Erkekler dikkat! Uzmanlardan önemli uyarı! İşte prostat kanserini uyaran erken idrar belirtileri

Prostat kanserinin erken belirtilerini tespit etmek hayati önem taşır. Önde gelen ürologlardan biri, Erkek Sağlığı Haftası'nda bazı önemli erken uyarı belirtilerini açıkladı. Erkekler dikkat! Uzmanlardan önemli uyarı! İşte prostat kanserini uyaran erken idrar belirtileri...

Erkekler dikkat! Uzmanlardan önemli uyarı! İşte prostat kanserini uyaran erken idrar belirtileri

Dünyada her yıl 375 bin erkek prostat kanseri nedeniyle hayatını kaybediyor ve prostat kanseri erkeklerde ölüme neden olan kanserler arasında 5. sırada yer alıyor. Dünya Sağlık Örgütü'nün GLOBOCAN raporuna göre 2020 yılında Türkiye'de ise 19 bin 444 erkeğe prostat kanseri tanısı konmuş. Erkekler dikkat! Uzmanlardan önemli uyarı! İşte prostat kanserini uyaran erken idrar belirtileri...

ERKEKLER DİKKAT!

Prostat kanseri, 40 yaş üstü erkeklerde görülen kanserlerin gelişmiş ülkelerde % 15′ini gelişmemiş ülkelerde ise % 4’ünü oluşturduğu bilinmektedir. Bu durum, gelişmiş ülkelerde ortalama yaşam beklentisinin daha yüksek olması (çünkü prostat kanseri sıklığı yaş ile artmaktadır) ve kanseri yakalamaya yönelik tarama yöntemlerinin daha etkin uygulanabilmesi ile açıklanmaktadır.

Teşhis konulan erkeklerin yaklaşık %78'i 10 yıl veya daha uzun süre hayatta kalacaktır, ancak hayatta kalma şansınız büyük ölçüde ne kadar erken teşhis edildiğinize bağlıdır.

İŞTE PROSTAT KANSERİNİ UYARAN ERKEN İDRAR BELİRTİLERİ

Hastalığın belirgin bir belirtisi yoktur, ancak tuvalete gittiğinizde bazı belirtilere dikkat etmelisiniz.

Aşağıdaki yedi belirtiden herhangi birine sahipseniz, doktorunuzla prostat spesifik antijen taraması hakkında konuşmalısınız. En erken evresinde teşhis edildiğinde, prostat kanseri olan kişilerin %100'ü hastalıklarını beş yıl veya daha uzun süre hayatta tutacaktır.

Prostat kanseri yavaş gelişir, bu da uzun yıllar boyunca fark edilmeyebileceği anlamına gelir.

Kingston'daki Men's Health Clinic'in önde gelen üroloğu Petr Holy, tuvalete giderken fark edilmesi gereken temel belirtiler ve teşhis konulması halinde tedavinin nasıl işleyeceği konusunda görüşlerini sunmak için The Mirror'a özel olarak konuştu.

PROSTAT KANSERİ BELİRTİLERİ

Bay Holy, "Tuvalet alışkanlıklarındaki değişiklikler bazen beslenme ve yaşam tarzı gibi faktörlerin neden olduğu geçici bir sorun olabilirken, aynı zamanda bir prostat sorununun ilk işaretlerinden biri de olabilir" diyor.

"Acil çiş yapma ihtiyacı, tuvalete daha sık gitme, yavaş veya kesintili bir akış ve işiniz bittiğinde bile hala idrara çıkma ihtiyacı hissetme en yaygın tehlike işaretleri arasındadır."

"Erkeklerin bu değişikliklerden herhangi birine karşı tetikte olmaları ve bir alışkanlık haline gelmesi durumunda bir uzmandan tavsiye almaları hayati önem taşımaktadır."

PROSTAT KANSERİNİN DİĞER BELİRTİLERİ

  • İdrar yapma sorunu

  • İdrar akışında güç kaybı

  • İdrarda kan

  • Spermde kan

  • Kemik ağrısı

  • Uğraşmadan kilo vermek

  • Ereksiyon bozukluğu

PROSTAT KANSERİ TEDAVİSİ

Prostat kanseri tedavi seçenekleri ve önerileri, kanserin türü ve evresi, olası yan etkiler ve hastanın tercihleri ve genel sağlığı dahil olmak üzere çeşitli faktörlere bağlıdır.

Bay Holy, "Prostat kanseri yeterince erken teşhis edilirse etkili bir şekilde tedavi edilebilir ve erken teşhis genellikle daha iyi bir sonuca yol açar" dedi.

NHS'ye göre : "Prostat kanseri, kanser idrarı mesaneden penisten dışarı taşıyan tüpe (üretra) baskı yapacak kadar büyüyene kadar genellikle herhangi bir belirtiye neden olmaz."

Prostat kanseri olup olmadığınızı kendi başınıza bilmenin bir yolu olmadığından, erkeklere hastalığın herhangi bir belirtisini göstermeleri halinde aile hekimlerine görünmeleri tavsiye edilir.

Prostat hastalığı veya kanseri olmasalar da, en iyisi bir tıp uzmanından onay almaktır.

Eğer 50 yaşın üzerindeyseniz ya da 45 yaşın üzerindeyseniz, ailenizde prostat kanseri öyküsü varsa veya herhangi bir belirtiniz olmasa bile aile hekiminizle konuşmak isteyebilirsiniz.

"Bunların hepsi prostat kanseri riskinizi artırabilecek şeylerdir.

"Doktorunuz gerekirse daha fazla bilgi verebilir veya test yapabilir."

Kaynak: The Mirror

Çeviri-Düzenleme: Aydinlik.com.tr / Samet Can Kocagür

Sonraki Haber