Erken müdahale için 18 ile odaklanıldı

Kadının Statüsü Genel Müdürlüğü (KSGM) verilerine göre, ŞÖNİM, 81 ilde kuruluşunu tamamladı. Kadın Konukevlerinin sayısı 146’ya, ilçelerde de bulunan Sosyal Hizmet Merkezlerinde kurulan “Kadın Hizmetleri İrtibat Noktaları”nın sayısı ise 354’e ulaştı.

Bunlar arasında dört kadın konukevi “can güvenliği riski” ve özel durumlara ilişkin “ihtisas”laştırıldı.

Diğer yandan şimdiye kadar, 1.3 milyonu er ve erbaş olmak üzere toplamda yaklaşık 2 milyon vatandaşımıza, kadına şiddetle mücadelede “farkındalık eğitimleri” verildi.

2021-2025 yılları arasında uygulanacak “Dördüncü Beş Yıllık Eylem Planı”na göre ŞÖNİM’in ve Konukevlerinin “niceliği” ve “hizmet niteliği artırılacak.

Bu arada, şiddete tekrar maruz kalması muhtemel ya da can güvenliği riski yüksek olan mağdurların zamanında saptanabilmesi için bir çalışma yürütülüyor. Amasya, Ankara, Antalya, Bursa, Denizli, Diyarbakır, Edirne, Erzincan, Gaziantep, Hatay, Kars, Kayseri, Kütahya, Muğla, Sakarya, Samsun, Trabzon ve Van’da pilot uygulama sürüyor. 2021 yılında uygulamanın 81 ilde yaygınlaştırması planlanıyor. ŞÖNİM personeline “doğru risk derecelendirmeleri” konusunda eğitimler planlanıyor.

YEDİ GÜN 24 SAAT AÇIK

ŞÖNİM’ler, yedi gün 24 saat hizmet veriyor. Merkezlerde psikolog, sosyal çalışmacı, hukukçu, sosyolog, çocuk gelişimci gibi meslek elemanları ile sağlık personeli, eğitimci, kolluk görevlisi ve idari personel bulunuyor. Konukevleri ve ilk kabul birimleri ise ŞÖNİM’lere bağlı olarak çalışıyor.

DESTEĞİN KAPSAMI

ŞÖNİM’lerde şiddet mağdurlarına ve çocuklarına yönelik çalışmalar şunlar: maddi yardım, hukuki, tıbbi, psiko-sosyal destek, istihdam desteği, barınma hizmeti, kreş yardımı, çocuklar için burs, yönlendirme ve rehberlik, eğitim-öğretim desteği.

(Kaynak: Trabzon ŞÖNİM.)

Sonraki Haber