür Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Gökhan Turhan, sektördeki gelişmeleri değerlendirdiği sohbet toplantısında enflasyonist ortamın yarattığı zorluklara işaret etti. Turhan, "Enflasyonun düşük olduğu dönemde daha rahattık; enflasyon şimdi yüzde 67 ama bana göre yüzde 150'lerde... Önceden feragat ediyorduk ama şimdi sadece vade farkı yüzde 10 koymamız lazım. Ham maddeciler vade yüzünden zarar ettiler. Dört aylık vadedeki maliyete bakınca onu karşılayacak bir kâr yok. Enflasyon yüzde 10'lara düşmedikçe bu iş yürütülemez. Bunun üstünde sanayici, üretici mutlu olmaz. Para mefhumu kalmadı. Milyon lira ile milyar lirayı karıştırır hale geldik. Ortodoks politika yüzünden krediler ve tüketim baskılanıyor. Ülke olarak geçmişteki rahatlığın bedelini ödüyoruz." mesajı verdi.
ENFLASYON YÜZDE 10'A İNMELİ
"Özellikle son dönemde yaşadığımız enflasyon daha da zora sokuyor.” diyen Turhan, "Maliye Bakanımızın yaptığı son dönemdeki çalışmaları gönülden destekliyorum. Ne yapıp edip enflasyonu dizginlememiz gerekiyor. Yani enflasyon yüzde 10'a inmediği sürece ne ihracatımız artabilir, ne sanayicimiz ne de çalışanımız mutlu olabilir.” ifadelerini kullandı.
İhracatta 2023 yılında birçok sektörde düşüşlerin yaşandığına dikkat çeken Turhan, "Tekstil sektörü, inşaat sektörü, armatür sektörü hiçbir tanesi bir önceki senelerdeki gibi değil. Rusya'da durduk, Avrupa'da zaten durduk. Çin'in agresif fiyatlarda geleceğini tahmin ediyorduk. Bugün birçok sektörde olduğu gibi Türk armatür sanayi maalesef Avrupalılarla marka anlamında çok rekabet edemiyor. Artan maliyetler karşısında pazarlarımızda rekabet gücümüzü kaybettik. Bildiğimiz işler desteklenmezse, bildiğimiz işlerle alakalı motivasyonumuz düşerse sıkıntılar ortaya çıkacaktır, çıkıyor da zaten. Bu sebepten 2024’te işlerin biraz daha zor gideceğini görüyoruz." dedi.
DEPREM BÖLGESİNE YERLİ ÜRÜN
İstanbul Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliği Denetim Kurulu Üyesi de olan Gökhan Turhan, sanayinin nabzını tutan bir sektör olduklarını belirtti. 2023 yılını geçen yıla oranla yüzde 1 artışla 4 milyar dolarla kapattıklarını ifade eden Turhan, "Bu oran beklediğimiz bir artış değildi, daha iyi olabilirdi. 2023 yılında başta şubat ayında yaşanan deprem olmak üzere Rusya-Ukrayna savaşı, Filistin-İsrail savaşı ve küresel yaşanan birçok olumsuz etki bizim işlerimize de olumsuz yansıyor. Bir de son dönemde enflasyonla mücadele çalışmaları gibi sebeplerden dolayı bir durgunluk içerisine girdik. Sektör olarak 2024 yılında durgunluğu daha fazla hissedeceğimizi düşünüyoruz. Bu pahalılığın aşılması için bu tür önlemlere ihtiyaç var.” diye konuştu. Geçen yıl 6 Şubat'ta asrın felaketi niteliğindeki depremin sektörü olumsuz etkilediğini belirten Turhan, deprem bölgesinde orta ve uzun vadede bir imar çalışmasında yerli ürünlerin kullanılmasıyla iç piyasanın canlandığını söyledi.
BAKANLIĞA STA ÖNERİSİ
İhracatın ülke lokomotifi olduğunu kaydeden Turhan, ihracatta yaşanan sıkıntıların çözümlenmesi gerektiğini söyledi. Turhan, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Ülkelerle yapılan STA anlaşmalarının eksik kaldığını görüyoruz. Avrupalı rakipler sıfır gümrükle ürünlerini satarken biz gümrüklerle, belli gözetim dışı engellerle karşılaşıyoruz. Devletimizin bu ihracat pazarlarına el koyması ve bizim önümüzü açması gerekiyor. Bunu değiştirmek için Ticaret Bakanlığının özellikle belli sektörlere karşı biraz daha destekleyici politikalar oluşturması gerekiyor. Sorun yaşadığımız ülkelerle, Serbest Ticaret Anlaşmaları (STA) yeniden güncellenmeli. Mesela Rusya'da şu anda ciddi sıkıntı var. Rusya'da da parayla alakalı sıkıntılar yaşanmaya başladı, bankalar arası sorunlar başlamış. Bir dönem Suudi Arabistan çok ciddi bir ihracat pazarımızdı. Biz orayı Çinlilere kaybettik. Kazakistan’da da Özbekistan’da da böyle bir durum var. Belli pazarlarda rekabet ettiğimiz Çin, önümüzde set olmaya başladı."