Erganili şoförler Vatan Partisi’yle buluştu ‘Gerekirse Ankara’ya gidip çözeceğiz’

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi'nin açtığı ihaleye katılamayan ve mağdur olan taksiciler ile dolmuşçular Vatan Partisi Diyarbakır İl Başkanı Ferdi Tanhan'ın kapısını çaldı. Ergani'de konuşan Tanhan 'Ben de bir taksici evladı olarak buradayım. Sayın valimizi harekete geçmeye davet ediyoruz.' dedi

Diyarbakır’ın Ergani ilçesinde taksiciler ve dolmuşçular kooperatifleşmişler, vergilerini de ödüyorlar… Taksileri, T Plaka uygulamasına geçirmek isteyen Büyükşehir Belediyesi ihale açtı ancak yıllardır bu işi yapan kooperatifler muhatap alınmadı. Açılan ihaleye kooperatifler katılmadı ve katılım 53’te kaldı. Katılanların büyük çoğunluğu ise taksicilik yapmayan, yatırım amaçlı ihaleye girenler. Taksiciler ihalenin iptal edilmesini, ihale şartnamesine kooperatif üyeliği şartının konulmasını ve ihale rakamının da makul bir seviyeye çekilmesini istiyor.

Dolmuş esnafı da daha önce 2 adet M Plaka verildiğini ancak kalanlarının verilmediğini ve yetkililerin ‘dava açın’ dediğini anlatıyor. Esnaf, araçlarına kesilen cezalardan şikayetçi.

Soruna çözüm arayan esnaf, çalmadık kapı bırakmadı ve en son Vatan Partisi’nin kapısını çaldılar. Vatan Partisi heyeti, taksi ve dolmuş esnafıyla Ergani ilçesindeki Botanik Park’ta bir araya geldi. Buluşmada Vatan Partisi Diyarbakır İl Başkanı Ferdi Tanhan, esnafı dinledi, çözümleri tartıştı. Sözü esnafa bırakıyoruz.

‘BİR AİLEDEN 3 KİŞİ HAT ALMIŞ’

124 Nolu Taksi Kooperatifi Başkanı Kadir Demir Ergani, yaşadıklarını ve taleplerini şöyle anlattı: “Ekim ayında Büyükşehir Belediyesi ihale yaptı, kooperatiflerimizin hiçbirini dahil etmediler, yazılı hiçbir belge göndermediler. İhale yapıldıktan sonra belediyeye çağrıldık. İhaleye girmemiz istendi. 150 tane T Plaka ihaleye çıktı. İki aşamalı ihaleye 52 kişi katıldı. Katılanları araştırdık, Ergani’de esnaflık yapan ve maddi gücü olan kişiler yatırım amaçlı girmişler ihaleye. Bir aileden 3 kişinin hat aldığını da tespit ettik. Bu ihalenin iptal edilmesini ve şartnamenin değiştirilmesini, kooperatif üyeliği şartının getirilmesini istiyoruz.”

‘İHALE İPTAL EDİLSİN’

Yunus Taksiciler Kooperatifi Başkanı Fehmi Solmaz da 20 yıldır taksicilik yaptığını 17 yıldır da kooperatif başkanı olduğunu belirterek şöyle devam etti: “Belediyenin yaptığı ihale bize uygun değil, satılmıyor, kiralık olduğu için biz bunları kabul etmiyoruz. İkincisi rayiç bedeli yüksek, 20 yıldır çalışıyoruz, vergimizi veriyoruz, bunların hiçbiri dikkate alınmıyor, apar topar ihale yapıyorlar. Yani benim 20 yıldır yaptığım amme hizmeti, taksicilik hiçe sayıldı. Apar topar 100 bin TL artı KDV bedelle ihaleye çıkıldı. Öncelik yok, sıra yok, ben ne yapacağım, alamayacak durumdayım. 20 yıldan sonra ben ne yapayım, şimdi hamallık mı yapayım. İhalenin iptal edilmesini, hak edenlere, taksiciye verilmesini istiyoruz. Şu anda taksicilik yapıyorum, 50 lira alırsam bereket versin diyorum.”

‘KORSAN’ DİYORLAR AMA VERGİMİZİ VERİYORUZ

Ergani Ticari Taksi Kooperatifi Başkanı Cihan Oruç da 20 yıldır taksicilik yapıyor. Plaka alamadıkları için kendilerine ‘korsan’ denildiğini belirterek, “Vergi veriyoruz, maliye kaydımız var, araçlarımız ticari olduğu için her yıl fenni muayene yaptırıyoruz. Stopajını yatırıyoruz. Bunlara rağmen bize korsan diyorlar. Ama biz vergimizi veriyoruz, sadece belediyeye, plakamız olmadığı için 600 lira vermiyoruz. Plakamız olunca onu da vereceğiz” diye konuştu.

