Epilepsi hastaları ehliyet düzenlemesi istiyor
Türkiye'de sayıları yaklaşık 950 bin olan epilepsi hastaları, 5 yıl nöbet geçirmemeleri durumunda, ilaç kullansalar da ehliyet almalarına imkan tanıyacak düzenlemenin hayata geçirilmesini bekliyor.
Epilepsi hastalığıyla 25 yıl mücadele veren ve geçirdiği beyin ameliyatıyla bu rahatsızlığı yenmeyi başaran Epilepsi ve Yaşam Platformu Başkanı Ebru Öztürk, epilepsi hastalarının engel derecelerinin nöbet sayısı, tipi, sıklığı gibi faktörler dikkate alınarak belirlenmesi ve hastalığı yenen kişilerin ehliyet alma konusundaki problemlerinin giderilmesi için mücadele verdiklerini söyledi. Platform taleplerini Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler, İçişleri ve Sağlık bakanlıklarına iletti.
Epilepsi hastalarının engel derecelerinin, hâlâ ilgili kurulda kan tahlili, röntgen gibi görüntüleme sonuçlarına göre belirlendiğini aktaran Öztürk, sözlerini şöyle devam etti:
"Dünyada engel derecesi belirlenemeyen tek hastalık epilepsi. Ne engelli ne de engelsiz kategorisindeyiz. Çünkü epilepsi nöbetleri senede bir kere gelip, bir dakika sürebiliyor ve bunun yılda bir kez çekilen EEG'de gözükmesi çok büyük bir şans. Bu sebeple tam olarak engel oranının belirlenmesi mümkün olmuyor. Fakat kurullarda hastanın doktorundan da bilgi alarak epikriz raporlarından çok doktorunun raporu, hastanın durumuna göre nöbet sayısı, tipi, sıklığı gibi faktörler de dikkate alınırsa daha sağlıklı bir engel oranı belirlenebilir."
Ebru Öztürk, 2015'te yapılan düzenlemeyle 5 yıl nöbet geçirmeyen ve ilaç kullanmayan epilepsi hastalarına ehliyet verilebildiğini anımsattı. Öztürk, "Nöbetleri bitmiş, 5 yıldır nöbet geçirmeyen ama ilaç kullanmaya devam eden epilepsi hastalarına da ehliyet verilmesini talep ediyoruz. Tıpkı şeker, tansiyon hastaları gibi düzenli ilaç kullanan epilepsi hastaları da araba kullanabilir. Bunun araç kullanmaya engel bir yanı yok" diye konuştu. Epilepsi ve Yaşam Platformu 29 Temmuz Çarşamba Kamu Denetçiliği Kurumu'na başvuracak.