Erzurum Kongresi'nin 104. yılında kutlama

Erzurum Kongre Binası'nda dün Erzurum Kongresi'nin 104. Yılı Kutlama Töreni düzenlendi.

Tören kapsamında TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, Erzurum Valisi Okay Memiş, 9. Kolordu ve Garnizon Komutanı Tümgeneral Fedai Ünsal, Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, Havuzbaşı'ndaki Atatürk Anıtı'na çelenk sundu.

Erzurum Devlet Tiyatrosu oyuncuları, Kongre Binası'nda "Erzurum Kongresi"ni canlandırdı. Programda, Kurtulmuş, temsili asker tarafından takdim edilen Türk bayrağını öperek aldı. Erzurum Kongresi'nde alınan kararların basıldığı gazetenin vatandaşlara dağıtıldığı program, halk oyunları ekibinin ve Erzurum Büyükşehir Belediyesi Mehteran Takımı'nın gösterileriyle sona erdi. Kurtulmuş ve beraberindekiler Erzurum Kongre Binası önünde katılımcılarla hatıra fotoğrafı çektirdi.

'DÖNÜM NOKTASI'

Törende konuşan Kurtulmuş, Erzurum Kongresi'nin, Türkiye'nin yakın tarihi bakımından dönüm noktası olduğunu belirterek şunları söyledi: “İşgale uğramış, ordusu dağılmış, topu, tüfeği değil, kazması, küreği dahi kalmamış bir millet 'Ya Allah' diyerek ayağa kalktı ve yeniden özgürlük, istiklal ve istikbal mücadelesini verdiği o günlerin tarihi dönüm noktalarından birisi Erzurum Kongresi'dir. Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün Havza ve Amasya tamimlerinden sonra gerçekleştirdiği Erzurum Kongresi, aynı zamanda yeni dönemin başlangıcı, o acılardan kurtuluşun ve istiklal mücadelesi vermenin en önemli dönüm noktalarından birisiydi.”

UZAY VE SİBER VATANDAKİ SINIRLAR

Misakımilli'nin önemine değinen Kurtulmuş, sözlerini şöyle sürdürdü: “Misakımilli dediğimiz şey, sadece o günkü Misakımilli'den ibaret değildir. Bugün Misakımilli dediğimizde mavi vatandan bahsetmek zorundayız. Bugün Misakımilli dediğimizde siber vatandan, uzay vatandan konuşmak mecburiyetindeyiz.”

Kurtulmuş, Erzurum Kongresi'nin bugün yaşayan canlı bir kongre olduğunu dile getirerek, “Erzurum Kongresi'ni o zor şartlarda bir araya getiren şey Anadolu'nun irfanıdır, bu milletin özüdür, bu milletin hakikatidir, bu milletin inançlarıdır, bu milletin değerleridir. Erzurum Kongresi'ni bir araya getiren ve tarihi bir adım olarak önümüze koyan şey, birlik ve beraberlik ruhudur. Bu hususlardan asla taviz vermeden, Erzurum Kongresi'nin bize sağladığı bu milli şuuru sonuna kadar kullanacak ve milletimize, ençlerimize öğreteceğiz.” ifadelerini kullandı.

Sonraki Haber