Esas tehdidi görmedi: Ege'den çevrilen ABD ve NATO silahlarına değinmedi

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Yunanistan'da yayınlanan Kathimerini gazetesine konuştu, gündeme ilişkin soruları yanıtladı.

Yunanistan'ın ABD'yle yaptığı savunma anlaşması ve bunun sonucunda kurduğu yeni ABD-NATO üslerinden söyleşide bahsedilmemesi dikkat çekti.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis için "Artık benim için Miçotakis diye biri yok." açıklaması hatırlatılarak, "Ankara ile Atina arasında diyaloğun ve iletişimin olması, iki ülke arasındaki gerginliğin azaltılmasında ve ilişkilerin düzeltilmesinde faydalı olmaz mı?" şeklindeki soru üzerine Altun, “Ağzımızın tadı bozulmasın diye kimsenin iyi niyetimizi istismar etmesine müsaade etmeyiz.” ifadesini kullandı. Altun, şöyle devam etti:


'ANKARA'DAKİ KREDİSİ BİTTİ'


“Sayın Cumhurbaşkanı'mız zaten Miçotakis hükümetine bir şans vererek diyalog kanallarını açmıştı. Yunanistan Başbakanı bu fırsatı değerlendiremedi. İkili ilişkilere üçüncü tarafları karıştırmama sözü vermesine rağmen Amerika Birleşik Devletleri'nde Türkiye karşıtı mesajlar verdi. Böylece Ankara'daki kredisi bitmiş oldu. Şunu açıkça ifade etmek istiyorum ki Türkiye Yunanistan'ın sürekli gündeminde olmasına rağmen, Yunanistan Türkiye'nin gündeminde benzer bir ağırlık taşımıyor. Yunanistan, Türkiye'yi küçük hesaplarla veya üçüncü ülkelere güvenerek karşısına alarak ancak kendine zarar verir. Aynı şekilde anlaşmazlıkların diplomasi ve uluslararası hukuk çerçevesinde çözüme kavuşturulması, öncelikle Yunan halkının çıkarına olacaktır.”
Fahrettin Altun, gelecek dönemde gereken şartların oluşması halinde yeni bir Erdoğan-Miçotakis görüşmesinin olup olamayacağı sorusuna, şu yanıtı verdi: “Mevcut koşullar altında böyle bir görüşme olacağını düşünmüyorum. Miçotakis, Türkiye'nin kendisine verdiği fırsatı çarçur etti. Neticede gerilimden beslenen odakları sevindirdi. Yunanistan'ın parası ise eğitime veya kültüre değil; silahlanmaya gitmiş oldu. Bu noktaya tamamen Miçotakis hükümetinin tercihleri nedeniyle geldik. Yunanistan Başbakanı'nın Türkiye'yi, medeni bir komşu gibi davranmak konusunda samimi olduğuna ikna etmek için çok çaba göstermesi gerekiyor.”


'SONDAJ NOKTASINI
TÜRKİYE BELİRLER'


Fahrettin Altun, Abdülhamid Han sondaj gemisinin araştırma yapacağı bölgenin neresi olacağı ve yeni bir gerginlik olasılığının doğup doğmayacağı sorusunu yanıtladı. Altun, “Sondaj gemilerimizin nerede faaliyet göstereceği, Türkiye'nin egemen bir devlet olarak tek başına alacağı kararlarla belirlenir. Türkiye'nin kendi gemileriyle uluslararası hukuka uygun bir şekilde icra edeceği faaliyetlerden kimsenin rahatsız olmaması gerekir.” dedi.
ADALARDA YASADIŞI ADIMLAR
Türkiye'nin, Yunanistan'ın adaların statüsünü ihlal ettiğini, Yunanistan'ın ihlaller konusunda geri adım atmaması halinde adaların egemenliğini tartışmaya açacağını söylediği hatırlatılarak, "BM'ye de bu konu hakkında gönderilmiş olan mektup bulunuyor. Bu tutum hala geçerli mi? Yunan tarafı bu tutumun kendi toprak bütünlüğüne tehdit olduğunu belirtiyor." denilmesi üzerine Altun, şu karşılığı verdi: “Bildiğiniz gibi Lozan Barış Anlaşması (1923) ve Paris Barış Anlaşması (1947) uyarınca, bazı adalara gayri askeri statü verilmiştir. Uzun yıllardır Yunanistan'ın bu adaları silahlandırarak uluslararası anlaşmaları ihlal ettiğini görüyoruz. Türkiye de Yunanistan'ın mevcut uluslararası anlaşmaları tartışmaya açarak ancak kendine zarar vereceği uyarısında bulunuyor. Bunu Türkiye'nin durup dururken Yunanistan'ı tehdit ettiği gibi yansıtmak doğru olmaz. Aynı şekilde Türkiye'nin böyle bir konuda Yunanistan'ın yasa dışı adımlarına ses çıkarmayacağını düşünmek, Türkiye'yi anlamamaktır.”


'SORUN ÜÇÜNCÜ TARAF’


Yunanistan Başbakanı Miçotakis'in ABD ziyareti ve ABD kongresindeki konuşmasının neden Ankara'nın tepkisini çektiği sorusunu yanıtlayan Altun, “Burada mesele Yunanistan Başbakanı'nın ABD'ye veya bir başka ülkeye gitmesi değil; Türkiye'ye verdiği sözlere rağmen üçüncü tarafları ikili ilişkilere karıştırma çabası içine girmesidir. Kendisi Yunanistan'ın geçmişte benzer manevralarla kazanç elde ettiğini düşünüyor olabilir. Ancak Türkiye'nin artık eski Türkiye olmadığının anlaşılması gerekir.” ifadelerini kullandı.


'RADAR KAYITLARI VAR'


Altun, Türk savaş uçaklarının, 2022 yılının ilk dört ayında Yunan adalarının üstünden 120 kez uçtukları ve 2 bin 377 kez Yunan hava sahasını ihlal ettiklerine ilişkin haberlerle ilgili yorumunun sorulması üzerine, şu yanıtı verdi: “Öncelikle Kathimerini gibi bir gazetenin, Yunan uçaklarının Türk hava sahasını ihlallerini Yunan makamlarına sormamasını yadırgadığımı söylemeliyim. Ege'de birkaç aydır gerilimi tırmandıran taraf Yunanistan'dır.
“Size somut bir örnek vereyim: 27 Nisan'da Yunan uçakları ana karamıza geldi. Datça, Didim ve Dalaman'da hava sahamızı ihlal etti. Bunları biz iddia etmiyoruz. Radar görüntülerini müttefik ülkelerle paylaştığımız somut örneklerden bahsediyoruz. Türkiye de Yunanistan'ın provokasyonlarına yanıt veriyor. 27 Nisan'daki olayı okuyucularınızın gözünde canlanması açısından şöyle izah edeyim; Türkiye, Yunanistan kadar tehlikeli bir oyun oynamak isteseydi Türk savaş uçaklarını Attiki yarımadasının semalarında görürdünüz. Ama bizim böyle bir derdimiz yok. Gerilimi yükselten taraf olmadık, olmayacağız. Ancak her türlü hamleye cevap verecek imkan ve kabiliyetlere sahibiz.”
Altun'a ABD Temsilciler Meclisi'nin Türkiye’ye yeni F-16 satışında 'Yunanistan'a karşı kullanmama şartı' da soruldu. Altun'un yanıtında sözkonusu şarta değinmemesi dikkat çekti.

Sonraki Haber