Engelliye mutluluk yılda bir gün hatırlanmak mı!
3 Aralık Dünya Engelliler Günü ve benzer günlerde yapılan etkinlikler engelli bireylere ne sağlıyor? Vatan Partisi İstanbul Engelliler Bürosu Başkanı Uğur Becerikli, ‘Yetkililer etkinlikler düzenlemek suretiyle engellilerin mutlu olmasını istiyor. Engellilerin ihtiyacı böyle bir mutluluk mu?' dedi
Vatan Partisi İstanbul Engelliler Bürosu Başkanı Uğur Becerikli, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü dolayısıyla yaptığı basın açıklamasında, engellilerin acil taleplerini sıraladı.
Aydınlık’a konuşan Becerikli, ülkemizde engellilerin yılda bir gün hatırlandığını, ailelerin en temel ihtiyaçlar için bile mücadele etmek zorunda kaldığını ancak ihtiyaçların karşılanamadığını, engelliler için refah talebine sıranın bir türlü gelmediğini vurguladı.
BU YIL MİLAT OLSUN
Becerikli, taleplerini sunarken, Cumhurbaşkanı Erdoğan’a “3 Aralık 2024 tarihi ülkemiz için milat olsun!” çağrısında bulundu ve açıklamasında şu satırlara yer verdi:
“Dünya Engelliler Günü pek çok açıdan farklı engellerin aslında engel olmadığına dikkat çekmek ve her engelin kendi içinde pek çok farklı sorunları olduğunu göstermek, engelli kişilerin katkılarını ve başarılarını hedef alan konular üzerinde durmak amacıyla düzenlenen bir gündür.
“Ülkemizde bugün ve benzer günlerde engelli bireylere, yetkililer tarafından etkinlikler yapılmak suretiyle engellilerin mutlu olması istenmektedir. Engellilerin böyle bir mutluluğa ne kadar ihtiyaçları bulunmaktadır?
“Bugün burada bu açıklamayı yapma sebebim, ben ve benim gibi engelli olan bireyler ile ailelerin ihtiyaçlarını duyurmaktır.”
EKONOMİK İHTİYAÇLARI AŞAMADIK
- Taleplerinize baktım. Tamamen asgari ihtiyaçları karşılamaya dönük talepler. Bunlar bile yerine gelmiyor mu?
Evet, doğru maalesef. En temel yaşam koşulları asgari düzeyde bile sağlanamadığı koşullarda refahı yükseltme talebine geçemiyorsunuz. Bunları aşacağız ki engellilere daha yaşanabilir bir yaşam düzeyi sağlayabilelim. Sokaklardaki erişim, kaldırım meselesini bile halledemedik.
Tekerlikli sandalyeli engelliler veya baston kullanan engelliler, yaşlılarımız, çocuk arabalı kadınlarımız bile belli bir mesafede gelip takılıyor, kalıyor. Toplu taşıma araçlarına inme binmede zorluk yaşanıyor. Bunları daha aşamadığımız için bir üst seviyeye maalesef çıkamıyoruz.
EĞİTİMDE AYRIMCILIK BİR TÜRLÜ ÇÖZÜLEMİYOR
- Ekonomik ihtiyaç ve eğitim acil talep mi?
Eğitimde her zaman ayrımcılık oluyor. Örneğin otizmli bireylerin aynı sınıfta olmasına imkan tanınmıyor. Gitse de veliler şikayet ediyor, sınıftan almak zorunda kalıyorlar. Eşit bir yaklaşım yok. Dünyada genel olarak otistik, bedensel ve görme engelliler diğerleriyle aynı sınıfta eğitim görebiliyor. Biz bu aşamaya bile gelemedik.
Bunlar büyük sıkıntı. Aileler çok olumsuz etkileniyorlar. Anne baba çalışıyorsa, çocuğunu bir yere bırakıp işine gidemediği için en azından biri işinden ayrılmak zorunda kalıyor. Devletin evde bakım gibi ödenekleri çok düşük kalıyor. Asgari ücretin çok çok altında. Hele aile zaten sıkıntı içindeyken bir de engelli varsa o ailede iyice işler zorlaşıyor.
Eğitimde önemli barajlardan biri toplumun engelliye bakış açısı, zihniyetteki problemler.
SAĞLANAN OLANAKLAR ÇOK KISA SÜREBİLİYOR
- Engellilere bir şey sağlanıyorsa da sınırlı sayıda engelliye mi ulaşılabiliyor, ancak örnekler mi yaratabiliyoruz?
O örneklerin ulaştığı olanaklar da çok kısa sürebiliyor. Engelli park yeriyle ilgili geçenlerde bir AVM, park edeni uyaran bir sistem kurmuş, bir araç yanaştığı zaman ‘engelli değilseniz buraya park etmeyin’ uyarısı yapıyor. Bu işlerin bir yerde değil, bir günlük değil, devamlılığı olması lazım. Diğer şeyler için de geçerli. Her projede, kapsamın dikkate alınması, mutlaka takip edilip sonuçlandırılması lazım. Bir şeye başlanıyor ama orada kalıyor, devamı gelmiyor.
PROJELER TOZLU RAFLARDA
Derneklerin, vakıfların hazırladıkları dosyalar, projeler, bunların hepsi yetkili birimlere yani devlet kademesine ulaşsa da orada kalıyor. Binlerce dosya, binlerce proje var. Hiçbiri yapılmadığı için ilerleme olmuyor. O işleyiş olmadığı için başlayacak şey de yıkılıyor. Binanın temeli sağlam olmadığı için yaptığınız kat da maalesef sağlam olmuyor.
