Erdoğan’ın Balkanlar turu tamamlandı: İşbirliğimizi ilerleteceğiz

Erdoğan’ın 6-7-8 Eylül tarihlerinde sırasıyla Bosna Hersek, Sırbistan ve Hırvatistan’a yaptığı diplomasi turu tamamlandı.

Batı Avrupa hükûmetleri, enerji krizi ve derinleşen ekonomik sorunlarla sarsılırken, Batı Balkan ülkeleri, Rusya ve Çin’in yanı sıra Türkiye ile karşılıklı faydaya dayanan ilişkilerinden memnun.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, yurda döndükten sonra ziyaretlerine ilişkin yaptığı sosyal medya paylaşımında “Geçmişte kader birliği yaptığımız, ortak tarihi ve coğrafyayı paylaştığımız, beşerî ve kültürel bağlarımızın olduğu Balkanlar’daki kardeşlerimizin her zaman yanındayız.” ifadelerini kullandı. Balkan turu sonrasında uçakta gazetecilerin sorularını yanıtlayan Erdoğan, bölgesel ve uluslararası gelişmeler kapsamında Türkiye olarak, Balkan ülkelerine yapılan ziyaretlerin, kritik bir önemde olduğunu vurguladı.

4 ÜLKE ARASINDA 11 ANLAŞMA

Batı Balkan ülkelerinde mevkidaşlarıyla hususi ve heyetler arası görüşmelerde bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan ile liderliğindeki üst düzey hükûmet yetkilileri tarafından, ülkeler arasında çeşitli alanlarda toplam 11 işbirliği anlaşması imzalandı. Ayrıca üç ülkede Erdoğan’ın programı kapsamında, ülkelerin iş dünyası temsilcileriyle geniş katılımlı ekonomi forumları düzenlendi. Söz konusu diplomasi turunun, ABD’nin Rusya’ya yönelik saldırgan siyasetleri sürdürmesi için Avrupa Birliği (AB) ülkelerine yaptığı baskı nedeniyle enerji ve gıda krizinin arttığı bir dönemde olması, Türkiye’nin Balkanlar ile olan ilişkisine önemli bir katkıda bulundu.

‘SIRP-TÜRK İLİŞKİLERİ ALTIN ÇAĞINI YAŞIYOR’

Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandr Vucic, Erdoğan’la görüşmesinden sonra basına yaptığı açıklamada Sırp-Türk ilişkilerinin altın çağını yaşadığını söyledi. Türk ve Sırp liderlerinin görüşmesinde ele alınan konular arasında başlıca Ukrayna krizi, enerji sorunu, Bayraktar SİHA’ları, vizelerin karşılıklı kaldırılması ve devlet medya kuruluşlarının ortak faaliyetlerinin olduğu öğrenildi. ABD’nin dayatmasıyla kendini Rus gazından tecrit eden AB hükûmetlerinin endişesi, kış mevsiminin yaklaşmasıyla gittikçe artarken, NATO’nun Rusya’ya yönelik saldırganlığında AB ülkelerinden ayrı bir tavır alan Sırbistan ise Türkiye’ye güveniyor. Sırp lider Vucic’in, Erdoğan ile görüşmesinde, Sırbistan’ın kış döneminde Türkiye’den elektrik tedarik etmesi de masaya yatırılan konulardan biri. Ayrıca Sırbistan, NATO saldırganlığının büyük acılarla tecrübe eden bir ülke olarak, savunma konularında kendini tehdit altında hissediyor. Bu kapsamda Sırbistan’ın, Türkiye’nin gelişen askeri kapasitesinden yararlanmak istemesi de anlamlıdır.

‘SIRBİSTAN İLE TİCARET HEDEFİ 5 MİLYAR DOLAR’

Erdoğan’ın Sırp lider Vucic’le yaptığı görüşmeden sonra, iki ülkenin ilgili bakanlıkları arasında altyapı, yatırım, güvenlik, sanayi, dijital teknolojiler, seyahat, doğal afet, kültür, medya ve iletişim alanlarında işbirliği anlaşmaları imzalandı. Türkiye-Sırbistan arasındaki 2 milyar dolarlık ticaret hacmi hedefine başarıyla ulaşıldığını belirten Erdoğan, Türk-Sırp ticari hacmi için yeni hedefin 5 milyar dolar olduğunu söyledi.

‘TÜRK FİRMALAR, SIRBİSTAN’IN KALKINMASINA DESTEK VERİYOR’

Sırbistan’da yaklaşık bin 300 Türk firmasının yatırım yaptığı bilgisini veren Erdoğan, Türk iş dünyasının, Sırbistan’ın kalkınmasına önemli bir destek verdiğine işaret etti. Erdoğan, 2022’de Sırbistan’dan Türkiye’ye gelecek turist sayısının da 300 bini geçerek, rekor düzeye ulaşmasını beklediklerini söyledi. Ziyareti değerlendiren siyasi analist Dragomir Andelkoviç, Türkiye’nin Balkanlar’la çok ilgilendiğini ve bölgedeki anlaşmazlıkların çözümünde yer alma gücüne sahip olduğunu belirtti. Türkiye'nin Sırbistan'da kimsenin yatırım yapmadığı bölgelere yatırım yaptığına dikkat çeken Andelkoviç, Sırbistan gibi Türkiye'nin de ekonomik kriz yaşadığını ve iki ülkenin işbirliği yapmasının önemli olduğunu vurguladı.

