Erzincan'da alabalık üretimi yaygınlaşıyor

Erzincan'da baraj, gölet ile su kaynaklarına kurulan ve devlet desteğiyle kapasiteleri artırılan alabalık tesislerinin sayısı ve üretimi gün geçtikçe artıyor.

Kentteki su kaynaklarına kurulan 15 tesiste, 950 ton alabalık, 41 milyon da alabalık yavrusu üretiliyor. Bölgede üretilen alabalıklar, Karadeniz başta olmak üzere ülkenin çeşitli yerlerine gönderiliyor, burada belirli bir kilograma ulaştıktan sonra Türk somonu olarak Avrupa ülkelerine ve Rusya'ya pazarlanıyor.

Devletin sağladığı desteklerle bu sektöre yatırım yapmak isteyen 28 girişimcinin de hazırladıkları projelerle tesislerini kurmasıyla, kentte 14 bin ton alabalık, 238 milyon da alabalık yavrusu üretilmesi hedefleniyor.

Tarım ve Orman İl Müdürü Murat Şahin, şehirde 15 üretim tesisinin bulunduğunu ve yeni yapılan başvuru projeleriyle bu sayının 43'e ulaşacağını ifade eden Şahin, şöyle konuştu: "Özellikle son yıllardaki bu başvurular bizleri çok sevindiriyor. Şu anda olan kapasitemizi 10 kat artırmayı hedefliyoruz. Keban, Tercan, Göyne baraj göletleri ile su kaynaklarında kurulan tesislerde balık üretimi yapılıyor." Su ürünleri mühendisi ve kentteki bir alabalık tesisinin Müdürü Sinan Ebinç ise döllenmiş yumurta aldıklarını ve yaklaşık 3-4 ay yetiştirdikten sonra yavru alabalıkları Karadeniz'e gönderdiklerini aktardı. Yıllık 10 milyon balık yavrusu yetiştirdiklerinden bahseden Ebinç, "Önümüzdeki yıllarda kapasiteyi 15 milyona çıkarmayı hedefliyoruz. Burada yetiştirdiğimiz balık Karadeniz'e gidiyor ve yaklaşık olarak orda da 1,5-2 yıl bekledikten sonra 3-4 kilograma ulaştıktan sonra yurt dışına ihraç ediliyor " dedi. n ERZİNCAN - AA

Sonraki Haber