Erzincan'da madende çalışmalar altıncı gününde! Çatlakların fotoğrafları ortaya çıktı....

Erzincan'ın İliç ilçesindeki maden ocağında meydana gelen toprak kaymasının ardından 6. günde de arama kurtarma çalışmaları devam ediyor. Madenciler tarafından çekilen liç alanındaki çatlak fotoğrafları bilirkişi raporunda delil olarak yer aldı.

Erzincan'ın İliç ilçesinde maden ocağındaki toprak kaymasında kaybolan işçilere ulaşmak için başlatılan çalışmalar sürüyor.

Çöpler köyündeki maden ocağı sahasında yaşanan toprak kaymasında kaybolan 9 işçi aranıyor.

ŞİRKETİN TÜRKİYE MÜDÜRÜ YAKALANDI

Toprak kaymasına ilişkin Cumhuriyet Başsavcılığınca başlatılan soruşturma sürüyor.

Bu kapsamda altın madeni ocağını işleten şirketin "Türkiye Ülke Müdürü" C.D. yakalandı. C.D. bilirkişi raporunun tamamlanmaması nedeniyle savcılık tarafından yurt dışı yasağı ve adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

Toprak kaymasına ilişkin soruşturmada, aralarında maden ocağını işleten firmanın Kanadalı yöneticisinin de bulunduğu 6 zanlı tutuklanmış, 2 şüpheli adli kontrol şartıyla serbest bırakılmıştı.

Zaman zaman sağanağın etkili olduğu bölgede arama çalışmalarına, AFAD, TSK Arama Kurtarma, JAK, PAK, UMKE, madenciler ve sivil toplum kuruluşlarından 2 bin 663 personel katılıyor.

Arama kurtarma faaliyetleri, 802 araç ve iş makinesi, 99 aydınlatma kulesi, 52 jeneratör, dron, georadar, jeoradar, metale duyarlı 5 yeraltı radarıyla, gece ve gündüz aralıksız yürütülüyor.

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Erzincan Valisi Hamza Aydoğdu ve AFAD Başkanı Okay Memiş, arama ve kurtarma çalışmalarını koordine ediyor.

Ekipler, 210 bin metrekarelik alanı 8 bölüme ayırarak tüm noktaları termal ve manyetik dronlar, toprak altı görüntüleme cihazları başta olmak üzere gelişmiş teknolojik cihazlarla havadan ve karadan tarayarak arama kurtarma çalışmalarına destek veriyor.

Maden ocağındaki yığın liç alanından Sabırlı Deresi yatağı ile hemen arkasında bulunan "manganez ocağı" bölümüne doğru yaşanan toprak kayması nedeniyle elde edilen bulgularla kayıp işçilerin bu iki bölgede olabileceği değerlendiriliyor.

Kayıp işçilerden 6'sının bu dere yatağına gelen toprak alanının içerisinde, 3'ünün ise manganez ocağının içerisinde olduğu değerlendirildiği için çalışmalar bu bölgelerde yoğunlaştırıldı.

Manganez ocağında 1,5 milyon metreküpe yakın bir toprak bulunduğu ve bu toprağın 35 metre yükseklikte olduğu değerlendiriliyor.

Zaman zaman çalışmalar sırasında küçük çaplı toprak kaymalarının yaşandığı alanda, ekipler güvenlik tedbirlerini en üst seviyede tutuyor.

Ayrıca bölgede sürekli toprak ve su analizi de yapılıyor.

ÇATLAKLAR DELİL OLARAK YER ALDI

Erzincan'ın İliç ilçesindeki maden ocağında meydana gelen toprak kaymasından saatler önce madenciler tarafından çekilen liç alanındaki çatlak fotoğrafları bilirkişi raporunda delil olarak yer aldı.

İlçeye bağlı Çöpler köyündeki maden ocağı sahasında 13 Şubat'ta meydana gelen toprak kaymasıyla ilgili yürütülen adli ve idari soruşturma devam ediyor.

Bu kapsamda toprak kaymasının yaşandığı gün sabah saatlerinde madenciler tarafından çekilen liç alanındaki çatlak fotoğrafları, bilirkişi raporunda delil olarak kullanıldı.

Fotoğraflarda, yığın liç alanında biriktirilen topraklarda derin yarıkların oluştuğu görülüyor.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, maden sahasının bulunduğu bölgede basın açıklaması sırasında bir gazetecinin, olay günü işçilerin çatlağı tespit ettiği ve yetkilileri uyardığı, ardından tahliyenin yapıldığı bilgisinin doğru olup olmadığı yönündeki sorusu üzerine, "Bu yönde bize de burada iletilen bilgi var. Bu bölgedeki işçilerin tahliye edildiği doğru ve sonra bu bölgedeki 9 arkadaşımızın tekrar kontrol amaçlı olay yerine döndükleri ve o esnada bu hadiseye yakalandıkları maalesef doğru." ifadelerini kullanmıştı.

