Erdoğan ‘çözecek’ dedi ama… Miçotakis’ten ‘cesur olma’ çağrısı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan bugün yaptığı açıklamada Miçotakis’in Ege’deki sorunu çözeceğini söyledi. Miçotakis ise BM’de deniz yetki alanlarıyla ilgili yaptığı açıklamada cesur adımlar istedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Birleşmiş Milletler (BM) 79. Genel Kurulu'na katılmak üzere New York'taydı. Genel kurula hitabının ardından görüşmeler yapan Erdoğan Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis’i de kabul etti. Erdoğan dün yurda döndü.

EGE’DEKİ SIKINTILAR…

Bugün İstanbul’da Cuma namazı kılan Erdoğan çıkışta gazetecilerin görüşmeyle ilgili sorusunu yanıtladı. Erdoğan’ın yanıtına göre son günlerde Ege’de yaşanan tahrikler de görüşmede konuşuldu. Erdoğan "Ağırlıklı olarak gerek bu Yüksek Düzeyli Stratejik Konsey Toplantısı gerekse bu Ege'deki yaşanan bazı malum sıkıntılar ve bu konuları da sayın Başbakan masaya yatıracağını ve bu sorunu da çözeceğini bizlere ifade etti." dedi.

MİÇOTAKİS BM GENEL KURULUNDA KONUŞTU

Miçotakis ise Birleşmiş Milletler (BM) 79. Genel Kurulunda konuşma yaptı ve iki ülke ilişkilerine de değindi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile son bir yılda 6 kez buluştuğuna dikkati çeken Miçotakis, "Türkiye ile ikili ilişkilerimizi iyileştirmek için yeni yollar aramaya devam edeceğiz. İklim değişikliği ve göç gibi ortak sorunlarımızda daha fazla işbirliği imkanı bulunuyor. Olası her tür gerginliğin dindirilmesi amacıyla iletişim kanallarını açık tutuyoruz." diye konuştu.

KITA SAHANLIĞI VE MÜNHASIR EKONOMİK SORUNLAR…

İki ülke arasındaki kıta sahanlığı ve münhasır ekonomik sorunlarının 40 yılı aşkın süredir çözülemediğini hatırlatan Miçotakis, "Ancak bu çözümsüz kalacakları anlamına gelmez." dedi.

‘CESUR VE BİLGE OLMALIYIZ’

Miçotakis, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın deniz yetki alanlarının uluslararası hukuka uygun şekilde belirlenmesinin tüm Doğu Akdeniz'in faydasına olacağı yönündeki açıklamalarını memnuniyetle dinlediğini belirterek, "Bugün bir fırsat penceresi olduğuna inanıyorum ve bu fırsatı değerlendirmek için cesur ve bilge olmalıyız." ifadesini kullandı.

KIBRIS’TA FEDERASYON GÖRÜŞMELERİNE DÖNME ÇAĞRISI

Kıbrıs sorunuyla ilgili, iki devletli çözümün kabul edilemez olduğunu savunan Miçotakis, Yunanistan'ın, BM Genel Sekreterinin çözüm müzakerelerine yönelik çabalarını desteklediğini söyledi:

"Türkiye ve Kıbrıs Türk toplumunu müzakere masasına gelmeye, en azından karşılıklı güven oluşturup her iki taraf için de kabul edilebilir, adil ve sürdürülebilir bir çözüm için görüşmeye davet ediyoruz."

YUNANİSTAN’IN TALEPLERİ

Miçotakis’in cesur olma çağrısını kime yaptığı merak ediliyor. Zira, Yunanistan uluslararası hukuka aykırı olarak Türkiye’nin deniz sınırlarını tanımıyor. Hatta son günlerde tacizlerini artırıyor.

Yunanistan Savunma Bakanı Nikos Dendias, 14 Eylül 2024’te iki kilometre ötemizdeki Meis adasına ziyaret ederek askerlerle basın açıklaması yaptı ve Türkiye'ye meydan okudu.

Birleşmiş Milletler Deniz Hukuku Sözleşmesi’nin 121/2 Maddesi’ne atıf yaparak, Meis (Kızılhisar) Adası’nın kendisine ait bir kıyı bölgesi, bitişik bölgesi, Münhasır Ekonomik Bölgesi ve kıta sahanlığı olduğunu ileri sürdü.

Dendias, Meis’i müstakil bir ada olarak değil, “takımada” şeklinde niteledi. Böylece Kızılhisar’ın yanındaki Fener Adası ve Karaada’nın da kendilerine ait olduğunu ima etti.

Sonraki Haber