Engelli işçiye tazminat müjdesi
Yargıtay, fabrikada üretim bölümünde çalışırken temizlik işinde görevlendirilen engelli işçinin, işten çıkarıldıktan sonra açtığı davayı reddeden mahkeme kararını bozdu. Yargıtay, iş sözleşmesinin feshinin haksız olduğunu, işçinin tazminat taleplerinin hüküm altına alınması gerektiğini bildirdi
Bir iş yerinde 10 Ağustos 2015 tarihinden itibaren çalışan işçi, son zamanlarda kendisine mobbing (psikolojik taciz) uygulandığını, fazla çalışmalara ve pazar çalışmalarına gelmediğinde baskı gördüğünü iddia etti. Son 1,5 aydır rızası dışında ücretsiz izne çıkarıldığını, iş sözleşmesinin eylemli olarak feshedildiğini ileri süren işçi kıdem ve ihbar tazminatları ile diğer alacaklarının tahsiline karar verilmesi talebiyle dava açtı.
FABRİKA AVUKATININ İDDİASI
İş yeri avukatı ise 10 Ağustos 2015 tarihinde çikolata üretim bölümünde vasıfsız işçi olarak çalışmaya başlayan işçinin, sözleşme ile işveren veya vekilleri tarafından gösterilecek her türlü işte çalışmayı kabul ettiğini savundu. Avukat, aynı bölümde vasıfsız işçi sıfatıyla temizlik bölümünde çalıştırılmak üzere 26 Ağustos 2016 tarihli görev değişikliği yazısının kendisine tebliğ edildiğini ancak işçinin bu görevde çalışmayacağını sözlü olarak ifade ederek görev yerini terk edip işe devam etmediğini iddia ederek davanın reddini istedi.
DAVA SÜRECİ
İş Mahkemesi, 21 Şubat 2022 tarihinde, işveren tarafından işçinin iş sözleşmesinin haklı nedenle feshedildiğini belirtip davanın reddine karar verdi. İşçi avukatının bu karara karşı yaptığı istinaf başvurusunda Konya Bölge Adliye Mahkemesi 8. Hukuk Dairesi, 27 Ekim 2022 tarihinde istinaf başvurusunu esastan reddetti.
Kararda yerel mahkemenin değerlendirmesinde usul ve esas yönünden kanuna aykırılık bulunmadığı, işçinin görev değişikliğini kabul etmemesinden sonra 26, 29 ve 30 Ağustos 2016 tarihlerinde 3 gün işe devamsızlığı sebebiyle iş sözleşmesinin haklı olarak feshedildiği, bu nedenle kıdem tazminatı ve ihbar tazminatına hak kazanamayacağı belirtildi.
SON HÜKMÜ YARGITAY VERDİ
Dosyanın temyiz edilmesi üzerine Yargıtay 9. Hukuk Dairesi usul yönünden verilen kararı bozdu. Bozma sonrası yeniden görülen davada İş Mahkemesi, işçinin kıdem ve ihbar tazminatına hak kazanamayacağını belirtip bir kez daha davayı reddetti. Bölge Adliye Mahkemesinin de bu yönde verdiği kararın ardından işçi avukatı Yargıtaya temyiz başvurusu yaptı. Başvuruyu inceleyen Yargıtay 9. Hukuk Dairesi, kıdem ve ihbar tazminatı taleplerinin kabulü gerekirken reddine hükmedilmesini hatalı görüp kararı bozdu.
‘MAHKEMENİN KARARI HATALI’
Yargıtay kararının gerekçesinde şu ifadelere yer verildi:
“Somut olayda; dosya kapsamı uyarınca davacının davalı bünyesinde çikolata üretim bölümünde işçi olarak çalışırken 26 Ağustos 2016 tarihinde temizlik bölümünde görevlendirildiği, davacının bu yeni görevlendirmeyi kabul etmediği sabittir. Davacının, engelli olması sebebiyle hafif iş olarak değerlendirilen çikolata üretim bölümünde çalışırken temizlik işinde görevlendirilmesi, çalışma şartlarında esaslı değişiklik mahiyetinde olduğundan, değişikliği kabul etmeyen davacının iş sözleşmesinin feshi haksız olup kıdem ve ihbar tazminatı taleplerinin hüküm altına alınması gerekirken, reddine karar verilmesi hatalı olup bozmayı gerektirmiştir.”