Ergenekon hakiminden Can Atalay örneği
Eski Ergenekon hakimi Fatih Mehmet Uslu, yargılandığı davada esas hakkındaki mütalaaya karşı savunma yaptı. Ergenekon davasında verdiği kararı savunan Uslu, Yargıtay’ın, Anayasa Mahkemesi'nin Can Atalay dosyasındaki hak ihlali kararına uymadığını hatırlattı.
Ergenekon davasına bakan eski hakimler Hasan Hüseyin Özese, Hüsnü Çalmuk, Sedat Sami Haşıloğlu, Ercan Fırat, Fatih Mehmet Uslu, Nihat Topal ve eski savcılar Mehmet Ali Pekgüzel, Nihat Taşkın, Mehmet Murat Dalkuş’un da aralarında bulunduğu sanıkların yargılanmalarına devam edildi. İlk derece mahkemesi sıfatıyla Yargıtay 8. Ceza Dairesi’nde görülen duruşmaya sanıklardan Hüsnü Çalmuk katılırken bazı sanıklar da SEGBİS sistemiyle duruşmaya bağlandı.
MÜTALAAYI ELEŞTİRDİ
Duruşmada esas hakkındaki mütalaaya karşı savunmasını yapan sanıklardan Fatih Mehmet Uslu şunları söyledi:
"Esas hakkındaki mütalaa elime 1 Aralık 2023'te geçti. 12 günde savunma hazırlamak zorunda kaldım. Savunma hakkımın ihlal edildiğini düşünüyorum. Mütalaayı incelediğimde kime karşı ne zaman, nerede, nasıl bir suç işlediğim hususları belirtilmemiştir. Bu nedenle mütalaanın hukuka aykırı şekilde hazırlandığını düşünüyorum. Mütalaayı hazırlayan savcı son 4 celse duruşmalara katılmıştır. Dosyanın kendisi bin klasörü geçmiştir. Böyle bir dosyada savcının mütalaayı 40-45 gün içinde hazırlaması hukuka uygun değildir. Genel, soyut ifadelerle atılı suçun işlendiği belirtilmiştir mütalaada. Bu savunmamda da tıpkı ilk savunmamda olduğu gibi bir meçhule savunma yapıyorum."
'YARGITAY'CA KARARI BOZULAN HAKİMLER DE YARGILANSIN'
Yargıtay 16. Ceza Dairesinin Ergenekon davasında verdiği bozma kararını hatırlatan Uslu şu ifadeleri kullandı: "Yargıtay bir temyiz incelemesi yapmıştır. Kendince kanun maddelerini yorumlamıştır. Hukuki takdirde bulunmuş ve dosyayı bozmuştur. Disiplin soruşturması yapmaz Yargıtay. Sırf bozma kararından dolayı, bir kararın suç olduğunu söylemek bundan sonraki verilecek kararlar açısından büyük tehlike oluşturur. Kararı Yargıtay'da bozulan hiçbir mahkeme yok mudur? Sadece Yargıtay bozma kararı verdi diye yıllardır yargılanıyorum. O zaman Yargıtay'ca kararı bozulan bütün hakimler yargılansın. Ben Yargıtay 16. Ceza Dairesi’nde yargılandım. Hakkımda 4-5 tane aleyhime ifade vardı. Israrla bu kişilerin mahkemeye getirilip tanık olarak dinlenmesini istememe rağmen Yargıtay bu taleplerimi reddetti. O zaman Yargıtay 16. Ceza Dairesi de suç işledi."
Anayasa Mahkemesi'nin Can Atalay bireysel başvurusunda verdiği hak ihlali kararını hatırlatan Uslu şöyle devam etti:
"Birkaç ay önce Anayasa Mahkemesi Can Atalay ile ilgili ihlal kararı verdi. Bu karar İstanbul'daki mahkeme tarafından Yargıtay'a gönderildi. Yargıtay 3. Ceza Dairesi de bu ihlal kararına uymadı. Anayasa Mahkemesi'nin ihlal kararına uymamak suç değilse yıllar önce verilmiş bir kararla ilgili Anayasa Mahkemesi'nin ihlal kararı vermesi de aynı kapsamdadır. Ya da bir şablon karara karşı Anayasa Mahkemesi’nin verdiği ihlal kararına uyulmaması suç ise o zaman Yargıtay 3. Ceza Dairesi de açıkça suç işlemiştir. Sırf şablon karar verdiğim için ben dağa adam kaçıran terörist ile aynı muameleyi görüyorum."