‘BATI, TAHRİK EDİYOR’

Yakın zamanda Sırbistan-Kosova arasında sınırdaki ihlaller nedeniyle yükselen gerilimin sönümlenmesinin olumlu olduğunu söyleyen Erdoğan, iki ülke arasındaki anlaşmazlıkların barışçıl bir şekilde çözülmesi gerektiğini belirtti. Erdoğan, Türkiye’nin, Rusya ve Ukrayna arasındaki krizde de barışçıl çözümü ve diplomasiyi savunduğunu belirtirken, Batı ülkelerinin Rusya’ya yönelik tahrik edici politikalara başvurduğunu ve enerji krizinden Batılı hükûmetlerin sorumlu olduğuna işaret etti.

BOSNA-HERSEK’İN SİYASİ İSTİKRARINA VURGU

Erdoğan, Boşnak, Sırp ve Hırvat liderliğinden oluşan Bosna-Hersek Cumhurbaşkanlığı Konseyi liderliğiyle yaptığı toplantıda, Türkiye’nin, Bosna-Hersek’in her sorunda yanında olduğunu ve ülkenin toprak bütünlüğü için sorumluluk aldığını ifade etti. Erdoğan, 2 Ekim 2022’de ülkede yapılacak milletvekilliği seçimleri öncesinde Başkent Saraybosna'daki Bosna-Hersek Yüksek Temsilciliği Ofisi (OHR) temsilcisi Alman diplomat Christian Schmidt’in, ülkenin başta seçim yasası olmak üzere, siyasi işleyişe yönelik birtakım değişiklik girişimlerinde bulunmasının, Bosna-Hersek’in demokratik sürecine müdahale anlamına geleceğine dikkat çekti. Türkiye’nin buna karşı olduğunu vurgulayan Erdoğan, Bosna-Hersek’in toprak bütünlüğünün ve egemenliğinin Türkiye için son derece önemli olduğunu vurguladı.

‘BOSNA-HERSEK LİDERLİĞİNİN UZLAŞTIĞI TEK ŞEY TÜRKİYE İLE İLİŞKİLER’

Bosna-Hersek Cumhurbaşkanlığı’nın Hırvat lideri Zeljko Komsiç, Türkiye'nin Bosna-Hersek ve bölgeye yönelik politikasının ülke liderliğinin üç üyesinin de üzerinde anlaştığı tek şey olduğunu söyledi. Komsiç, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, Batı Balkanlar’daki istikrar sağlayıcı rolünü ve politikalarına dikkat çekerek, her yeni görüşmede, yeni bir girişimin doğduğunu ve bunun Bosna-Hersek ve bölge için iyi olduğunu ifade etti. Cumhurbaşkanlığı’nın Sırp lideri Milorad Dodik de Türkiye’nin, Rusya ve Ukrayna arasındaki tahıl koridoru girişimindeki rolünü överek, Türkiye’nin bu süreçte Bosna-Hersek’e tahıl sevkiyatı sağladığını belirtti. Erdoğan ve Bosna-Hersek liderliğinin görüşmesinde Saraybosna-Belgrad otoyolunun inşasında Türkiye’nin destekleyici rolüne ve otoyolun tamamlanması için finansman sorunun aşılması gerektiğine işaret edildi.

FETÖ YAPILANMASINA KARŞI UYARI

Erdoğan, Bosna-Hersek’te faaliyet yürüten ve ülke siyasetinde huzursuzluk yaratabilecek FETÖ yapılanmalarına karşı ülke liderliğinin hassas olması ve ülke siyasetinin FETÖ bağlantılı kişi ve kurumların faaliyetlerine karşı ortak bir tavır takınarak, FETÖ girişimlerine izin verilmemesi yönünde uyarıda bulundu.

HIRVATİSTAN’LA TİCARET HACMİ 5 KAT ARTTI

Erdoğan, Türkiye ve Hırvatistan’ın diplomatik ilişkilerinin 30. yılı şerefine yapılan ekonomi forumunda, iki ülke arasındaki dostluk ve işbirliği ilişkilerinin ilerletileceğini vurguladı. Hırvatistan’ın Sisak şehrinde Müslüman Hırvat vatandaşları ile İslam Kültür Merkezi’nin açılışına katılan Erdoğan, Türkiye’nin Hırvatistan’daki Müslümanların yanında olduğunu ve Hırvatistan’ın Türkiye için dost ve müttefik bir ülke olduğunu belirten Erdoğan, Hırvatistan Cumhurbaşkanı Zoran Milanoviç ve Başbakan Plenkoviç ile yaptıkları görüşmenin oldukça verimli geçtiğini söyledi. Erdoğan, 2016’dan bu yana Türkiye-Hırvatistan ticaret hacminin 5 kat arttığını ve 900 milyon doları bulduğunu, iki ülke arasındaki ticaret hacmi hedefinin ise kısa vadede 1 milyar dolar, orta ve uzun vadede 5 milyar dolar olarak güncellendiğini duyurdu. İki ülke şirketleri arasında enerji, inşaat, bankacılık ve turizm alanlarında işbirliklerinin imzalandığı belirten Erdoğan, iki ülkenin sınır ortaklığı olmamasına rağmen derin kültürel ve tarihi bağların olduğunu belirtti. Türkiye’nin zor zamanlarda Hırvatistan’ın yanında olduğuna vurgulayan Hırvatistan Cumhurbaşkanı Milanoviç ise, iki ülke arasındaki ticaret hacminin şu an düşük olduğunu ve ticaret hacmini büyütmeye kararlı olduklarını söyledi.

Sonraki Haber