Erdoğan Davutoğlu ile ne konuştu?
'Sıfır sorun' politikasıyla Türkiye'yi bölgede sıfırlayan Ahmet Davutoğlu yine sahnede. Davutoğlu-Erdoğan görüşmesinde dış politika konuşulduğu iddia edildi.
Türkiye'nin komşularıyla yaşadığı sorunun mimarlarından olan eski Başbakan AHmet Davutoğlu yine sahnede. Davutoğlu, geçtiğimiz hafta Erdoğan'la toplantı gerçekleştirmiş dün AKP Grup Toplantısı'nda boy göstermişti. Erdoğan'ın Davutoğlu ile Afrin operasyonu ve dış politika üzerine görüştüğü iddia edildi. Hürriyet'ten Abdülkadir Selvi'nin yazısına göre o toplantıda 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün çıkışıyla yaşanan tartışmalar da gündeme geldi. Selvi, ayrıca "seçim ittifakı için yeni bir barajın getirilmesi tartışılıyor" iddiasında bulundu. İşte Selvi'nin yazısından ilgili bölüm:
Yeni seçim barajı mı geliyor? Cumhurbaşkanı Erdoğan grup toplantısına, sağında eski Başbakan Ahmet Davutoğlu, solunda Başbakan Binali Yıldırım’la birlikte girdi. Salonda ise sağına Binali Yıldırım’ı soluna Ahmet Davutoğlu’nu alarak oturdu. Ama onun öncesi vardı. Erdoğan ile Davutoğlu 22 Ocak Pazartesi günü 3 saat süren bir görüşme yaptılar. Görüşmenin yarısı başta Afrin operasyonu olmak üzere dış politikadaki gelişmelerdi, diğer yarısında ise iç politika konuşuldu. 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün çıkışıyla yaşanan tartışmanın da ele alındığı kulağıma geldi. Davutoğlu, Türkiye’nin içinden geçtiği dönemde güçlü bir şekilde Erdoğan’ın yanında yer aldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan da bir yanına Davutoğlu’nu diğer yanına Yıldırım’ı alarak, parti içi birlik ve beraberliği tahkim edici önemli bir adım attı.Seçimlere her parti kendi ismi, amblemi, milletvekili listesiyle girecek. Cumhurbaşkanlığı seçiminde, seçim pusulasının başında cumhurbaşkanı adayının ismi ve fotoğrafı yer alacak. Erdoğan, milli ittifakın adayı olarak girecek. Erdoğan’ın isminin altında AK Parti ve MHP’nin isimleri ve amblemi yer alacak. Seçmenler önce cumhurbaşkanına oy verecek, sonra partisinin üzerine mühür vuracak. Sıra oyların sayımına gelince... İttifakın oyları birlikte sayılıp, çıkardığı milletvekili sayısı buna göre belirlenecek. Sonra her partinin aldığı oy oranına göre milletvekili dağılımı yapılacak. Örneğin bir parti yüzde 3, diğeri yüzde 25 alsa, o zaman her ikisi de barajı aşacak. Ama yüzde üçlük parti hangi ilde milletvekili çıkaracak sayıya ulaştıysa o ilden milletvekili çıkaracak. Hiçbir ilde milletvekili çıkaracak sayıya ulaşmadıysa barajı aşsa dahi milletvekili çıkaramayacak. Bu arada baraj değişmiyor, yüzde 10’da kalıyor. Ama seçim ittifakı için yeni bir barajın getirilmesi tartışılıyor. İttifakta barajın yüzde 15 olmasının üzerinde duruluyor. Seçim barajı yüzde 10, seçim ittifakı yapanlar için baraj yüzde 15 olabilir. Yeni dönemde siyaset, yeni koşullarla geliyor...