Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan: Türkiye ile diyaloğumuz çok önemli

Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, Erivan ve Ankara arasında bir diyalog süreci bulunmasından memnun olduklarını açıkladı.

Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, Erivan'da düzenlediği basın toplantısında Türkiye'yle ilişkilere de değindi. “Türkiye'yle ilişkilerimizde çok önemli bir şey yaşanıyor, birbirimizle konuşuyoruz. Türkiye Cumhurbaşkanı'yla bir diyaloğumuz olduğunu da düşünüyorum.” diyen Paşinyan, çok zor olmasına rağmen böyle bir diyaloğun bulunmasının çok önemli olduğunun altını çizdi. Türk ve Ermeni özel temsilcilerin ikili ilişkilerin düzelmesi için sürekli olarak temasta bulunduğuna, dışişleri bakanları düzeyinde de diyaloğun sürdüğüne dikkat çeken Paşinyan, “Bazı konularda birbirimizi yanlış anlıyoruz ve negatif enerji ortaya çıkıyor. Ancak diyalog sayesinde bu azalıyor. Türkiye'yle bir gündemimiz olmalı ve var. Maalesef, bu gereken hızda uygulanmıyor.” ifadelerini kullandı. Azerbaycan ve Ermenistan arasındaki ilişkilerin çözüm sürecinde de Türkiye'nin varlığını hissetiklerini anlatan Paşinyan, Türkiye'yle ilişkilerin Azerbaycan'la ilişkiler üzerinden ele alınmaması gerektiğini de vurguladı.

RUSYA'YA ASKERLERİNİ ÇEK MEKTUBU

Diğer yandan Ermenistan, Erivan Havaalanı'nda konuşlu Rus Sınır Muhafızlarının 1 Ağustos itibarıyla geri çekilmesi için Rusya'ya mektup gönderdi. Daha önce Paşinyan, Rus Sınır Muhafızlarının 1992 yılından beri Erivan'daki Zvartnots Uluslararası Havaalanı'nda konuşlandırılmasına dayanak oluşturan anlaşmanın 1 Ağustos tarihi itibarıyla feshedileceğini bildirmişti. Konuyla ilgili Rus tarafına bir mektup gönderilerek bildirimde bulunulduğunu belirten Paşinyan, Ermeni Sınır Muhafızlarının artık Zvartnots Havaalanı'nda “Rus tarafının yardımı olmadan görev yapabilecek bilgi, deneyim ve kabiliyetlere ulaştığını” kaydetti. Ermenistan, Dağlık Karabağ Savaşı'nda Azerbaycan'a karşı kendisine destek vermeyen Rusya'ya karşı öfke ve hayal kırıklığını saklamamış, üst düzey yetkililer Rusya'ya karşı sert eleştiriler dile getirmişti. Son dönemde ABD ve Fransa gibi Batı ülkeleriyle stratejik ilişkileri geliştirme yoluna giden Ermenistan, Rusya öncülüğündeki Kolektif Güvenlik Antlaşması Örgütü'ne (KGAÖ) üyeliğini de şubat ayı sonunda dondurmuştu.

Sonraki Haber