Erkenci karpuz üreticiyi sevindiriyor
Temmuz ve ağustos aylarının vazgeçilmez meyvesi karpuz, artık sera yöntemiyle erken de üretilebiliyor. Antalya’nın Serik ilçesinde seralarda yetiştirilen karpuz pazarlara girdi. Üreticiye iyi para kazandıran karpuz yerinde 28 liraya kadar alıcı buluyor.
Antalya’nın Serik ve Manavgat ilçelerinde seralarda üretilen erkenci karpuz piyasaya girmeye başladı. Havaların da sıcak gitmesiyle olgunlaşan karpuzlar üreticide 23 ile 25 liradan alıcı buluyor.
ÜRETİCİYE PARA KAZANDIRIYOR
Hem üretici hem de yaş meyve ve sebze tüccarı olan Kasım Yaşar, Serik ilçesinde 10 bin dekar alanda karpuz ekimi yapıldığını ve yerli ürünün havaların da iyi gitmesiyle erkenden kesime geldiğini belirterek, “Serik’te seralarda üretilen erkenci karpuz hem lezzetli hem de aroması ile çok lezzetli ve ilgi görüyor. Kesime başladık. İzmir merkezli yurdun her yerine toptan olarak pazarlıyoruz. Ayrıca kendim de ailece hem İzmir’de hem de Serik’te üreticiyiz.
Yerli ürün ithal karpuzdan önce piyasaya girmeye başladı. Tüketici tarafından da ilgi görüyor. Paramız neden yurt dışına gitsin. Üretici de iyi para kazanıyor. Dekarda 10 bin lira masrafı olan üretici 80-100 bin lira arasında kazanç elde ediyor. Biz de burada üreticiden 23-25 lira arasında alıyor, toptan halde 27-28 liradan satıyoruz.” dedi.
Esas kesimin bayramdan sonra başlayacağını belirten Yaşar, “Karpuz sera alanda ocak- şubat aylarında ekiliyor. 90 günde olgunlaşıyor. Dönümde 4 ton veriyor. Üreticiye iyi para kazandırdığı için Antalya karpuzda Adana’yı geçti. Özellikle sera alanlarında üretilen karpuz piyasaya erken girdiği için üreticiyi memnun ediyor. Ekim alanları da genişliyor.” değerlendirmesini yaptı.