‘Enflasyonun sorumlusu enerji zamları’
Tüketici Örgütleri Konfederasyonu (TÖK) Genel Başkanı Fuat Engin, Araştırma Merkezi (TÖK-AR) tarafından dört zincir marketten her ay düzenli olarak 22 adet temel tüketim maddesinin fiyatları kayıt altına alınarak yapılan araştırmanın ilk altı aylık sonuçlarını açıkladı.
Fiyat artışlarının ölçüsüz bir biçimde artarak devam ettiğini, tüketicinin artık temel gıda maddelerini bile tüketemediğini, bu durumun kabul edilemez olduğunu belirten Engin, zaman geçirmeden önlem alınmasını istedi. Tüketicinin alım gücünün arttırılmasını, fiyat artışlarına dur denilmesini talep eden Fuat Engin, aksi durumda tüketicilerde beslenmeden kaynaklı sağlık sorunlarının daha da boyut kazanacağını belirtti.
‘TÜİK’E GÜVEN SARSILDI’
Haziran ayında yıllık enflasyonun TÜİK’ in açıkladığı rakamlara göre yüzde 78.62, bağımsız enflasyon araştırma grubu ENAG’a göre yüzde 175.55 olduğunu hatırlatan Fuat Engin, aradaki farkın TÜİK oranlarını ister istemez tartışmaya açtığını ve önemli ölçüde güven sorunu yarattığını ifade etti.
TÖK-AR’ın yaptığı çalışmaya göre ilk altı ayda bazı temel gıda maddelerinde fiyat artışı şöyle: Kaşar peyniri yüzde 173, patates yüzde 138, kuru soğan yüzde 151, sucuk yüzde 191 su yüzde 126, şeker yüzde 116, ekmek yüzde100, süt yüzde 92, bulgur yüzde 80, tavuk yüzde 83.
Engin, bu dönemde benzine yüzde 124, motorine yüzde 161, elektriğe meskenlerde yüzde 57- yüzde 136, iş yerlerinde yüzde 111- yüzde 181, doğal gaza ise yüzde 62,5 oranında zam yapıldığını, zamların tüm üretim ve tüketim süreçlerine olumsuz etkileri olduğu, iğneden ipliğe tüm tüketim maddelerine yansıtıldığını hatırlattı.
‘YÖNETENLERİ UYARIYORUZ’
Ücret ve maaş artışlarının, öncesinde ve/veya hemen sonrasında yapılan zamlarla geri alındığına dikkat çeken Fuat Engin, “Tüm bu yaşananlar karşısında ülkeyi yönetenlerin enflasyonla mücadele ediyoruz iddiası ise gerçekliğini yitirmiştir. Açlık sınırının 6 bin 319 liraya ulaştığı bu dönemde tüketicinin bahanelere değil acilen kalıcı desteğe ihtiyacı olduğunu vurguluyoruz.” dedi. Tüketici kredileri ve kredi kartı borçlanmalarında da geriye dönülemez bir sürece girildiğini ifade eden Engin, şöyle sürdürdü: “Sosyal hukuk devleti olmanın gereği olarak, Anayasanın 172. Maddesi ile Evrensel Tüketici Hakları arasında yer alan tüketicilerin temel ihtiyaçlarının karşılanması hakkı ile ekonomik çıkarlarının korunması, zararlarının karşılanması haklarının gerektirdiği en uygun önlemleri almak, ülkeyi yönetenlerin en temel görevlerden olmak zorundadır. Uyarıyoruz. Zamların zulmüne zaman geçirmeden son verilmelidir.”
‘ALIŞVERİŞTE GRAMAJA DİKKAT!’
Fiyatlar arttıkça satışların düştüğünü gören üreticilerin paketlenmiş ürünlerde gramajı düşürmeleri, son dönemde sıkça gündeme geldi. Tüketici Birliği Federasyonu üyesi Mardin Tüketici Koruma ve Bilgilendirme Derneği Genel Başkanı Musa Öztürk, “Tüketicilerin etiketlerdeki birim fiyatı dikkate alarak, fiyat ve ürün kıyaslamaları yapmalarında yarar var” dedi. Ambalaj içindeki ürünün gramaj veya miktarının azaltılarak satışa sunulması durumunda, ürün ambalajının öncekinden farklı olması gerektiğini belirten Öztürk, değişikliğe rağmen, değişiklik yapılmadığı izlenimi uyandıran yanıltıcı ambalajlama uygulamalarının, haksız ticari uygulama olarak değerlendirilmesi ve idari yaptırım uygulanması gerektiğini vurguladı.