Ersin Alok’un ardından fotoğrafçılıkta Asya’yı temsil etti

Türkiye’nin yetiştirdiği en iyi fotoğraf sanatçılarından biri olan Ersin Alok’a son yolculuğunda sevenleri eşlik etti. Dünya Fotoğrafçıları Birliği kararıyla Asya’yı temsil eden kültür insanı Alok’u, sanatçı Vedat Köle Aydınlık’a anlattı

Araştırmacı yazar, belgesel film yönetmeni ve fotoğraf sanatçısı Ersin Alok, 86 yaşında hayatını kaybetti. Vefat haberini Türkiye Fotoğraf Sanatı Federasyonu sosyal medya hesabından duyurdu. Federasyon vefat haberini; "Fotoğraf ustası ve Fotogen Onursal üyesi Ersin Alok’un vefatını üzülerek öğrenmiş bulunmaktayız. Ailesine, Fotogen’e ve geride kalan tüm sevenlerine baş sağlığı ve sabırlar diliyoruz. Fotoğraf camiasının başı sağ olsun." sözleriyle duyurdu.

Bir süredir kanser hastalığı ile mücadele eden Ersin Alok, Türkiye’nin yetiştirdiği en iyi fotoğraf sanatçılarından ve yönetmenlerinden biri olarak gösteriliyor, aynı zamanda bir kültür insanı oalrak tanınıyordu. 1 Ekim Pazar günü toprağa verilen Ersin Alok için Şişli Nazım Hikmet Kültür Merkezi’de tören düzenlendi. Kültür ve fotoğraf dünyamızın önemli isimlerinin katılımıyla düzenlenen törende Ersin Alok, ailesinin ve sevenlerinin eşliğinde ebediyete uğurlandı. Alok’un cenazesi, Şişli Camii’nde kılınan öğle namazından sonra Feriköy Mezarlığı’na defnedildi.

Ünlü fotoğraf sanatçısı Coşkun Aral, sosyal medya hesabından şu mesajı paylaştı; “Dağların yüksekliklerinden sualtının derinliklerine, vizörünü gezegenin ve doğanın her parçasına ayrı bir ilgiyle çeviren fotoğraf sanatçısı dostumuz Ersin Alok'u kaybetmenin üzüntüsü içerisindeyim. Başımız sağ olsun...”

Ersin Alok

TÜRKİYE'NİN İLK DİABANK'INI KURDU

1937 yılında İstanbul’da doğan Ersin Alok, İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Psikoloji Bölümü ile İstanbul ve İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi Ticaret ve Gazetecilik Bölümlerini bitirdi. Alok, ilk sergisini 1953 yılında Ankara Dil Tarih Coğrafya Fakültesi salonlarında açtı. Mimar Sinan Üniversitesi Fotoğraf Enstitüsü’nün kuruluşunu da yapan Ersin Alok, 1967 yılında profesyonel olarak fotoğrafa başladı. V. Paris Biennali'nde "Absurd" anlatımı içinde Birincilik Ödülü aldı. Arkasından Roma, Brüksel, Sofya, Varşova ve ABD Barkley birincilikleri geldi. 1989'da Dünya Fotoğrafçıları Birliği, Helsinki'de Alok'a Asya'yı temsil etme hakkını vererek, “Doğa” temalı Panoromik Üçgen Sergisini üç sanatçı ile açtı. 204 kişisel serginin sahibi olan Alok'un, ayrıca 41 kişisel yurtdışı sergisi bulunuyor. Ses kayıtları konusunda yaptığı çalışmalarla Ses Arşivi oluşturdu. Ayrıca beş milyona yakın diadan oluşan arşiviyle Türkiye'nin ilk Diabank'ını kurdu. (1967) Video, Beta-Com stüdyolarını endüstriyel ve antropoloji konularında kullanılmak üzere kurdu. (1998)

VEDAT KÖLE: ONDAN ÇOK ŞEY ÖĞRENDİM

Ön Türk Akademisi kurucu başkanı Vedat Köle, Ersin Alok ile tanışıklığını Aydınlık’a anlattı: 1979 yılında Tatbiki Güzel Sanatlar Yüksek Okulunda idim. Sanat yorumu dersimizde konu fotoğraftı. Sıra dışı bir fotoğraf sanatçısı olan Ersin Alok’u ilk kez bu derste tanıdım. Onun farklı bakış açısını görmüş izlemeye almıştım. Dostluk öğrenci öğretmen ilişkisiyle başladı, bu günlere kesintisiz ulaşma başarısı gösterdi. Çok öğretici bir yapıya sahipti. Reklam fotoğrafçılığında en üstlere gelmişti. Benim ondan öğrendiğim birçok şey vardı. Örneğin hitabet konusunda çok ilerlemiş bir doğal bilgeliği vardı. Dağ tepe demeden dolaştı ve ilkleri fotoğrafladı. Dağ ve Sanat Konferansı’nı Caddebostan Türk Balıkadamlar Spor Kulübü (TBK)’nde yaptık. Birkaç yıl sonra Bodrum’daki sergisinde beraberdik. Dibekli Han’da o gür sesiyle fotoğrafları seyircilerine anlatıyordu. En son kitabı için Eczacıbaşı topluluğunun tanıtım etkinliğinde beni çağırdı. Adıma bir imzalı kitap verdi. Birçok yerde bir ağabey olarak beni çağırması çok hoştu. Okulumuzda başlayan bu serüvenin yıllarca bir öğretmen olarak sürmesi beni çok duygulandırıyor. Işıklar içinde uyu Ersin Ağabey.

Sonraki Haber