Ergenekon davasına bakan hakim tahliye edildi

Eski Ergenekon hakimi Hüsnü Çalmuk hakkında tahliye kararı verildiği ortaya çıktı. Çalmuk, Ergenekon davasına bakan eski hakim ve savcıların yargılandığı duruşmaya gelince, diğer davadan serbest kaldığı anlaşıldı.

Ergenekon davasına bakan eski hakim ve savcıların yargılandığı davaya devam edildi. Daha önce cezaevinde olan sanıklardan Hüsnü Çalmuk'un denetimli serbestlikle tahliye edildiği ortaya çıktı.

Ergenekon davasına bakan eski hakimler Hasan Hüseyin Özese, Hüsnü Çalmuk, Sedat Sami Haşıloğlu, Ercan Fırat, Fatih Mehmet Uslu, Nihat Topal ve eski savcılar Mehmet Ali Pekgüzel, Nihat Taşkın, Mehmet Murat Dalkuş’un da aralarında bulunduğu sanıkların yargılanmalarına devam edildi. İlk derece mahkemesi sıfatıyla Yargıtay 8. Ceza Dairesinde görülen duruşmaya sanıklardan Hüsnü Çalmuk katılırken bazı sanıklar da SEGBİS sistemiyle duruşmaya bağlandı.

DAVA UZADIKÇA BİR TAHLİYE DAHA GELDİ!

Diğer yandan silahlı terör örgütüne üye olma suçundan daha önce 10 yıl hapis cezası alan Hüsnü Çalmuk'un denetimli serbestlik kapsamında tahliye edildiği ortaya çıktı. Yargıtaydaki duruşmaya katılan Çalmuk, duruşma öncesi kendisine sorulan sorulara karşılık tahliye edildiğini açıkladı. Yargıtay’daki davada tutuksuz yargılanan Çalmuk, serbest almış oldu.

Hüsnü Çalmuk

MÜTALAA ‘GÖREVİ KÖTÜYE KULLANMAKTAN’

Diğer yandan duruşmada Yargıtay Cumhuriyet savcısı esas hakkındaki mütalaasını açıkladı. Mütalaada, Ergenekon davasına bakan eski mahkeme başkanı Hasan Hüseyin Özese, üye hakim Hüsnü Çalmuk ve eski savcı Mehmet Ali Pekgüzel ile birlikte 7 sanığın görevi kötüye kullanma suçundan cezalandırılmaları istendi. Mütalaada ayrıca Hasan Hüseyin Özese, Hüsnü Çalmuk ve Fatih Mehmet Uslu'nun kişiyi hürriyetinden yoksun kılma suçundan cezalandırılması talep edildi.

'KİŞİ ÖZGÜRLÜĞÜ HAKKINI İHLAL ETTLER'

Mütalaada, sanıklardan Hasan Hüseyin Özese'nin Ergenekon davasında heyet başkanı sıfatıyla; sanıklar Hüsnü Çalmuk ile Fatih Mehmet Uslu'nun üye hakimler olarak, Ergenekon davasında yargılanan sanık ve müdafilerinin tahliye taleplerini etkili bir şekilde incelemedikleri, yersiz gerekçelerle tutuklama ve tutukluluğun devamı kararları verdikleri gerekçesiyle cezalandırılmaları istemiyle kamu davası açıldığı belirtildi:

MÜTALAADAN…

"Sanıkların, 5 Ağustos 2013 tarihine kadar sürekli olarak 27 Temmuz 2012 tarihli ara kararlarına atıf yaparak aynı gerekçeleri göstermek suretiyle yargılanan tüm tutuklu sanıklar yönünden tutukluluklarının devamına karar vermek şeklindeki eylemleri incelendiğinde sanıkların tutukluluk durumunu inceleyen heyetlerin dosyanın geldiği aşamayı göz önüne almaksızın, birbirini tekrar eden, formül gerekçelerle mağdurların özgürlüklerinden yoksun kalmalarına neden oldukları görülmektedir. Sanıkların etkin bir inceleme yapmaksızın tutukluluğun devamına ilişkin verdiği kararlarıyla kusurlu oldukları, Anayasa'nın 19. maddesinde düzenlenen kişi özgürlüğü ve güvenliği hakkını ihlal ettikleri, uzun bir süre birbirini tekrar eden ve bireysel olmayan gerekçelerle hareket eden sanıkların eylemlerinin açıkça hukuka aykırı olduğu, bu eylemin kişiyi hürriyetinden yoksun kılma sonucunu doğurduğu ve bu hukuka aykırılıkta ısrarcı davranmaları karşısında takdir hakkında yanılmadan bahsedilemeyeceği, sanıkların aynı suç işleme kararının icrası kapsamında değişik zamanlarda ve birden çok kişiye karşı kişiyi hürriyetinden yoksun kılma suçunu işledikleri ve bu nedenle cezalandırılmaları gerektiği kabul edilmelidir.”

‘TERÖR KAPSAMINDA İŞLENDİ’

Diğer yandan duruşmada yer alan katılan avukatlarından Erkin Etike, verilen aranın ardından Aydınlık’a açıklamalarda bulundu. Etike, sanıklardan Hüsnü Çalmuk'un tahliyesine ilişkin, "Hüsnü Çalmuk, terör örgütü üyeliği suçundan aldığı cezanın infazını gerektiren kısmı tamamlandığı için tahliye olmuş. Hakkında devam eden davalar var. Bu davalarda mahkum edilirse tekrar cezaevine girmesi söz konusu olacaktır." dedi.

Yargıtay’da görülen davada verilen esas hakkındaki mütalaaya ilişkin de Etike şunları söyledi:

"Yargıtay Cumhuriyet Savcılığı, eski hakim ve savcı olan sanıklar hakkında görevi kötüye kullanma suçundan cezalandırma talep etti. Ayrıca eski hakimler Hüsnü Çalmuk, Hasan Hüseyin Özese ve Fatih Mehmet Uslu hakkında da kişiyi hürriyetinden yoksun kılma suçundan cezalandırma talep etmiştir. Bu cezaların aynı zamanda bir suç işleme kararı kapsamında birden fazla kişiye karşı işlenmeleri nedeniyle zincirleme suç hükümleri uygulanarak cezanın artırılmasını istemiştir. Yine kişiyi hürriyetinden yoksun kılma suçunun da bir terör örgütünün faaliyeti çerçevesinde işlendiğini saptayarak Terörle Mücadele Kanunu kapsamında da artırım yapılmasını istemiştir. Mütalaa bu yönüyle çok önemlidir."

'FETÖ'NÜN AMAÇLARI OLMASA...'

"Sanıkların işlediği suçta terör örgütü faaliyeti kapsamında davrandıkları mütalaaya girmiştir." diyen Etike şöyle devam etti: "Biz de yargılamanın başından itibaren sanıkların eylemlerinin terör örgütü faaliyeti kapsamında gerçekleştiğini düşündüğümüzü mahkemeye bildirmiştik. Cumhuriyet savcısı mütalaasında buna yer vermiştir. Zaten hukukun gereği de budur. FETÖ'nün amaçları, hedefleri olmasaydı böyle bir dava hiç olmayacaktı. Ergenekon terör örgütü diye sözde bir terör örgütü sadece FETÖ'nün ve emperyalist devletlerin amaçlarının yerine getirilmesi için uydurulmuş bir örgüttü. İlerleyen duruşmalarda bizler de esas hakkındaki beyanlarımızı sunacağız."

ÖZESE DE SERBEST KALMIŞTI!

Hasan Hüseyin Özese Bolu Cezaevi'ndeydi.

Hasan Hüseyin Özese’nin de Yargıtay 8. Ceza Dairesindeki davasının yanısıra terör örgütü üyeliğinden hüküm giydiği bir davası daha vardı. İnfaz süresi 14 Temmuz 2026’da, koşullu salıverilme tarihi ise 13 Ocak 2024 dolacak olan Hasan Hüseyin Özese de denetimli serbestlikten yararlanmak için başvurmuştu. Özese koşullu salıverilmişti.

Sonraki Haber