Ermenistan Parlamentosu Roma Statüsü'nü onayladı! Rusya'dan Erivan'a tepki

Ermenistan Parlamentosu, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin için yakalama kararı çıkaran Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM) üyeliğini onayladı.

Ermenistan Parlamentosu, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin için yakalama kararı çıkaran Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM) üyeliğini onayladı.

AFP'nin aktardığına göre Ermenistan'da adalet işlerinden sorumlu Eghiche Kirakosian, Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne katılmanın Azerbaycan karşısında "Ermenistan için ek garantiler yarattığını" söyledi.

KREMLİN'DEN ERİVAN'A TEPKİ

Ermenistan'ın bu kararına Rusya'dan tepki geldi. Kremlin Sözcüsü Peskov, Erivan'ın UCM'ye katılma kararıyla ilgili, "Başbakan Paşinyan'ın Erivan'ın bu kararının ülkenin güvenliğinin sağlanması için KGAÖ araçlarının ve Ermeni-Rus işbirliğinin yetersiz olmasıyla bağlantılı olduğu yönündeki sözlerini kesinlikle kabul etmiyoruz. Bu doğru değil" dedi.

ULUSLARARASI CEZA MAHKEMESİ

Uluslararası Ceza Mahkemesi (kısaca UCM), kuruluş belgesi Roma Statüsü olan, savaş suçları, insanlığa karşı işlenen suçlar, soykırım suçları ve saldırı suçlarına bakan uluslararası bir mahkemedir. 1 Temmuz 2002 tarihinde kurulmuş ve 11 Mart 2003 tarihinde çalışmaya başlamıştır. Mahkeme binası "Ev Sahipliği Anlaşması" yaptığı Hollanda'nın Lahey kentinde bulunmaktadır.

ROMA STATÜSÜ NEDİR?

Roma Statüsü, Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin (UCM) kuruluşunu ve işleyişini düzenleyen bir uluslararası antlaşmadır. 15 Haziran 1998 - 17 Temmuz 1998 tarih aralığında toplanan Birleşmiş Milletler Konferansı'nda 120 katılımcı ülke tarafından kabul edilmiştir.

Roma Statüsü, UCM'nin yargı yetkisini dört kategoriye ayırır:

Soykırım: Bir ulus, etnik, ırksal, dinsel veya belirli bir toplumsal gruba mensup insanları yok etme niyeti ile gerçekleştirilen eylemler.
İnsanlığa karşı suçlar: Bir uluslararası hukuk normunu ihlal eden ve insanlığa karşı ağır bir suçlama teşkil eden eylemler.
Savaş suçları: Bir savaş sırasında veya savaşla ilgili olarak işlenen, uluslararası hukuk tarafından yasaklanmış eylemler.
Saldırı suçu: Bir devlet veya devletler grubunun, uluslararası hukuka aykırı olarak, başka bir devletin toprak bütünlüğüne veya siyasi bağımsızlığına ağır bir saldırıda bulunması.

Sonraki Haber