Enosis yalanı

Kıbrıs Rum Meclisi’nin son Enosis kararı ‘Rumlar geri adım attı’ diye gündeme getirilse de karar iptal edilmedi. Enosis’i kutlama kararının Rum Meclisi’nden alınıp hükümete verildiğini belirten Öztürk Yılmaz, Kıbrıs’ta masaya dönmenin hata olduğunu söyledi

Irmak Mete

Eski Musul Büyükelçisi ve CHP Genel Başkan Yardımcısı Öztürk Yılmaz, Kıbrıs Rum kesiminin Esnosis kararını kaldırmadığına dikkat çekti. Güney Kıbrıs’ta Eğitim Bakanlığı’nın istediğinde kutlama kararı alabileceğini vurgulayan Yılmaz, “Attıkları göstermelik adımla konuyu geçiştirmemiz yanlış” dedi.

Güney Kıbrıs Rum Meclisi, Kıbrıs’ın Yunanistan’a bağlanması teklifinin adadaki Rumlarca oylandığı 1950 Enosis referandumunun her yıl okullarda anılması için karar almıştı. KKTC, 10 Şubat’ta alınan bu karar üzerine Kıbrıs Rum Kesimi ile yürütülen müzakereleri durdurma kararı aldı. Hatta, KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ‘kararın iptal edilmemesi halinde masaya dönmeyeceklerini’ açıkladı.

SİYASİ EŞİTLİĞİMİZİ KABUL ETMİYORLAR’

Rum Meclisi 7 Nisan’da yeni bir değişikliği oyladı. ‘1950 Enosis Plebisiti anma günü’ maddesinin de bulunduğu bir dizi milli günün düzenlenmesini Meclis’in uhdesinden alıp hükümete verdi. Bunun üzerine 11 Nisan’da müzakereler yeniden başladı. Oylama, ‘Rum tarafı geri adım attı’ şeklinde gündeme gelse de Enosis kararı ortadan kaldırılmadı.

Aydınlık’a konuşan CHP Genel Başkan Yardımcısı Öztürk Yılmaz, kararın sadece yerinin değiştiğini belirtti. Öztürk, Rum tarafının Enosis teklifini Meclis’e ilk getirdiğinde ‘Türklerin siyasi eşitliğini kabul etmiyoruz’ şeklinde bir tavır sergilediğini söyledi. Meclis’in yeni teklifi oylayarak kabul etmesinin Rum tarafının bu mantığını değiştirmediğini belirten Yılmaz şunları söyledi:

TAKTİKSEL ADIM’

“Rum hâlâ bu Enosis kararının bir yerlerde durmasını istiyor. Yetkinin Eğitim Bakanlığı’na verilmiş olması tamamen taktiksel bir adım. Çözüm istemeyen taraf olarak çok afişe oldular. Bir adım atmış gibi izlenim yaratmak istiyorlar. Ama yarın Eğitim Bakanı da istediği zaman kararı uygulayabilir. Yani sadece kararın yeri değişti. Meclis kararıyken, idari bir karara dönüştü.”

AKINCI DİRENMELİYDİ’

KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın yeterince direnmediğini vurgulayan Yılmaz, şöyle devam etti: “KKTC Cumhurbaşkanının, ‘Rum tarafı ışık yaksa da bir an önce müzakerelere başlasak’ diye bir çabası olduğunu biliyoruz.

Maalesef, Rum tarafının hilebazlığını, düzenbazlığını unutturma gibi bir durum yaratıldı. ‘Siyasi eşitlik temelinde müzakere yürüteceksin, bir yandan da böyle bir kararı gündemde tutacaksın. Kabul etmiyoruz’ demeliydi.

Şimdi kararın yerinin değiştirilmesine sevinmek Rum taktiğini aklamaya yarıyor. KKTC Cumhurbaşkanı direnseydi pazarlık marjını yükseltirdi. Burada Rum tarafı kazançlı çıktı. Hem kararı hiç getirmemesi gerekirken gündeme getirdi, hem de karar hâlâ ortada duruyor. KKTC de karar kaldırılmadan müzakerelere başlıyor. KKTC açısından bu bir geri adım.

Kıbrıs’ta karar kaldırılmadan müzakere yapılıyor, Kerkük’te bayrak indirilmeden Barzani davet ediliyor. Tüm bunların sebebi bu hükümetin U dönüşü.”

Sonraki Haber