GÖZ ARDI EDİLDİĞİ VURGULANMIŞTI

Erzincan'da maden sahasında incelemelerde bulunan iş güvenliği uzmanı, çevre, jeoloji, inşaat ve ziraat mühendislerinin bulunduğu heyetin hazırladığı bilirkişi ön raporunda, aralarında "yığındaki çatlaklar için vaktinde önlem almayan" proses oksit müdürünün de bulunduğu 5 kişi asli kusurlu bulunmuştu.

Raporda, operasyon direktörü vekilinin yetkili biri olarak sabah yığın liçinde oluşan çatlakların şantiyede olumsuzluklara yol açabileceği konusunda tedbirsiz davranış sergilediğinin tespit edildiği belirtilerek, meydana gelen kazada asli kusurlu olduğu kanaatine varıldığı kaydedilmişti.

Proses oksit müdürünün ise oluşan çatlakları ehil biri olarak çok büyük risk oluşturacağını bilmesine rağmen bunları göz ardı ettiği ve tehlikeli davranış sergilediğinin belirlendiği anlatılan raporda, söz konusu kişinin olayda asli kusurlu olduğu kanaatine varıldığı yer almıştı.

Oksit operasyon başmühendisinin de yığın liçinde meydana gelen çatlaklar konusunda iş güvenliği uzmanı tarafından defalarca uyarılmasına rağmen solüsyon verdiği ve yığın liçinde hareketi hızlandırdığı, çatlakların belli aralıklara gelmesini gördüğü halde bunu hiçe saydığı, bu riskli durumu bilmesine rağmen alanın boşaltılması konusunu göz ardı ederek çalışanların can güvenliklerini tehlikeye attığının tespit edildiği vurgulanmış ve kazada asli kusurlu olduğu kanaatine varılmıştı.

6 KİŞİ TUTUKLANMIŞTI

Maden ocağındaki toprak kaymasına ilişkin Erzincan Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen soruşturmada, aralarında firmanın Kanadalı yöneticisi J.R.G'nin de bulunduğu 6 zanlı tutuklanmış, 2 zanlı adli kontrol şartıyla serbest bırakılmıştı.

‘SÖMÜRGE ALTIN MADENCİLİĞİ YAPILIYOR’

AYDINLIK / ANKARA

Tüketici Hakları Derneği (THD) Onursal Başkanı Turhan Çakar, Erzincan İliç’deki siyanürlü altın madenciliği felaketi ile Türkiye’nin diğer bölgelerinde yapılan siyanürlü altın madenciliğinin çevreye ve insana verdiği zararlar hakkında basın açıklaması yaptı. Kanadalı altın madeni şirketleri başta olmak üzere, Türkiye’de faaliyet gösteren yabancı altın madenciliği şirketlerinin açıkça yağmacılık yaptığını söyleyen Çakar, “Türkiye’de sömürge altın madenciliği yapılmaktadır.” değerlendirmesinde bulundu.

THD genel merkezindeki açıklamada Çakar, “Türkiye’de altın arama faaliyetleriyle birlikte, 19 altın madeninin oluşumu ve faaliyetlerinde doğa katliamına, çevresel felaketlere, tahribatlara, kirliliklere neden olunmuş ve olunmaktadır. Özellikle de, altın arama faaliyetleriyle altın madenlerinin faaliyetlerinde kullanılan siyanür başta olmak üzere, kimyasal maddelerin kullanımı telafisi imkansız zararlara, kirliliklere neden olmaktadır. Erzincan İliç’de Kanadalı Anagold Madencilik şirketinin uygulamaları telafisi imkansız bir felakete neden olmuştur.” sözlerini kullandı. Çakar, şunları ekledi:

‘YÜKSEK KARLARDAN ÇOK AZI DEVLETE’

“Türkiye’de sömürge altın madenciliği yapılmaktadır. Kanadalı altın madeni şirketleri başta olmak üzere, Türkiye’de faaliyet gösteren yabancı altın madenciliği şirketleri açıkça yağmacılık yapmaktadırlar. Elde ettikleri yüksek karlardan çok azını devlete vermekte ve kazandıkları milyarlarca doları götürmektedirler. Yağmacı altın kartelleri 2019 yılında 2 milyar 242 milyon dolar kazandılar. Devlete ödedikleri ise 42 milyon dolar. 2020 yılında ise 2 milyar 400 milyon dolar kazandılar. Devlete ise 60 milyon dolar ödediler.”

Sonraki Haber