ENGEL TANIMAYALIM!
Vatan Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek, “3 Aralık Dünya Engelliler Günü, engelli yurttaşlarımıza karşı sorumluluk ve görevlerimizi hatırlatıyor.” dedi. Sosyal medya hesabından açıklama yapan Perinçek, engelli yurttaşlarımızın sorunlarını aşmada engel tanımama çağrısında bulundu. Perinçek, açıklamasında şu satırlara yer verdi:
“Engelli yurttaşlarımız, yardıma muhtaç kimseler değil, Türkiyemizin üretimine ve gelişmesine katkıda bulunacak insan kaynağımızdır.
“Engelli yurttaşlarımızın ekonomik, sosyal ve kültürel ihtiyaçlarını karşılayacak, yaşamlarını kolaylaştıracak, toplumsal hayata her alanda katılmaları için gerekli kurumları oluşturacak ve kaynakları tahsis edeceğiz.
“Kentlerimizi ve bütün kamu kurumlarımızı engellilerimizin engelsiz yaşayacakları ve hizmet görecekleri ölçülerde düzenleyeceğiz.
“Engelli yurttaşlarımızın sağlık ve geçim sorunlarını bu bakış açısıyla çözeceğiz.
“Hep birlikte, engel tanımayacağız!”
ACİL TALEPLER
- Şartları zor olan engellilerin, yetkililer tarafından ekonomik kriz bahane edilip enflasyon karşısında iyice gerileyen ücretlerin, çalışarak normal gün sayısını doldurmuş emekli ve malulen emekli olan engellilerin aylıkları ve evde bakım ücretlerinin acilen asgari ücret seviyesine çıkarılması önem arz etmektedir.
- Kamuda engelli personel açığının bulunması dolayısıyla, engelli bireylerin bir an önce işe alınmalarının sağlanması, bu sayede ülkesine ve milletine hizmet etmek isteyen engellilerin kendi ayakları üzerinde durmaya başlaması önemlidir.
- Bedensel engelli olan bireyler için protez ve ortez ihtiyaçları maksimum seviyededir. Bu doğrultuda, yerli ve milli olarak elektronik diz eklemleri üretilmesi hayati derecede önemlidir. Bu yapılamıyor ise yurt dışı imalatı olan markalar ile daha önceden yapıldığı gibi anlaşma imzalanarak fark alınmadan engelli bireylerin ücretsiz ihtiyaçlarının devlet tarafından karşılanması önemlidir.
- Engellilerin ÖTV muafiyeti ile alınan araçların engellilerin ulaşım erişilebilirliği için bir ayrıcalık değil bir zorunluluk olduğu unutulmamalıdır. Engelliler için devletin, mimari ve toplu taşıma gibi ulaşılabilirlikte, iş, eğitim, sağlık ve kamusal alanlara erişimde;
- ÖTV’nin sağladığı kolaylıkların kamu yükünü nasıl hafiflettiği engelliler için bağımsız hareket özgürlüğüne sahip olmanın engelliler için üretmek ve hayata dahil olmak gibi anlamı çok büyüktür. Bu doğrultuda araç alımlarındaki kısıtlamaların yapılması yerine, kapsamın daha da genişletilmelidir.
- İşitme engelli bireylerin kullandıkları cihazlardan alınan farklar, ücretsiz olarak devlet tarafından karşılanmalıdır.
- İşaret dili ile konuşan engellilerin, kurum ve kuruluşlarda işaret dili çevirmenleri aracılığıyla sorunlarının çözümü sağlanmalıdır.
- Engelli bireylere evlerinde bakım sağlayan anne ve babanın erken emeklilik hakkının sağlanması için düzenlemeler yapılmalıdır.
- Görme engellilerin ihtiyaçları tüm engel gruplarını kapsamaktadır. Görme engelli bireylerin ihtiyaçları, bilgi erişim sistemlerinin düzgün, çalışır ve yaygın olmasıdır. Bununla birlikte toplu taşımalarda sesli sistemlerin sorunsuz çalışması ve erişimin kolay olması ile yapısal düzenlemelerin acilen ‘erişebilirlik’ sorunların çözüme ulaşması gerekmektedir.
VİCDANSIZ ELLERE BIRAKMAYIN!
Uğur Becerikli, engellilerin şiddetin her türlüsüne karşı korunması konusuna özel vurgu yaptı. Becerikli açıklamasında şöyle dedi:
“Otizmli bireylerin aldığı eğitimdeki kısıtlamaların acilen kaldırılması ve genişletilmesi gereklidir. Bu doğrultuda sayıları hızla artan ve ebeveynleri yaşlanan otizmli bireylerin kaderleri liyakatsiz ve vicdansız ellere bırakılmamalıdır. En son Niğde Engelli Bakım Merkezi’nde yaşanan kahredici olayda görülmüştür. Bu tarz olayların bir daha yaşanmaması için,
1. Nitelikli personel istihdamı (Engelli Bakımı ve Rehabilitasyon Ön Lisans Programı),
2. Kapsamlı eğitim programı (Kriz yönetimi, fiziksel müdahale teknikleri, güvenlik prosedürleri ve mesleki etik temel konuları),
3. Nitelikli uzman (Uygulamalı Davranış Analisti ve Özel Eğitim Öğretmeni) sağlanmalıdır.”