Ergani Şoförler Cemiyet Sekreteri Erkan Subaşı, “Bu ihale haksız rekabete yol açıyor. Taksi kooperatif üyeleri bizde kayıtlı, bunların basit usulde vergi beyannamelerini biz yapıyoruz. Bu ihalenin iptal edilmesini, 150 tane plakanın eşit şekilde bölünerek taksi kooperatiflerine daha makul ihale ile verilmesini talep ediyoruz” dedi.

‘KORSAN OLAN İHALEYİ YAPANLAR’

Konuşmaların ardından söz alan Vatan Partisi Diyarbakır İl Başkanı Ferdi Tanhan, bu sorunu mutlaka çözeceklerini, gerekirse Ankara’ya kadar gideceklerini söyledi. Tanhan, taksici ve minibüsçülere şöyle seslendi:

“Üreten, çalışan, hizmet etmek isteyen, direksiyon sallayan, alın teri döken minibüsçülerimizle taksicilerimizle bir aradayız. Ben de bir taksici evladı olarak buradayım. Ekmeğinizi o yollardan nasıl çıkardığınızı çok iyi bilen bir insanım. Burada korsan tek bir şey var; yapılan ihale korsan! Bugün Ergani’deyiz, minibüsçülerimizin, taksicilerimizin yüzlerine bakıyoruz, bir umutsuzluk, bir keder görüyoruz. Başvurularından netice alamayan, alın teri döken, çalışkan insanlarımızı görüyoruz.”

‘YOLLARIN KRALI SİZSİNİZ’

“Erganimizde yolların kralı, bizim işçimizdir, bizim taksicimizdir, bizim şoförümüzdür, bizim minibüsçümüzdür. Yolların ustalarına sorulmadan hangi ihale yapılıyor. Bunlar bizim devlet geleneğimize çok ters uygulamalardır. Diyarbakır’ın, Ergani’nin en büyük sorunu istihdam diyoruz. Ne yapacağız, taksicilere plakalarını vermeyeceğiz, minibüslerimize plakalarını takmayacağız da buradaki aileleri bavullarını toplayıp İstanbul’a mı yollayacağız?”

VALİYE ÇAĞRI

“İhaleye kooperatif üyesi olanlar katılsın. İhale için makul bir bedel belirlensin. Belirlenen rayiç bedel üzerinden 400-500 bin lira verecek halimiz yok. Dostane çözüm istiyorlar. Vergi vermek istiyorlar. ‘Devletime güveniyorum’, diyorlar, daha ne desinler?

“Diyarbakır’ın yollarında güvenle gidip güvenle geliyoruz. Ama şehirde eşkıyalar var, bizim o yollarda güvenle gidip gelmemizi istemiyorlar. Plakalarımızı engelliyorlar. O şehirdeki eşkıyalara kimse kulak asmasın. Sayın valimizi burada harekete geçmeye davet ediyoruz.”

Konuşması sık sık alkışlarla desteklenen Tanhan, konuşmasının ardından gün boyu esnafla sohbete devam etti.

‘ÇÖZÜM İSTİYORUZ’

Salih Taksiciler Kooperatifi Başkanı Abbas Turcan, Yaşarlar Taksi Kooperatifi Başkanı Mehmet Şen, 124 Nolu Taksi Kooperatifi Başkanı Hasan Savar da belediye ve Vatan Partisi’nden çözüm beklediklerini ifade ettiler.

Minibüs Kooperatiflerinden SS 5 Nolu Kooperatif Başkanı Yaşar Demirel, 160 tane üyelerinin olduğunu, 40 tane D4 plaka verildiğini 120 üyelerinin de mağdur olduğunu vurguladı. 50 minibüslerinin geçen yıldan beri trafiğe çıkamadığını ve bir minibüs 2 ay bağlandığında 6 bin lira ceza kesildiğini belirten Yaşar Demirel, her yere başvurduklarını, sonuç alamadıklarını ifade ederek, yetkililerden çözüm istedi.

37 Nolu Kooperatif Başkanı Adem Buğdaycı, “UKOME kararı ile 70 tane plaka hakkı verildi, 2 plaka verildi. Sonra sözlü olarak ‘biraz bekleyin’ dediler, 3 senedir bekliyoruz. Şimdi de iptal edeceklerini söylüyorlar. Şu anda mağduruz, plakalarımızı istiyoruz. Çalışmamızda herhangi bir sıkıntı yok ama plakalarımızı vermiyorlar, engel çıkarıyorlar, yetkililer ‘yargıya başvurun’ diyor. Çözüm için her kapıyı çalıyoruz.” diye konuştu.

5 Nolu Minibüsçüler Kooperatifi Başkanı Mehmet Can Yeşil de 40 minibüsçü arkadaşlarının çalıştığını 120 minibüsçünün de evde yattığını belirtti.

Sonraki Haber